Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden pašerák se zlatem, jeden zabiják s buřinkou, tři ženy s grácií. Protřepat, nemíchat... Sean Connery v hlavní roli britského filmu oceněného Oscarem. Ve třetím akčním dobrodružství se britský agent 007 James Bond (Sean Connery) dostává do křížku s bohatým pašerákem zlata Auricem Goldfingerem (Gert Fröbe). Ten maskuje svou činnost legálním obchodováním, avšak ve skutečnosti připravuje svéráznou krádež světového formátu. Hodlá se vloupat do nejstřeženějšího sejfu na Zemi, do pevnosti Fort Knox, kde je uskladněn státní poklad USA. Tamní tuny zlata však Goldfinger nechce ukrást, nýbrž zamořit s pomocí malé atomové bomby. Jeho vlastní zásoby drahého kovu tak na trhu zdesetinásobí svou hodnotu. James Bond se s Goldfingerem seznámí na golfu; a od začátku je každému z nich zřejmé, že jejich setkání znamená začátek nesmiřitelného boje. Agent 007 v něm bude odkázán na několik tajných zbraní od zbrojíře Q, na své schopnosti a v neposlední řadě i na svůj osobní šarm... Goldfinger je v bondovské filmografii považován za jeden z nejzdařilejších a nejtypičtějších dílů, který se stal vzorem pro všechna další pokračování. Obsahuje řadu ikonických obrazů bondovského mýtu, které byly později – nejen v bondovkách – mnohokrát citovány a variovány (mj. mrtvá milenka, potřená od hlavy po paty zlatem, padouchova záliba v nekalém sportovním soutěžení, Bondovo auto Aston Martin DB5, roztomile komplikované technické vymoženosti, oddělení vývoje tajných zbraní atd.). „Uzákonilo" se zde i pravidlo předtitulkové akční sekvence, která nemá s dalším dějem přímou souvislost. S pomocí nevídané reklamní kampaně, zahrnující mimo jiné i sérii bondovských hraček, dosáhl Goldfinger mimořádně příznivé návštěvnosti. Kladně jej však přijala i kritika. Právě s Goldfingerem se tak naplno rozběhla bondovská mašinérie, která během neuvěřitelných padesáti let od svého vzniku získala miliardy (!) diváků. Zvukař Norman Wanstall byl oceněn Oscarem za zvukové efekty. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (554)

kinej 

všechny recenze uživatele

Goldfinger řadím k mým nejoblíbenějším bondovkám. Všechny atributy které jsou pro bondovky typické jsou zde na nejvyšší myslitelné úrovni. Tak například úvodní akce je geniální. Moje nejoblíbenější ze všech uváděček v sérii. Její kouzlo spočívá v určité proveditelnosti toho co zde Connery elegantně předvádí. Rvačky z ranných bondovek vůbec patří dodnes k těm nejlepším z celé série, o čemž se lze přesvědčit hned v úvodu. A pak následují titulky s titulní písní. Další trimuf tohoto filmu. Estetika pozlacených žen za doporvodu zpěvu Shirley Bassey je téměř nepřekonatelná. No a pak to přijde: Conneryho suveréní charismatické herectví, dokonalé duo Golfinger a Oddjob, nejkrásnější bondovské auto - Aston Martin atd. Jsou zde také skvělé akce, které opět patří k tomu nej co bondvky nabízí - automobilová honička, či rvačka s Oddjobem v trezoru. Zkrátka absolutní totální bondovka. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No o tyhle bondovce se da rict vicemene to samy, co o ty predchozi. Zajimavej a svizne natocenej pribeh, opet vic akce, triky na stari filmu docela slusny, nechybi vychytavky od Q, tentokrat i nabuseny auto a Connery tradicne perfektni, obzvlast ta uvodni akce nema chybu. Jenze je tu jeden podstatnej rozdil, Bond konecne dostal kvalitniho protivnika, Gert Fröbe je naprosto perfektni a stejne jako Connery si neodpusti sem tam nakou hlasku. Navic to neni nejakej silenec, ale vse ma dobre promysleny. Akorat misty je precejen znat, ze Gert neumel anglicky. No a co se tyce zmeny rezisera, ta se podle me na filmu nijak zvlast neprojevila. Paradni bondovka za slabsich 5*. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Do you expect me to talk? No, Mr. Bond, I expect you to die. V celé Bondovské sérii je jen málo tak kultovních hlášek jako v Goldfingerovi. Nikde jinde nedostal skvostný Aston Martin DB 5 takový prostor a s titulní písní od Shirley Bassey může soupeřit snad jen Goldeneye Tiny Turner. Není divu, že Britové tvrdí, že Gert Fröbe je jediným Němcem, který kdy dobyl Británii. Naprostá klasika špionážních filmů, s charizmatickým Connerym ve vrcholné formě. Prostě to nejde jinak - *****. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Třetí a co se týče pozdějšího vývoje série i nejzásadnější filmové dobroružství agenta 007. Všechny aspekty, které si dnes představíte pod pojmem bondovka ustanovil právě zde Guy Hamilton. Především hodil všechno dění do výrazné nadsázky a naprosto se odklonil od knižních předloh. A právě tím pro mě celou sérii zabil. Reálnější styl Srdečných pozdravů z Ruska mi byl podstatně sympatičtější. Co se musí pochválit je skvostný úvodní song. Charisma Conneryho či celková zábavnost jsou přítomny. Akorát holt po tomto snímku již Bond není jako předtím. Pro někoho je to jasná výhra, pro mě obrovské zklamání. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Opravdu mě fascinuje kadence, s jakou první Bondovky vycházely. Přesto, že je Goldfinger považován za jednu z těch něj, mě příliš nenadchnul. Možná je to i tím, že se z mnohých věcí staly klišé, například scéna s laserem. To samé se dá říct o technických vychytávkách, ke kterým patří i auto, jenž dnes už asi také nikoho neoslní. Samotný nápad s ozářením zlata je dost originální a Goldfinger bude jistě patřit mezi nejlepší záporáky. "Kde je lokaj? Šel vyhodit pojistky." :D ()

Galerie (332)

Zajímavosti (149)

  • Zlatou barvu z těla Shirley Eaton (Jill Masterson) drhly kostymérka s maskérkou. Zbývající zlato musela vypotit v turecké lázni. (džanik)
  • Pozlacená Shirley Eaton (Jill Masterson) z filmu se v listopadu 1964 objevila na obálce časopisu Life. (džanik)
  • Goldfingerův soukromý letoun je typ Lockheed JetStar. Tento typ byl historicky prvním letounem kategorie business jet, tedy malých soukromých tryskáčů. (Foxhound#1)

Související novinky

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

20.12.2011

Je to docela překvapení. Během nejrůznějších průtahů mezi rozpačitě přijatým Quantum of Solace a právě natáčeným Skyfall se objevily spekulace, že třetím dílem Craigova služba Jejímu Veličenstvu… (více)

Reklama

Reklama