Reklama

Reklama

Třetí patro

(seriál)
Československo, 1985, 6 h 38 min (Minutáž: 61–71 min)

Režie:

Karel Smyczek

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Kristian Hynek

Hudba:

Zdeněk John

Hrají:

Lukáš Vaculík, František Husák, Miroslav Zounar, Michal Suchánek, Jiří Langmajer, Jan Potměšil, František Němec, Markéta Fišerová, Blanka Bohdanová, Josef Somr, Evelyna Steimarová, Michal Dlouhý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Martin Brázda se vrací z vojny. Jeho dívka Hanka asi čekala, že se teď konečně vezmou, ale Martin se ženěním nijak nespěchá. Nastupuje jako mistr v Praze, v učilišti, kde se sám před lety vyučil. Začátek je trochu tvrdý, ředitel Beran mu svěří třeťáky, postrach učiliště. Martin se seznamuje s Vojtou, který už chodí na melouchy k atraktivní paní Mádlové, s Jakubem, který má konflikty s otcem, získá dokonce důvěru Mikyho Kadlece, vůdce party. Martin ho pustí na den domů, protože Miky tvrdí, že má problémy s rodiči. Místo toho však Miky jede za holkou a na Jakubově mopedu ho podnapilého chytí silniční kontrola (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

Gig 

všechny recenze uživatele

Miky - Viky Cabadaj, Suchánek, Smyczek+autor hudby John - kde jsem to viděl? Sněženky ale po učňovsku. K tomu připočtu kamaráda do dešťe ala Vaculíka. Nevím zda je to tím, že to je seriál a nic moc se tam neděje než jen lumpačiny a život na učňáku, nebo to je samtnýn prostředím. Ale nějak mě to neoslovilo, i jdyž svižný rukopis Smyczkův je zde znát. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi dobrý seriál z prostředí učiliště. Na dnešní poměry mu chybí větší napětí a akce, dnes by byl vztah Jana Potměšila s Ljubou Krbovou taky asi zobrazen barvitěji, ale to se nedá nic dělat. Občas se mihnou velice stupidní (dobové) hlášky jako "květiny na intru jsou odrazem vaší svazácké aktivity" nebo když šestnáctiletá učnice říká mistrovi "nelíbí se mi jak naše mládež posedává po hospodách" atd. Ale dívat se na to nechá. ()

Reklama

rytir1 

všechny recenze uživatele

Životní výkon Vaculíka a seriál patřící mezi lepší české ve kterém startovala kariéru spousta dalších kvalitních herců jde ve zdejším hodnocení do kytiček protože se v něm nestřílí nefetuje nelynčuje. Pravda kdyby se před rokem 1989 natočila tisícovka seriálů, tak všechny budou jen politické dle některých pisálků. Panebože můj proč jsi dal do ruky registraci některým lidem zde. Ale co se divit když někteří nemají ani páru co tehdy byla učňovská éra když by jen študýrovali na gymnáziu a pak šup do teplých kanclíků. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

"Soudružko, soudružko, Fišerová spadla mezi prasata!" - "A stalo se jí něco?" - "No né, ale ty prasata sou v šoku." Kdysi dávno se mi Třetí patro moc líbilo, potom jsem to zahrnul do svého komplexního odmítnutí seriálů z reálného socialismu. Teď jsem na to po letech znovu narazil a s překvapením shledal jako docela dívatelnou věc. Se snesitelným Lukášem Vaculíkem v hlavní roli. Možná na tom má podíl i fakt, že tenkrát bylo Vaculíka moc, dneska málo, proto ho člověk tak nějak bere na milost. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Seriál, který mě už jako škvrně hodně bavil ( Miky Kadlec rulezz :-) ). A na který se dá docela dobře koukat i dnes. Jasně, svazácký moudra apod. už dneska nikoho nedojmou. Na druhou stranu je tu ale příjemný bonus pokoukání na dost zajímavou mladistvou hereckou skvadru a provnávání, kam to kdo po 30 letech dotáhl... Proto stále lehký nadprůměr. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (39)

  • Režisér Karel Smyczek nie je úplne nadšený, že sa po toľkých rokoch seriál toľkokrát opakuje, pretože si myslí, že príliš zostarol a povedal: "Pre nás bol seriál o tom, že sa niečo iné hovorí a niečo iné žije. Mala to byť kritika tej doby, a to, čo z toho vzniklo, bola taká hranica, kam sa dalo vtedy dôjsť." (Raccoon.city)
  • Jan Potměšil (Vojta) pri scéne, kedy mal upokojovať jej syna Buráčka (Jan Potužník), zamknutého za dverami ich bytu, sa do scény tak vžil, že celý jeho dialóg bola čistá improvizácia, ktorú tam nadšený režisér celú ponechal. (Raccoon.city)
  • Keď Martin Brázda (Lukáš Vaculík) príde prvýkrát na internát, aby sa ubytoval, vrátnička Šimáčková (Jiřina Jelenská) mu povie: "No áno, Brázda, to ty si stále jedol tie zavináče! A nikto s tebou nechcel spať, však?" načo Brázda odpovie: "Ale ja nie, to bol Prejda." Vrátnička napokon dodá: "Prejda? Nie, ten jedol syrčeky." Petr Prejda pracoval na seriáli ako zástupca vedúceho produkcie. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (více)

Reklama

Reklama