Reklama

Reklama

Asterix a Obelix

  • Francie Astérix et Obélix contre César (více)
Francie / Německo / Itálie, 1999, 109 min

Obsahy(1)

Poslední galská vesnička vzdoruje nátlaku římských kolonizátorů! Její obyvatelé odolávají díky zázračnému nápoji místní výroby, jenž dává neuvěřitelnou sílu každému, kdo ho vypije. Římský guvernér Detritus (Roberto Benigni) se chce elixíru zmocnit a vystoupit proti vládci Caesarovi, netuší však že, překonat chytrého Asterixe (Christian Clavier) a jeho kamaráda Obelixe (Gérard Depardieu) nebude vůbec jednoduché... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (452)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Niečo takéto som od toho čakal, ale hlavne som sa nenasmial skoro vôbec, len to bolo príjemné a milé a také historicko dobrodružné. Asterix a Obelix si splnili svoju úlohu, ale vedľajšie postavy sú pre mňa des. Jednoducho ako film to z kresleného prostredia neprešlo do reálneho v dobrom štýle, nemá to šťavu. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Asterixe a Obelixe v kreslené podobě moc nemusím, ale co s týká hrané podoby, tak na tu se vždy ráda podívám. Netajím se tím, že se mi daleko více líbí druhý díl, který mi přijde vtipnější a povedenější, ale první díl je krásným úvodem do úžasných filmových dobrodružství těchto dvou přátel. Ráda jsem se v rámci filmové výzvy na tenhle film podívala připomněla si vtipnost a genialitu francouzských komedií. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Koukatelná záležitost. Je to příjemné, nenudí to a má to zajímavou zápletku. Komixů s Asterixem a Obelixem jsem přečet asi 3 a to jenom proto, že jsem je kdysi dávno vyhrál na nějaké bezvýznamné školní soutěži. Ušly. Dalo se to číst. A zhruba na stejné úrovni je i tenhle film, který neskutečně snižuje zbytečná dětinskost a hloupé dialogy. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Kouká se na to hezky a vizuálně se jedná o povedené rozpohybování komiksů, ale přece je to slátanina základních motivů z několika oddělených příběhů, což se na kvalitě vyprávění zkrátka neblaze podepisuje. Příběh tak často víceméně přešlapuje na místě a chrlí vtipy, které sází na to, že je fanoušci kresleného a animovaného Asterixe prostě chtějí slyšet. A jelikož já mezi ně rozhodně patřím, obhájím si průměrné tři hvězdy a jdu od toho. Už kvůli hercům, kteří se svým rolím prodali docela obdivuhodně... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Skutečně osobité dílo si žádá osobitou poetiku. Je mi jasné, že ne každá země měla štěstí na takového Karla Zemana, který by uměl vtisknout filmu neopakovatelný nádech kombinující hrané i animované prvky. Ale žel, Claude Zidi uchopil slavný Goscinnyho komiks tak rutinným způsobem, bez jakéhkoliv tvůrčího nápadu, že ve výsledku působí až neskutečně mdle a nezáživně. Pane režisére, kdepak se vytratily kouzlo a svižnost vašich Bažantů či Mistrů gagu? Lituji, ale tohle mě málem uspalo a navíc se nemohu zbavit dojmu, že všechny ty prvky šíleně nadpřirozených schopností (např. odstřelování či házení lidí 100 metrů do výšky nebo do dálky), které v animovaném zpracování dokážou vtipně fungovat, naopak v tomto hraném filmu na mě působí často až trapně a posouvají laťku celého nepříliš povedeného snímku na ještě primitivnější úroveň. Ještě štěstí, že se toho nedožil Goscinny. Pochybuji, že by se mu tohle provedení líbilo. Zde nejvíce hodnocený Zidiho film je pro mě od pana režiséra paradoxně tím úplně nejslabším a nejméně zajímavým. 35% ()

Galerie (95)

Zajímavosti (22)

  • Když jel Gérard Depardieu (Obelix) na motorce do ateliérů La Ferté-Alais, kde se řada scén tohoto filmu natáčela, znenadání naboural. Po vyšetřování nehody se zjistilo, že měl v krvi poměrně velké množství alkoholu. Znamenalo to pro něj zákaz řízení motorových vozidel na patnáct měsíců a pro štáb přerušení natáčení na šest týdnů. (mar48)
  • Jména Galů v sobě často obsahují slovní hříčku nebo charakter jednotlivých postav. Často bývají složená i z vícera slov. Asterix (Christian Clavier) je od slova aster, tedy chytrý. Obelix (Gérard Depardieu) zase od slova obelisk, symbolu síly. Druid Panoramix (Claude Piéplu) od slova panorama. Kmet Agecanonix (Sim) značí vysoký, resp. kanonický věk. Kovář Cetautomatix (Jean-Roger Milo) pochází od spojení "To je samozřejmé". Bard Assurancetourix (Pierre Palmade) je zárukou nebezpečí. Pejsek Idéfix je od spojení "stálý nápad". Šéf Abraracourcix (Michel Galabru) je "zkrácenou paží". A rybář Ordralphabetix (Jean-Jacques Devaux) je pojmenován "dle abecedního pořadí". (Mr.curry)

Reklama

Reklama