Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Honza pracuje u sedláka, který má hodnou a pracovitou nevlastní dceru Markýtku a vlastní panovačnou a línou Doru. Ta se o Honzu uchází, ale on dává přednost Markýtce. Dora, aby se pomstila, podplatí verbíře a ti vezmou Honzu na vojnu. Markýtku vyžene z domu. Zatímco Honza verbířům uteče a spřátelí se s čerty, kteří mu darují kouzelný plášť neviditelnosti, plátýnko prostírající všemožné dobroty a brašnu, která ukrývá oddíl husarů, Markýtka odejde do města, ke kmotřičce sloužící v zámecké kuchyni. Stane se svědkem toho, jak zlý král Brambas, ucházející se o ruku princezny Eufrozíny, v hrůze prchne před drakem Bucifalem, který žije v podzemí zámku. Protože ují masa, což je v království zakázáno, je odsouzena k smrti na popravišti... (TV Nova)

(více)

Recenze (372)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Na to jak tady každý pěje hrůzy, tak pro mne je to bezvadná pohádka. Obsahuje pestrou škálu toho, co sem tam najdeme rozkouskované v jiných pohádkách: kouzelný ubrousek, kouzelnou brašnu s armádou vojáků, neviditelný plášť, čerty, draka, krále, prince a samozřejmě princeznu. Chybí jen ten obr. Jediné co se mi nelíbilo, bylo obsazení Laurinové do role princezny. Takhle špatně zahranou princeznu jsem ve filmové pohádce ještě neviděl. To nebyla princzena. To byl nafoukanej, uřvanej cumploch! [14671. hodnocení, 250. komentář, 39%] ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Na tuto pohádku nezapomenu a to jen kvůli tomu, že to byl možná můj první film zhlédnutý v kině. Ale jinak co se týče hodnocení, tak se jedná o čistý průměr. Nemohu říci, že po zhlédnutí ve mě převládalo zklamání, ale přeci jen, něco málo tomu chybělo. Něco, co by malá dítka docenily. Pan režisér si měl více pohrát s detaily. Např. nasadit více pohádkových postav. Okořenit příběh. Přidat špetku dramatičnosti. Nenechte se mýlit, ale přeci i malé děti chtějí cítit napětí. ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Střílela bych, když vidím zdejší stádo ovcí ("bééé, Troška nééé"), ale co se dá dělat, blbec zůstane blbcem.;-) Pravdou však je, že pan Troška má na svém kontě jak pohádku s nejlepší výpravou od roku nebreč ("Z pekla štěstí"), tak film s nejlepší výpravou od roku nebreč ("Andělská tvář"). Jen kdyby ta Kuklová trošičku ubrala ze svého nepříjemného ječení.;-) ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Pan Troška je v pohádkách jako na houpačce. Princeznu ze mlejna považduji za jednu z těch hodně povedených, tady tohle na druhou stranu nedokážu pochopit. Jak by v princezně ze mlejna knížepán se sluhou příjemnoui vtipnou spíše jen vložkou, tak tady je S. Laurinová i s jejím otcem (jako ve filmu) neuvěřitelně trapná. M. Šimůnek a jeho "skupina" to je otřesné.... Jak mám L. Vaculíka rád, tohle je k ničemu.... Pardon, ale to je otřesné.... ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Tak na tom jsem v dětství docela ujížděl, dokonce až tak, že se nám postupem času opotřebovala videokazeta, na které jsme měli film nahraný. Dnes se samozřejmě dívám na pohádku s odstupem, ale pořád se jedná o jednu z těch lepších porevolučních. S pohádkami před revolucí se to samozřejmě srovnávat nedá. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Pohádku při televizní premiéře 4. 2. 2000 na šesté narozeniny TV Nova sledovalo 4,2 milionů diváků, přičemž share byl 75,11. Premiérové uvedení pohádky dodnes patří 4. místo v žebříčku nejsledovanějších pořadů na Nově. (Halloween9)
  • Film navštívilo v kinech 358 963 diváků a vydělal 15 900 139 Kč. (Pumiiix)
  • V roce 1999 získal Zdeněk Troška za režii cenu Emila Radoka na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. (Stocki)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (více)

Reklama

Reklama