Reklama

Reklama

Třetí patro

(seriál)
Československo, 1985, 6 h 38 min (Minutáž: 61–71 min)

Režie:

Karel Smyczek

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Kristian Hynek

Hudba:

Zdeněk John

Hrají:

Lukáš Vaculík, František Husák, Miroslav Zounar, Michal Suchánek, Jiří Langmajer, Jan Potměšil, František Němec, Markéta Fišerová, Blanka Bohdanová, Josef Somr, Evelyna Steimarová, Michal Dlouhý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Martin Brázda se vrací z vojny. Jeho dívka Hanka asi čekala, že se teď konečně vezmou, ale Martin se ženěním nijak nespěchá. Nastupuje jako mistr v Praze, v učilišti, kde se sám před lety vyučil. Začátek je trochu tvrdý, ředitel Beran mu svěří třeťáky, postrach učiliště. Martin se seznamuje s Vojtou, který už chodí na melouchy k atraktivní paní Mádlové, s Jakubem, který má konflikty s otcem, získá dokonce důvěru Mikyho Kadlece, vůdce party. Martin ho pustí na den domů, protože Miky tvrdí, že má problémy s rodiči. Místo toho však Miky jede za holkou a na Jakubově mopedu ho podnapilého chytí silniční kontrola (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

panmroz 

všechny recenze uživatele

...bych se jako nikoho či ničeho nechtěl dotknout, leč zřejmě jsem neviděl důvěryhodnější seriál o lidech cca 16 let věku. a veškeré debaty o četnosti užití slova "soudruh" a jiných dobových souvislostí považuju za nedůležité. Smyczek, stejně jako v datově souvisejicích Sněženkách či Proč?, zkrátka uměl. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Učňovský mistr a jeho trable jak ve škole, tak životní. Pěkně zfilmovaný seriál, který při reprízách rád sleduji. Chování Lukáše Vaculíka jako mistra mě ale někdy rozčiluje (především jak se montuje do soukromých životů svých svěřenců), stejně tak jako chování jeho učňů, parádně podaných především "Viki Cabadajem" či Janem Potměšilem. Také řešení problémů v kolektivu učňů bylo ukázkově špatné, byť s dobrým koncem. Hodně soudruhů v oslovení, málo propagandy. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem si vychutnal až nyní. Z nostalgie, ale taky proto, že je v něm odraz doby, což dnešním seriálům, či těm z 90. let nějak tak schází. Tím důvodem proč tomu tak je, že seriály před rokem 89. jsou jako by lepší, tak je hlavně vidina lepšího se člověka, společnosti, ačkoli se často probírají dneska zcela běžné životní situace. Tenhle seriál je o mistrovi odborného výcviku, báječných ženských (které ale reálné nejsou), a běžných záležitostech jako že mladý kluk žije u starší ženy, šikovný synek nemá rád svou matku, protože se v rodině necítí dobře anebo jak neúspěšný gymnazista šikanuje na internátě slabší kluky. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Miky - Viky Cabadaj, Suchánek, Smyczek+autor hudby John - kde jsem to viděl? Sněženky ale po učňovsku. K tomu připočtu kamaráda do dešťe ala Vaculíka. Nevím zda je to tím, že to je seriál a nic moc se tam neděje než jen lumpačiny a život na učňáku, nebo to je samtnýn prostředím. Ale nějak mě to neoslovilo, i jdyž svižný rukopis Smyczkův je zde znát. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Český režisér Karel Smyczek natočil v roku 1985 šesť dielnu televíznu sériu "Tretie poschodie". Spolu so scenáristom Ivom Pelantom spracovali sociálnu tému z prostredia stredného odborného učilišťa a k nemu patriacemu internátu. Pre oboch to bol ich seriálový debut. V dobe svojho vzniku to bolo aktuálne a u divákov veľmi populárne. Dnes je to nostalgická, dobová sonda do fungovania socialistického stredoškolského vzdelávacieho systému a režimovej ideologickej propagandy. Dej sa odohráva v Prahe. Seriál "Tretie poschodie" je zložený zo šiestich epizód, ktoré nesú názvy: 1. Civil, 2. Stena, 3. Dopis, 4. Patent, 5. Hrdlička, 6. Majster. Každá z nich má dĺžku niečo viac ako hodinu. *** ()

Galerie (18)

Zajímavosti (39)

  • Na začátku epizody si režisér Smyczek zahrál drobnou roli revizora v autobusu. (rakovnik)
  • Ve druhém díle předbíhá Michal Kadlec (Jan Antonín Duchoslav) ve frontě na výdej obědů. Když se na něj oboří jeden z učňů, který ve frontě čeká, chce znát Kadlec jeho jméno. Kadlecův kamarád mu vytáhne z tašky sešit, z jehož štítku jméno zjistí - učeň se jmenuje Duchoslav, stejně jako představitel Michala Kadlece. (Frajtkof)

Související novinky

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (více)

Reklama

Reklama