Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Memphiská kráska je vlastně taková americká obdoba našeho slavného snímku Nebeští jezdci. V porovnání s ním sice trochu pokulhává a díky tomu těsně ztrácí jednu hvězdičku, protože není dostatečně temná, bezvýchodná a realistická, je to zkrátka americký velkofilm, který musí na konci publiku potvrdit jedinečnost americké vojenské síly a glorifikovat hrdinství jejich hochů, ale přesto všechno je to výrazně nadprůměrný žánrový kousek, který s přehledem předčí celou řadu svých slavnějších amerických bratříčků, kteří ho na internetových serverech procentuálně předbíhají. Mohl bych mu vytknout řadu detailů, ale jako celek funguje velmi dobře. Celkový dojem: 80 %. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Je pěkné vidět, že jsou místa, kdy český film svou kvalitou přesáhne hollywoodskou produkci. Toto je přesně ten případ. Nenechte se zmást - Memphis Belle je kvalitní film, ale gradací ani postavami zdaleka nedosahuje Tmavomodrého světa, nebo Nebeských jezdců, kteří jsou z mého hlediska také o něco bližším subžánrem, neboť se na rozdíl od Tmavomodrého světa jedná o posádku bombardéru, nikoli stíhače. Nejvíc mě asi mrzelo, že žádná z postav nedostala tolik prostoru, abyste si ji mohli pořádně zapamatovat, vytvořit si k ní pouto, soucítit s ní, "prožít" s ní ten poslední a sakramentsky složitý nálet na Brémy. Amerického patosu se sice samozřejmě také dočkáme, ale v nijak škodlivé míře ;) Nicméně kolem a kolem dávám slabší 4, čili 70%. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný snímek s řadou známých tváří, zde ještě značně mladých a snad i v té době neznámých či velmi málo známých. Nejpodstatnější část filmu se odehrává během jedné mise, bombardování Brém, takže má divák možnost nahlédnout do zákulisí vzdušné války - co posádka bombardéru prožívá a řeší během letu k cíli, během náletu, ale i návratu na základnu. Příběh má napětí a docela i spád, takže výsledný dojem je na příjemné 4*. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojich najoblúbenejších vojnových filmov z detských čias. Je to príbeh posádky bombardéru B-17 alias lietajúcej pevnosti s menom "Memphis Belle". Posádka má za úlohu bombardovať továrne na zbrane v nemeckých Brémach. Po splnenej úlohe však nastanú komplikácie a posádka musí bojovať o prežitie a bezpečné pristánie lietadla. Film je dobre zrežírovaný a velmi slušne zahraný. ()

WillyMarks 

všechny recenze uživatele

Tento snímek jsem dnes zhlédnul zhruba po 10.té. Několikrát na staré VHSce , poté párkrát na dvd ripu a tentokrát v 720p a v originálním znění. Stále je to skvělý ojedinělý snímek z druhé světové války posazen do prostředí bombardovacích jednotek. Příběh mladíků jež je částečně postaven na skutečných událostech. Pokud se přesuneme do roku vzniku filmu (1990), tak musíme přiznat, že letecké scény, bitvy v oblacích, vybuchující flaky, jsou natočeny dost kvalitně. Film má ideální stopáž, nikde se nezadrhává a nezastavuje, přičemž se díky tomu nestihneme ani pořádně poznat postavy a jejich různorodé charisma. Nádherné stroje a pěkné zpracování...jednoduše řečeno digitální technologie dostává na frak od originálů :-) 78% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (17)

  • Srdeční masáž, kterou Val (Billy Zane) dává Dannymu (Eric Stoltz), by nebyla možná, protože práce Baltimorských lékařů Kouwenhovena, Knickerbockera a Judea o masáži srdce se objevily až počátkem 60. let 20. století. (WillyMarks)
  • K natáčení byly použity dvě z osmi funkčních B-17 Flying Fortress, které byly v té době k dispozici. Jedna z nich nesla jméno "Sally B". (Foxhound#1)
  • Natáčelo se na bývalém vojenském letišti RAF Binbrook v Lincolnshiru a v leteckém muzeu v Duxfordu. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama