Závěrečná z první řady
Shakespearových komedií. Plná převleků, náhod, lehkovážných piklů, zvratů, záměn i rozuzlení. Příběh dvojčat, která se ztratí v bouři a která se po různých peripetiích na konci šťastně setkají, vznikl na oslavu vyvrcholení tradičního dvanáctidenního vánočního veselí, končícího na Tři krále, a byl poprvé vydán v r. 1623. Mýtická země, zvaná Illyria, v níž se jeho děj odehrává, se ovšem v adaptaci uznávaného divadelního režiséra
Trevora Nunna nápadně podobá viktoriánské Anglii s její melancholickou podzimní náladou. Hvězdnému obsazení dominuje
Helena Bonham Carterová coby krásná Olivie a
Imogen Stubbsová ve dvojroli Violy a Cesaria, v jedné z posledních hereckých kreací tu můžeme obdivovat i
Nigela Hawthornea, nezapomenutelného sira Humphreyho ze seriálu
Jistě, pane ministře...
(oficiální text distributora)
Lynn
Podle skvělého scénáře (divadelní předlohy) Williama Shakespeara se snad ani nedá natočit špatný film. A tento se zvlášť podařil, herecké výkony jsou kvalitní - jako třešinka na dortu působí přítomnost sira Bena Kingsleyho - a je jim dán velký prostor, což je naprosto fajn. Jen více takových adaptací slavných děl (a méně těch nepodařených:) ).(20.12.2004)
Slartibarkfast
Skvělá adaptace Shakespearovy komediální hry v podání úžasných herců v čele s Benem Kingsleym, který je tu naprosto famózní a dokazuje své kvality v každém záběru. Líbila se mi každá minuta a notoricky známý příběh tu pro mne dostal živou podobu. Určitě jedo z mých nejoblíbenějších filmových zpracování Shakespeara. 90%(3.1.2011)
bogu
Tohle je, řekl bych, po všech stránkách téměř bezvadná shakespearovská adaptace – a není se čemu divit, Trevor Nunn má s inscenováním jeho her mnohaleté zkušenosti (televizní zpracování Nunnových inscenací vřele doporučuji – jsou to milníky současného divadla), třebaže tohle je poprvé, co z nějaké udělal regulérní, výpravný film se vším všudy. Večer tříkrálový je bohatá a dobře vyvážená komedie s lehkým nánosem melancholie a možná i s několika kapkami hořkosti a Nunnovi se podařilo tohle všechno vystihnout ve filmu natočeném pod měkkým, podzimním sluncem na cornwallských kopcích a útesech při pobřeží, perfektně evokujících nově objevenou zemi Illyria. Nunnův rukopis je dobře čitelný v malých postřezích a detailech zdobících spoustu scén – učebnicový je například trik s mincí, kterým se před Festem vytahuje Viola a později Sebastian. Nunn ovšem není jen mistr detailů a vnímavého studia textu (věčná škoda všech těch vynechaných pasáží – a že jich je bohužel docela dost), je také skvělý režisér a pod jeho vedením tu podávají všichni bez výjimky skvělé herecké výkony. Imogen Stubbs, fantastická už jako Desdemona v Nunnově Othellovi, je krásná a roztomilá jak v holčičí, tak v klučičí podobě, Helena Bonham-Carter vypadá, že si docela lebedí v roli Olivie a Nigel Hawthorne utkví v paměti jako virtuozní Malvolio – naškrobený, nadutý a v závěru přesto politováníhodný. Možná největší dojem ale udělá šašek-tulák Feste Bena Kingsleyho, v němž není ani stopa po cirkusáckém klaunovství, zato ale v jeho klidném, jednoduchém vystupování najdeme jednak únavu a náznak smutku (jako by Feste byl houba, která nasákla melancholií téhle hry a zvolna ji ze sebe vypouštěla), jednak autoritu Shakespearových pozdních šašků. Závěr tohohle Večera není ani zdaleka tak “sváteční”, jako ty z Branaghových komedií (Much Ado; As You Like It) a kromně veselice pro dva ústřední páry jsme svědky i toho, jak za modravého soumraku Sir Andrew, Antonio, Malvolio a Sir Toby odcházejí každý vstříc svému ne nutně šťastnému konci, zatímco Feste nám drnká na rozloučenou při další ze svých toulek po cornwallských útesech. O tom, že Večer tříkrálový je komedie, nás Nunn nenechá na pochybách, ale rozhodně nás neutopí v cukru – na to zná Shakespreara příliš dobře. // LEPŠÍ VERZE: Lepší Večer je skoro zbytečné hledat, myslím. Pro adaptaci věrnější předloze jděte po krásně zinscenovaném studiovém Večeru od BBC (1980).(2.4.2009)
Martin741
Keby nebolo Orsona Wellesa, tak doteraz neviem, kto to ten Sejxpir k sakru vlastne bol. Jo, viem, je to 400 rokov stare, no ale mne Sejxpir nijak nesmakuje doteraz. Trevor Nunn ako reziser mi nic nehovori, Gandhi, teda pardon, Ben Kingsley bol v pohode, herecky vykon som veril aj sympatakovi Tobymu Stephensovi. No ale to je vsetko, moc ma to nenadchlo . 50 %(26.9.2018)
IQ Tiqe
Zkraje jsem si musel zvykat na hůř srozumitelný jazyk a lehce jsem plaval v ději, ale to se poddalo. Když to s rovnám s jinými fraškami, které jsem viděl, takhle je podána méně teatrálně, takže na jednu stranu působí věruhodněji, na druhou stranu nenabízí tolik zábavy, kolik by mohla. Sice mě bavila, ale v určitých pasážích jsem cítil nevyužitý potenciál. # [viděno: monotor, 2.0->5.1] # příběh 7 | hudbaa 5 | humor 3 | akce 1 | napětí 1 | pustil bych si znovu 6(16.3.2013)