Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Honza pracuje u sedláka, který má hodnou a pracovitou nevlastní dceru Markýtku a vlastní panovačnou a línou Doru. Ta se o Honzu uchází, ale on dává přednost Markýtce. Dora, aby se pomstila, podplatí verbíře a ti vezmou Honzu na vojnu. Markýtku vyžene z domu. Zatímco Honza verbířům uteče a spřátelí se s čerty, kteří mu darují kouzelný plášť neviditelnosti, plátýnko prostírající všemožné dobroty a brašnu, která ukrývá oddíl husarů, Markýtka odejde do města, ke kmotřičce sloužící v zámecké kuchyni. Stane se svědkem toho, jak zlý král Brambas, ucházející se o ruku princezny Eufrozíny, v hrůze prchne před drakem Bucifalem, který žije v podzemí zámku. Protože ují masa, což je v království zakázáno, je odsouzena k smrti na popravišti... (TV Nova)

(více)

Recenze (372)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Na to jak tady každý pěje hrůzy, tak pro mne je to bezvadná pohádka. Obsahuje pestrou škálu toho, co sem tam najdeme rozkouskované v jiných pohádkách: kouzelný ubrousek, kouzelnou brašnu s armádou vojáků, neviditelný plášť, čerty, draka, krále, prince a samozřejmě princeznu. Chybí jen ten obr. Jediné co se mi nelíbilo, bylo obsazení Laurinové do role princezny. Takhle špatně zahranou princeznu jsem ve filmové pohádce ještě neviděl. To nebyla princzena. To byl nafoukanej, uřvanej cumploch! [14671. hodnocení, 250. komentář, 39%] ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Videl som to pred 20 rokmi a medzičasom isto aspoň jedenkrát znova. Trošku som si pamätal dej, ale aj tak nie všetko. Pôvodne som dal 3*, ale behom chvíľky som hodnotenie navýšil, keďže v rámci žánru ide o nadštandardné dielo. Na to aký sú Česi filmoví patrioti, tak tých 42% je pre mňa nepochopiteľných. Je tu mnoho sračiek z českej kinematografie čo tu majú cez 70% a tu bol evidentne problém dať aspoň 3*. ()

Reklama

cherita 

všechny recenze uživatele

Jako malý capart jsem na tom byla v kině a pamatuju si, že už tehdy jsem z toho byla hrozně zklamaná. Příběh o ničem, postavy nesympatické a navíc to bylo k nevydržení dlouhé. Se stejnými pocity se na to dívám i dnes. Troška si jako vždycky dává záležet na výpravě a kostýmech, ale vůbec se nezaobírá takovými detaily jako logika děje nebo motivace postav. Proč například čerti dávají svoje tři nejcennější věci člověku, kterého vůbec neznají, a který jim ani nijak nepomohl? Když Honza tak miluje Markýtku, proč se vůbec nebrání, když ho chtějí oženit s princeznou? Podobných "proč" jsou v tom filmu desítky. Takových věcí si děti všímají, Zdeňku, nemysli si. A Honza je opravdu ukázkový tupoun. Takového blba si za krále můžou zvolit fakt jenom v Čechách (ty scény, kdy mu dav provolává slávu, mi tak trochu nechtěně připomněly Život Briana). Já být Markýtkou, vezmu si radši Vaculíka. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka mě zaujala ještě méně než Princezna ze mlejna. Možná je to i tím, že už jsem starší a pohádky mě netáhnou, protože v dnešní době je vidět jednu pohádku skoro stejné jako vidět všechny. Troška je nepříjemný rutinér a jeho úsměvná tvář(mě se nelíbí a radši bych ho nevídal v žádném pořadu) je už přehnaně vlezlá. ()

NinonL odpad!

všechny recenze uživatele

Jako všechny Troškovy pohádky. Plno hnusných afektovaných čertů, v postavách i ději jsem se po chvilce přestala orientovat. Hlavní hrdinka Kuklová vypadá jako Šimůnkova matka, lituji děti, které tohle považují za pohádku. Jo a prý je tam ještě trapný drak a Hůlka, ale tak dlouho jsem naštěstí nekoukala. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Sabina Laurinová se velmi těšila na scénu, ve které políbí draka. K jejímu velkému zklamání však herečka líbala jen zelenou krabici od bot, která byla pověšena na tyči. Drak byl poté dopracován na počítači. (fiLLthe3DD)
  • Když měšťané přemlouvají Honzu (Miroslav Šimůnek), aby je zachránil před armádou loupeživého krále Brambase (Daniel Hůlka), jeden z měšťanů prohlásí, že Honza přece draka taky zabil bez kouzel. To ale není pravda, při boji s drakem měl Honza na sobě plášť neviditelnosti. (Nick321)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (více)

Reklama

Reklama