Reklama

Reklama

Slunečná

(seriál)
  • Slovensko Slnečná
Komedie / Romantický / Rodinný
Česko, (2020–2022), 166 h 49 min (Minutáž: 55–69 min)

Hrají:

Eva Salvatore Burešová, Marek Lambora, Lukáš Langmajer, Barbora Jánová, Filip Tomsa, Eva Holubová, Iva Hüttnerová, Jan Šťastný, Filip Blažek, Lucie Benešová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(160)

Obsahy(1)

Statek na Slunečné je místo, kde rodina Popelkových dělá ten nejlepší kozí sýr a provozuje rodinný penzion a hospodu. Po nečekané smrti otce Popelky se mezi sestrami Týnou a Sylvou rozhoří boj rodinného dědictví. Navíc, louky okolo statku jsou ideální pro fotovoltaickou elektrárnu a to je další důvod navíc, statek prodat. Zatímco hodná Týna chce statek zachovat, vypočítavá Sylva by raději shrábla peníze a vrátila se zpátky do Prahy. Do toho všeho se na scéně objeví mladý investor Janek, kterému jde na prvním místě jen o peníze, ale statek mu změní život. Nejdřív kvůli sázce o Týnu si vymění roli se svým řidičem Vildou a hraje si na chuďase, kterým se ale brzy kvůli zradě, svého bratrance a společníka ve firmě Romana, stane. Janek se tak dostane do situace, kdy musí začít od nuly a podaří se mu přesvědčit Týnu, že ve dvou se to lépe táhne. S Týnou tak bojují o statek nejen kvůli sobě a odkazu otce, ale také kvůli jeho obyvatelům a zaměstnancům. Martin Popelka totiž statek poskytoval jako útočiště a zázemí pro ztroskotance a tím jim dal novou životní šanci. U starostů se odhaluje velké rodinné tajemství a Lídiny velké plány narušuje rozchod syna Štěpána s Týnou a přistěhování nesnesitelného tchána. Statek stojí ve vesnici Slunečná a název vesnice vyplývá z toho, že nad oblastí dochází k meteorologické anomálii, kdy statisticky méně prší a více svítí slunce. Na pastvinách, které většinu roku prohřívá slunce, rostou keře, květiny a bylinky, které spásají kozy a krávy a ty pak dojí mléko s jedinečnou chutí. Na statku se vyrábí sýry, které mají delikátní chuť, a proto jsou oblíbené i za hranicí kraje. Do toho na statku stojí studna se „zázračnou“ vodou. Pomocí vody hospodyně Alžběta pomáhá ženám otěhotnět. Všichni v okolí si myslí, že to jsou jen Alžbětiny čáry, vše se změní v okamžiku, kdy se udělají rozbory. Ukáže se, že voda má opravdu složení, které může léčit poruchy plodnosti a je jasné, že se objeví chytráci, kteří by vodu chtěli zpeněžit. Do malého penzionu, který je součástí statku jezdí různí hosté. Rodiny, milenci, záletníci, teambuldingové party. Všechny tyto příběhy seriál Slunečná sleduje. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Skuby47 k tomuto seriálu (21)

Slunečná (2020) 

Pokusím se být v hodnocení pozitivní, protože většina zdejších komentářů u jednotlivých dílů je kritická a ironická, jako by ti, kterým se seriál líbí, se za své názory styděli. Jednoduchá romantická telenovela pohádkového typu, určená především mládeži. Lze ji jako oddechovku sledovat, vždyť se u nás nic jiného netočí. Je nutné vypnout na chvíli mozek, hlavně nehledat nikde logiku a nechat se bavit snažením docela sympatických herců. Obzvláště stará garda - Batulková, Šťastný, Holubová, Hüttnerová, Prachař, Pavelka a Knop jsou ke koukání. Jenom ten sympaťák Maroš Kramár jako kudrnatý blonďák mé představě tvrdého mafiána neodpovídá, stejně jako fešák Lambora s ohledem na své mládí nenaplňuje mou představu tvrdého úspěšného podnikatele. Mladí herci o co líp vypadají, o to hůř hrají. Někteří si vystačí v celé epizodě s jediným výrazem. Odříkají svoje repliky, ale s postavou nesplývají. No co, oni se časem vypracují, každý nějak začíná. Dějově je to předvídatelné, velmi rozvláčné až místy nudné, i když se v pozadí nabízejí mnohé zajímavé dějové linie, třeba testy otcovství, boj o pražskou vilu za pomoci demence majitele, či osudy z minulosti ostatních zvláštních obyvatel statku. Má - li to mít 80 dílů jako Krejzovi, tak na ně zřejmě časem dojde. Z druhé strany je úkolem televize diváky informovat, vzdělávat a především bavit, což v tomto případě u určité věkové kategorie plní. Co je zvláštní, je nedbalá práce vizážistek. Řekněme Týna je oblečená a načesaná jak do chléva, tak do postele, a to se ještě mezitím ve stejných hadrech promítne i v sýrárně. Zřejmě nemají šajn, jak člověk ve chlévě od zvířat, a od koz obzvláště načichne, i když v tomto případě jsou tam jenom dvě. Znám to z praxe, po škole jsem pracovala v JZD jako zootechnička a když jsem spěchala na autobus, aby mi neujel a nestihla jsem si po směně umýt vlasy, tak si cestující ode mne odsedali. Je to jen telenovela, tak je to jenom muška. Všude, tedy i na kostýmech se šetří i když nějaká ta noční košilka nebo župánek by rozpočet nezruinoval. Je to celkově velmi jednoduché a naivní, i když občas se tam překvapivě najdou docela vtipné momenty a hlavně je to takové přívětivé a pozitivně laděné. Ona trocha té romantiky v dnešní hektické době, plné válečných, přírodních a kriminálních dramat, nezaškodí. Úmyslně jsem se vyhnula slovíčku hloupé, protože to by mi u toho milionu a půl diváků, kteří to sledují, včetně mne, jen tak neprošlo. Daleko nejzábavnější na celém seriálu jsou komentáře zdejších uživatelů u jednotlivých dílů. ()

Jak se do lesa volá (2020) (S01E03) 

Zařekla jsem se, že se nenechám zatáhnout do sledování nějakého našeho nekonečného seriálu, ale dávám každému z nich šanci, abych měla přehled, odtrpěním jednoho nebo dvou prvních dílů. Jsem zemědělec rodinným původem i duší, tak jsem doteď vytrvala, a s ironií sleduji, jak se naše milionářská mládež činí. Ať nikdo netvrdí, že toto není kapitalistická propaganda, a to stejná, jako byla ta socialistická. My to prostě jinak neumíme. Je to telenovela slušně herecky obsazená, ale co se výkonů týče, tak odfláknutá. Nejlepší jsou tam ty kozy. A to nemluvím o morálním a výchovném přínosu, s ohledem na mladé sympatické herce, kteří by měli k obrazovkám přilákat mládež. Pokud jsou toto idoly budoucí generace, tak potěš koště. Ocenit se dá jen to, že Nova a Prima každodenně něco nového točí, zatím co ČT si celoročně vystačí se starými dobrými scénkami z Bakalářů. ()

Místní hrdina (2020) (S01E16) 

V TV programu jsem se dočetla, že v této epizodě si Týna vyjede na koni s Jankem na vyjížďku, ten spadne a narazí si žebra. Vše se odehrálo jinak. Janek sice spadl, ale ze žebříku. Nevím jestli neměli k dispozici koně, což by u farmy fungující pouze v TV studiu nebylo překvapující, nebo se báli, že by si Janek při pádu z koně mohl narazit žebra doopravdy a ani bylinky od Běty by mu nepomohly. Pobavilo mne to. ()

Krysí král (2020) (S01E30) 

Na to, že diváky nechali čekat na odhalení záměny osob celých 30 dílů, se scénáristé moc nepředvedli. Čekala jsem překvapivější finále. ()

Superhero Combo (2020) (S01E33) 

V této části se poučíme, jak rychle a bezpracně přijít k penězům. Způsob podnikání převzatý z Pretty Woman, kde Richard Gere skupuje pod cenou nemovitosti a insolventní či krachující podniky a se ziskem je prodává dál. Zde zřejmě čerpal inspiraci i náš Janek Linhart. Nic nevyrábíš, nic nemusíš umět, jen kšeftuješ. Inspirativní návod pro mládež. Nebo že by ho snad poctivá pracovitá podnikatelka Tina přivedla stejně jako Julia Roberts před třiceti lety Gereho k rozumu. Uvidíme. Necháme se překvapit. ()

Svatba podruhé (2020) (S02E13) 

Je to jediný český vztahový seriál, který přes všechny výhrady pravidelně sleduji. Po první řadě jsem chtěla skončit, ale je to návykové. Konečně to začíná znovu nabírat dech. Dlouhodobějším pozorováním jsem došla k závěru, že nikoliv dvojice princ a Popelka jsou hlavními postavami děje, ale hlavním hýbatelem příběhu je skvělá intrikánka Dana Batulková, které tato role vyloženě sedí a taky její babinec. Nezastupitelnou roli zde rovněž hrají mobily. ()

Doktoři v akci (2020) (S02E18) 

Začínám se bavit. Knop si vydobyl větší herecký prostor. Jen se obávám, aby se nám Slunečná nezměnila na Ordinaci uprostřed vesnice. Telenovela typu každý s každým byla rozšířena o adoptivní sestru zrzku a fešáckého gynekologa. Děj předvídatelný. Zrzka Janka chce, on ji nechce a naopak doktor Tinu chce a ona ho nechce. Nic světoborného. Jen si říkám, jestli by adoptivní sestra taky neměla nárok na dědický podíl ze statku. ()

Studna (2020) (S02E27) 

Podle vynechaných dějových línií můžeme vyvodit, kdo z účinkujících je momentálně v karanténě. Nejlíp odolávají infekci tři místní líní ochmelkové vysedávající v hospodě pod schody. Pivo zřejmě působí proti kovidu účinněji než bylinky tety Běty. S povděkem sleduji, že se nám Janek ve studni nezadusil. Co bychom si bez něj počali? ()

Nečekaná rána (2021) (S02E35) 

Herecké řady v tomto díle prořídly. Těžko říct, jestli byl na vině virus nebo nedostatek financí. Že by došly scénáristům nápady? Nejvíce jsem postrádala paní Batulkovou s kámoškami a jejich intriky, které na rozdíl od dramatických mužských intrik mají v sobě i nějaký ten humor. Uzdravte se holky, ať zaženete začínající nudu. ()

Princezna (2021) (S02E36) 

Skvělé, Batulková a spol. je zase zpět a začíná se intrikovat. Arabská princezna by si sotva mohla sama bez doprovodu vyrazit uzavřít obchod z Londýna do nějakého Zapadákova. S takovou investorkou bude klinika sotva sloužit našim ženám, odkázaným na zdravotní péči hrazenou pojišťovnou. Bude určena pro náročnou majetnou zahraniční klientelu, ale na to už jsme u nás zvyklí. Jenom nevím, jak to bude vnímat Týna a vesničané. Janku, Janku, měl ses raději rozhodnout pro společné financování s otcem. ()

Špion a špionka (2021) (S02E39) 

Ta účast Vietnamce v tajných službách mě dorazila. Je to komediální romantický seriál se spoustou ironie i parodie. Romantická linie se vyřešila, z babince se přenesla pozornost na místní alkoholiky a dokonce hlavní prudič byl paralyzován. Co bude dál? Třeba má seriál vyšší cíle. Jsou v něm zvířata, klepny, alkoholici, invalida, menšiny, venkov i město. Chybí jen nějaký gay a může se postavit do fronty na Oscara. Není třeba to řešit, vždyť je to legrace. ()

Biologický otec (2021) (S02E46) 

Tak to konečně na Lídu prasklo. Mrzí mne, že v tomto díle chyběl sympatický mafián Maroš Kramár a skvostná kuchařka teta Běta. Asi dostali oba koronavirus nebo zajímavější pracovní nabídku. Jen místní štěkny opět nezklamaly. Je vidět, že si to užívají. Jak má farma prosperovat, když tam většina zaměstnanců a jejich kamarádů bydlí a stravuje se zdarma. Ti pivní ochmelkové to nevytrhnou. ()

Konec jednoho přátelství (2021) (S02E47) 

Tento díl se tvůrcům docela podařil, protože zaujal i mne. Měl v sobě humor i napětí, odpovídající herecké výkony a dvě zajímavé dějové línie. Ta první byla Jankova : Hledá se táta! a ta druhá starostova : Čí je to dítě? Snahu je třeba ocenit, aby nám to vydrželo. ()

