Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

WillyMarks 

všechny recenze uživatele

Tento snímek jsem dnes zhlédnul zhruba po 10.té. Několikrát na staré VHSce , poté párkrát na dvd ripu a tentokrát v 720p a v originálním znění. Stále je to skvělý ojedinělý snímek z druhé světové války posazen do prostředí bombardovacích jednotek. Příběh mladíků jež je částečně postaven na skutečných událostech. Pokud se přesuneme do roku vzniku filmu (1990), tak musíme přiznat, že letecké scény, bitvy v oblacích, vybuchující flaky, jsou natočeny dost kvalitně. Film má ideální stopáž, nikde se nezadrhává a nezastavuje, přičemž se díky tomu nestihneme ani pořádně poznat postavy a jejich různorodé charisma. Nádherné stroje a pěkné zpracování...jednoduše řečeno digitální technologie dostává na frak od originálů :-) 78% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Solidní válečný film. Navíc válečné souboje jsou docela pěkně udělané. Jedině konec zamrzí, protože ho trochu přemýšlivější divák dokáže cca od poloviny filmu, vzhledem ke koncepci scénáře, odhadnout. Tudíž o gradaci děje zde v podstatě nemůže být řeč. Ale jako rekonstrukce válečných událostí - proč ne. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Memphis Belle jsem viděl v 90.letech na VHSce tolikrát, že bych na místě bombometčíka trefil brémskou továrnu na letadla i přes clonu mraků a jako její zasloužilý divák si na ní cením dvou věcí: 1.) staré poctivé práce s užitím opravdových letadel a modelů, která sice při tricích může někdy vypadat směšně, ale zbylou autenticitou tenhle nedostatek plně vynahrazuje, 2.) možnosti vše porovnat s Nebeskými jezdci a být hrdý na to, že i my jsme v minulosti dokázali natočit film, který má (hlavně svým vyzněním) pořád navrch před hollywoodskými válečnými spektákly.. P.S.: Rád bych se zeptal spodního střelce Seana Křepelky Astina, jestli je nebezpečnější Messerschmitt Bf 109, nebo fellbeast osedlaný Nazgûlem.. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

100% Naprosto vynikající historicko-vojenská rekonstrukce, která se mi opravdu líbila a nenapadá mě k ní jediná výtka. Brilantní režie, scénář i samotné heecké výkony, které jsou opravdu velice přesvědčivé tomuhle britsko-japonskému filmu dávají pečeť naprosto úchvatného a pravdivého dramatu, které patří mezi nejlepší skvosty ve svém žánru. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojich najoblúbenejších vojnových filmov z detských čias. Je to príbeh posádky bombardéru B-17 alias lietajúcej pevnosti s menom "Memphis Belle". Posádka má za úlohu bombardovať továrne na zbrane v nemeckých Brémach. Po splnenej úlohe však nastanú komplikácie a posádka musí bojovať o prežitie a bezpečné pristánie lietadla. Film je dobre zrežírovaný a velmi slušne zahraný. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (17)

  • Scéna, kdy piloty nabádají, aby nezasáhly školu, je skutečně založená na startegii amerického letectva, kdy díky vysoce výkonnému Noredenově zaměřovači dokázali za příznivých podmínek zasáhnout cíl s jen nepatrnou odchylkou. Naopak Britové se s přesným denním bombardováním vůbec nemazali a vykonávaly plošné nálety v noci. Ale abychom byli spravedlivý, ideální podmínky pro bombardování s Noredenem byly jen málokdy, takže Američané zasáhly spoustu civilních objektů. (liebgott)
  • Ve filmu bombardéry doprovázejí stíhačky P-51 Mustang. Příběh Memphiské krásky se odehrává v roce 1943, ale Mustangy začaly být jako doprovod nasazovány až počátkem roku 1944 a byly schopné bombardéry doprovázet až do Berlína a zpět. V roce 1943 doprovod zajišťovaly americké P-47 Thunderbolt nebo britské Spitfiry. (Foxhound#1)
  • Od počátku války obě strany konfliktu praktikovali kobercové bombardování s cílem zničit celé bloky domů a pozabíjet co nejvíce civilistů. Proto je vyloučeno, že by velení nabádalo piloty brát ohled na nemocnici nebo školu a už vůbec, že by piloti kvůli tomu riskovali život. (PD321)

Reklama

Reklama