Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Posádka bombardéru B-17, intimně nazývaného Memphiská kráska, se chystá na svoji poslední misi. Předchozích 24 úspěšně zvládli, a po této, pětadvacáté, si budou moci konečně oddechnout a odejít do civilu s myšlenkou, že to zvládli. Ale poslední mise bývá obvykle ze všech ta nejtěžší, a nejinak je tomu i 17.května 1943 při útoku na Brémy... Tak jsem zjistil, že ani nevím, jestli se mi film líbil nebo nelíbil. Na jedné straně mu nemohu nic vytknout (kromě občasné televizní laccinosti), na straně druhé se, i přes poutavost prostředí, vcelku nic nedělo - start - autopilot až na místo - dvě otočky - shození bomby - a šup zpátky. Trochu to přeháním, ale opravdu mi celý útok přišel jen jako výlet do Brém (útočící německé stíhačky se netrefily, protiletecká obrana taky ne)... ()

WillyMarks 

všechny recenze uživatele

Tento snímek jsem dnes zhlédnul zhruba po 10.té. Několikrát na staré VHSce , poté párkrát na dvd ripu a tentokrát v 720p a v originálním znění. Stále je to skvělý ojedinělý snímek z druhé světové války posazen do prostředí bombardovacích jednotek. Příběh mladíků jež je částečně postaven na skutečných událostech. Pokud se přesuneme do roku vzniku filmu (1990), tak musíme přiznat, že letecké scény, bitvy v oblacích, vybuchující flaky, jsou natočeny dost kvalitně. Film má ideální stopáž, nikde se nezadrhává a nezastavuje, přičemž se díky tomu nestihneme ani pořádně poznat postavy a jejich různorodé charisma. Nádherné stroje a pěkné zpracování...jednoduše řečeno digitální technologie dostává na frak od originálů :-) 78% ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Ukázka toho, že i v době filmů s počítačovými triky lze natočit válečný film příjemně, starosvětsky a bez přílišných gest. Michael Caton-Jones tak nepáchá v žádném ze svých filmů a ani "Memphiská kráska" není výjimkou. Atmosféra uvnitř bombardéru je ztísněná až běda a obzvlášť ke konci filmu napětí nevyprchá. Mladí, tehdy povětšinou začínající herci své role předvedli na výbornou. "Memphiská kráska" je spolu s "Nebezkými jezdci" a "Bitvou o Británii" jediným skutečným pomníkem pilotům, kteří bojovali a umírali za 2. světové války. 85%. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, na které bych použil půl hvězdičky. FIlmu škodím třemi, ale přeceňuji ho 4 hvězdičkami, ale vzhledem k 78%, které má volím menší hodnocení. Celá posádka létající pevnosti jsou uvěřitelné postavy a slušně zahrané, ale celý film na mě trochu působí jako dražší televizní film do kterého se dostalo pár hvězdnějších herců. Jako válečné drama patří k tomu slušnému průměru, kterému chybí víc dramatických okamžiků a možná i více války. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Nenápadnej válečnej film, plnej hereckých kvalit mladej americkejch talentů... A vlastně na tom je celej film postavenej. V podstatě, když vám někdo předhodí před ksicht biják, víc jak z poloviny natočenej pouze v prostoru letadla, nemůže to rozhodnout nikdo jinej, než herci samotní. Na mě to celkem zapůsobilo! 65% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (17)

  • Do role německých Messerschmittů Bf 109 byly použity jejich španělské verze HA-1112 Buchón, použité například i v Bitvě o Británii z roku 1969. (Foxhound#1)
  • Původní Mephiská kráska byla B-17 verze F, ale všechny B-17 použité k natáčení byly verze G. Bylo proto nutné tyto letouny upravit tak, aby se co nejvíce podobaly verzi F. Nejzásadnějšími úpravami bylo odmontování spodní střelecké věže pod přídí, přebarvení letounů na olivově zelené s šedým spodkem a nastříkání příslušného označení včetně malůvek "pin-up girls" na přídi. (Foxhound#1)
  • Společné s Memphinskou kráskou turnus ve stejné době dokončila také další B-17 Flying fortress „Hell's Angels“. (liebgott)

Reklama

Reklama