Úkoly tisíce a jedné noci (2021) (S02E48) 

Kdepak máme čarodějnici Bětu, aby nám smrtelně nemocného Jakuba dotykem ruky vyléčila? Taky si zahraji na vědmu. Možná to byla jen mylně stanovená diagnóza. V sanatoriu se to určitě vyšetří, nebo že by se toho ujal místní felčar z ordinace uprostřed vesnice? Do toho ještě ti vyčúraní Pražáci, kteří pod vedením Pupíka dělají z venkovanů blbce. To se jim určitě nevyplatí. Stavební povolení jsou zde ještě přísněji hlídaná než ve městech. Jde o ornou půdu. Už se těším, jak to dopadne. ()

Čí je ten prsten? (2021) (S02E57) 

Tvůrcům dochází inspirace a herci. Jestli to nebude tím, že si na snídani všichni dávají denně míchaná vajíčka. Kde je zdravá výživa? Štamgasti zbyli pod schody jenom dva a místní babinec zmizel úplně. A to si herci stěžují na nedostatek práce. Teta Běta je stále nemocná, Maroš nezvěstný a dvě největší záporačky, které oživovaly děj, Lída a Sylva se nám polepšily. Zůstává nám jenom podnikavý intrikán Pupík, ale ten příběh sotva sám utáhne. ()

Tajemství (2021) (S02E67) 

Tak tudy cesta k úspěchu tohoto seriálu nepovede. Araby bych do toho nezatahovala, nemuselo by se jim to líbit. Už to manželství Eriky s Vietnamcem v tajných službách v 74. díle bylo na hraně, a mimochodem ani nevíme, jak to dopadlo. Ta arabská princezna, to je opravdu třešnička na dortu. A zákeřný intrikán Pupík, ten mezi naše současné poctivé podnikatele taky nějak nezapadá. ()

Staronový starosta (2021) (S02E72) 

Tak tomuto dílu by se mohlo na statku říkat Mlácení prázdné slámy. Příběh se nikam neposouvá a kromě několika podnikatelských kliček se nic zajímavého neděje. Jen se tam jí, pije a kecá. A humor, ten se úplně někam vytratil. ()

Karty nesou smrt (2021) (S02E74) 

Tento díl byl takový normální. Zajímavá byla novinářská linka, která odvážně ťala do bulváru. Něco o tom tvůrci musejí vědět, vždyť jsou jeho každodenní součástí. Celkově mi vadí násilné včlenění nových postav do příběhu a to rumunské babičky Libuše Švormové a německé dcery Zuzany Kajnarové. Nějak mi tam nezapadají, ale to je jenom můj osobní pocit. Sama se sobě divím, že se na to koukám. ()

Druhé Vánoce (2021) (S02E79) 

Velmi inspirativní díl, tak říkajíc přímo ze života, snad první, který mne oslovil. Před pěti lety jsem si na Vánoce pořídila velký a krásný umělý stromek, který mi vnučka sestavila. Po svátcích jsem ho chtěla odstrojit a rozebrat, ale vnučka mne varovala, že už ho nikdy nedáme dohromady, a taky proč ho likvidovat, vždyť za chvíli budou zase Vánoce. Měla pravdu, ten čas běží čím dál rychleji. Poslechla jsem její doporučení a tak stojí nastrojený stromek v ložnici už celých pět let a občas ho využívám rozsvícený jako noční lampu. V tomto dílu jsem se poučila, že bych se měla nechat vyšetřit, jestli se o mne nepokouší demence. Ještě že nemám psy. ()

Svatba roku (2021) (S02E83) 

Tento díl dokládá čiré zoufalství tvůrců. Fascinuje mne ta naivita zdejších scénáristů a jejich podceňování diváků. I tomu nejjednoduššímu sledovateli seriálu je jasné, že si už nevěděli rady, jak zdramatizovat příběh, tak si vymysleli tento do nebe volající nesmysl. Celé to svatební divadlo bylo zbytečné, protože co by to bylo za mafiána, který by si neuměl zjistit, kdo zabil nebo nechal zabít ve vězení jeho bratra. Je vidět, že tvůrci nemají o možnostech a praktikách mafie ponětí. Hlavně že se točí. ()

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Reklama

Reklama