Reklama

Reklama

Čínský syndrom

  • USA The China Syndrome (více)
Trailer 1

VOD (1)

Chybělo málo a novodobá noční můra se v tomto napínavém dramatu o "nehodě" v jaderné elektrárně stala skutečností. Příběh se točí kolem ambiciózní televizní reportérky (Jane Fondová), která je svědkem jaderné havárie, jíž vedení elektrárny označilo za "drobnou závadu." Reportérčin kameraman (Michael Douglas) však nehodu tajně natočí a vyjde najevo, že ona "závada" málem způsobila roztavení reaktoru, k čemuž může dojít prakticky kdykoli. Když dlouholetý zaměstnanec elektrárny (Jack Lemmon) zjistí, kde se stala chyba, a snaží se ji vynést na světlo, někdo se jej pokusí zabít. A tak inženýr v zoufalství násilně převezme nad elektrárnou kontrolu a pozve média, aby vyslechla jeho svědectví. Vedení reaktoru je však rozhodnuto skrýt utajovanou pravdu za každou cenu! (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (122)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

I když je tento film z těch fundovanějších, pokud jde o realitu jaderné elektrárny (čti: "Většina filmů o jaderných elektrárnách jsou mimo naprosto úplně, tenhle je jenom vcelku mimo."), k uvěřitelnosti mu ještě leccos chybí. Bohužel, přednášky profesora Heřmanského z jaderných reaktorů mi zkazily zábavu, stejně jako přesvědčení, že elektrárenské společnosti nedisponují armádou vyzvědačů a nájemných vrahů, kteří jsou vždy okamžitě na (pro ně) správném místě. A to nepopírám, že k mnoha nehodám a haváriím v JE došlo. U filmů se zjevným politickým cílem by měla být přesnost uzákoněna. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Čínský syndrom (angl. China Syndrome) je metafora, označující strach z určitého druhu jaderné havárie, který se uchytil v americké společnosti v 70. letech. Obecně se jedná o strach z možného přehřátí jaderných reaktorů, konkrétně z možného roztavení reaktoru při poruše chladicího systému, protavení se z prostor elektrárny ven a díky vysoké hustotě uranu protavení se skrze celou planetu, čímž by se vynořil v Číně (ve skutečnosti na „opačné straně“ Země proti USA je Indický oceán). Pouhých 12 dnů po uvedení filmu v kinech došlo v jaderné elektrárně Three Mile Island (Pensylvánie) k havárii, jejíž průběh byl částečně podobný „čínskému syndromu“ - porouchal se chladicí systém reaktoru a ten se roztavil, ale nepropálil se dovnitř. Aneb když se Amíci rozhodnou, že peníze jsou důležitější než lidské životy. ()

Reklama

salalala 

všechny recenze uživatele

Výborný, ale v našich končinách takřka neznámý film. Dlouho, dlouho jsem ho odkládal a konečně jsem si ho pustil a byl jsem mile překvapen. Téma, které se tu řeší, je stále aktuální (možná aktuálnější než jindy) a alarmující. Atmosféra je tu hustá, že by se dala krájet a natočeno je to taky výborně. Ústřední dvojice - Fonda, Lemmon - je naprosto vynikající a jejich výkony jsou strhující. Douglas, který je v pozadí, ale odvádí taky přesvědčivý výkon, i když je hodně utlumený. Šéfové elektrárny byli skvěle zlí, zkrátka tu nic nechybí. Jediné, co vytýkám, je pomalejší tempo uprostřed filmu, trošku delší začátek a až příliš otevřený konec. Jinak ale naprostá paráda, kterou by určitě mělo vidět víc lidí. Dokonalý případ PR a mediálních bojů. 85% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdepak, s šikmýma očima nemá čínský syndrom nic společného. To spíš s Jane Fondovou, z jejíž krásy budu mít teď syndrom já. No a vidět Majkla s plnovousem ve vytahané flanelové košili byl také zážitek z vyšší kategorie. Co se filmu samotného týče, svým tématem je rozhodně nadčasový a nezničitelný, protože jestli já osobně něčemu nevěřím, tak tomu, že hospodaření s nejnebezpečnější věcí na světě je naprosto bezpečné. A pak také - Plzákův zákon velící zatloukat, zatloukat, zatloukat, se očividně dá náramně uplatnit i v jaderné fyzice. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Ta perfektní souhra hrozící jaderné katastrofy s demonstrací vůči jaderné energii tu představuje něco originálního, v čem jsem si již po několika minutách našel zalíbení. Tikající bomba v podobě reaktoru buduje v divákovi náležité napětí a neodbytná zvídavost novinářského dua je skvěle fungujícím doplňkem. Oscarové nominace jsou zde bez pochyby na místě a zvláště pro Jacka Lemmona, jehož koncert je slastí pro oči. Už chápu, proč po havárii v Three Mile Island zazněla otázka, zda někdo viděl Čínský syndrom...85% ()

Galerie (82)

Zajímavosti (11)

  • Ve 14. minutě filmu se Jack Godell (Jack Lemmon) hned po zastavení turbíny dívá na výstup z tiskárny. Vidíme na vytištěném výstupu právě nastalé události (zastavení turbíny, odstavení reaktoru atd.), ale také události, které teprve nastanou o více než minutu později (zavření izolačních ventilů). Některé události tam chybí úplně (otevření ventilů č.14 a č.15). (Jarek572)
  • Vedoucí směny během nehody v elektrárně Three Miles Island dříve, stejně jako postava Jacka Godella, sloužil na jaderné ponorce. Měl tak zkušenosti s jaderným reaktorem, ale také to přispělo k nehodě samotné – pro malý reaktor na ponorce bylo větší riziko, že se kompenzátor zcela naplní vodou (odkaz na to slyšíme v 15. minutě filmu, kde v originále říká, že je voda téměř u linie páry, tj. na maximální bezpečné úrovni), než že se jádro roztaví při absenci chlazení. Proto při problémech s chladicím okruhem chlazení raději zcela vypnul a zapříčinil tak částečné roztavení jádra. (Jarek572)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama