Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Honza pracuje u sedláka, který má hodnou a pracovitou nevlastní dceru Markýtku a vlastní panovačnou a línou Doru. Ta se o Honzu uchází, ale on dává přednost Markýtce. Dora, aby se pomstila, podplatí verbíře a ti vezmou Honzu na vojnu. Markýtku vyžene z domu. Zatímco Honza verbířům uteče a spřátelí se s čerty, kteří mu darují kouzelný plášť neviditelnosti, plátýnko prostírající všemožné dobroty a brašnu, která ukrývá oddíl husarů, Markýtka odejde do města, ke kmotřičce sloužící v zámecké kuchyni. Stane se svědkem toho, jak zlý král Brambas, ucházející se o ruku princezny Eufrozíny, v hrůze prchne před drakem Bucifalem, který žije v podzemí zámku. Protože ují masa, což je v království zakázáno, je odsouzena k smrti na popravišti... (TV Nova)

(více)

Recenze (372)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Dost času jsem strávil snahou nějak zjistit, kdy se to má odehrávat. Kapitán verbířů a jeho lidé odpovídají první půlce 17. století, ale vykouzlení husaři odpovídají době o sto a víc let později, taky Honza mluví o tom, že nechce "na sedm let do bílého kabátu". Stejný problém je i s kostýmy u dvora. Ale to je v kontextu marginálie. Největší problém téhle pohádky je příliš mnoho motivů a postav, které spolu nijak nesouvisí a jejich osudy na sebe nenavazují. Objeví se kapitán a zmizí. Stejně tak zlá sestra, drak, princ Hůlka, čerti, Honzovi druhové... Nemají v té pohádce vlastně co podstatného udělat. Když se do toho přidá několik neherců, jako je Šimůnek a Hůlka, smrtící koktejl je tu. Je to zvláštní, ale Sabina Laurinová tu působí jako poměrně dobrá herečka. Celkově jsou Troškovy doby už asi pryč a nového létajícího ševce čekat spíše nelze. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Troška tady už očividně a definitivně zahodil tu špetku talentu, kterou kdysi měl. Jeho pohádka tak, chudák, nemá žádné z pekla štěstí, protože postrádá nejen ono nedefinované pohádkové kouzlo, které diváka nutí se k ní vracet (jako jiné klasické pohádky), ale také jiskru, sympatie i humor, které by se postaraly alespoň o jednorázový příjemný zážitek. Takže spíš než vracet se divákovi možná bude chtít z. ívat. Z přepálené stopáže, toporných hereckých výkonů, nesympatických ukřičených figur, neodbytné nudy. ()

Reklama

salahadin odpad!

všechny recenze uživatele

Je to sterilní jak bejk! (.....) Pardon, jak vůl. Troška má z pekla štěstí...že nebyl zlynčován diváky v kině. Tahle pohádka se "pyšní" jedním faktem - je tak příšerná, až ji začínám tolerovat. Dan Hůlka by neměl pouštět od úst mikrofon, herectví mu sudičky do vínku nedaly. A Mirda Šimůnek je na tom stejně, prašť jak uhoď. Míša se Sabinkou ale pánům zdatně konkurují. ()

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

Pohádková agitka jak ze začátku 50. let, stavějící na námětu prokomunistcického Jana Drdy, akcentuje Troškovo okázalé plebejství a zároveň také smutné dědictví komunistického režimu, když se 10 let po jeho konci točí pohádky, v nichž ozbrojený lid (vizuálně adorující husitskou tradici) násilně přejímá vládu a vyhání ze země zkaženou šlechtu (a buržoazii). Připočteme-li k tomu Troškovo režijní a především scenáristické diletantství (o hrůzně udělaných postsynchronech raději ani nemluvě) a skutečně šílený casting, kdy samozvaný plebejský režisér staví před kameru neuměly typu Hůlky či Laurinové, protože hrát dneska může už vlastně úplně každý, i když jeho jedinou průpravou je občasná účast ve VIP magazínech, máme tu naprosté umělecké dno a oslavu pokleslosti a úpadku světoznámé česko(slovenské) pohádkové školy, ale i české kinematografie jako takové... ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Jako malý capart jsem na tom byla v kině a pamatuju si, že už tehdy jsem z toho byla hrozně zklamaná. Příběh o ničem, postavy nesympatické a navíc to bylo k nevydržení dlouhé. Se stejnými pocity se na to dívám i dnes. Troška si jako vždycky dává záležet na výpravě a kostýmech, ale vůbec se nezaobírá takovými detaily jako logika děje nebo motivace postav. Proč například čerti dávají svoje tři nejcennější věci člověku, kterého vůbec neznají, a který jim ani nijak nepomohl? Když Honza tak miluje Markýtku, proč se vůbec nebrání, když ho chtějí oženit s princeznou? Podobných "proč" jsou v tom filmu desítky. Takových věcí si děti všímají, Zdeňku, nemysli si. A Honza je opravdu ukázkový tupoun. Takového blba si za krále můžou zvolit fakt jenom v Čechách (ty scény, kdy mu dav provolává slávu, mi tak trochu nechtěně připomněly Život Briana). Já být Markýtkou, vezmu si radši Vaculíka. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Sabina Laurinová se velmi těšila na scénu, ve které políbí draka. K jejímu velkému zklamání však herečka líbala jen zelenou krabici od bot, která byla pověšena na tyči. Drak byl poté dopracován na počítači. (fiLLthe3DD)
  • Klip k ústřední melodii z pera Karla Svobody natáčeli Iveta Bartošová a Daniel Hůlka na telčském zámku. (hippyman)
  • V pohádce účinkovalo na 200 komparzistů z řad telčských občanů. (hippyman)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (více)

Reklama

Reklama