Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (414)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Osmy film, o špeciálnom agentovi v službách Anglickej kráľovnej, Jamesovi Bondovi som si súkromne označil ako afroamerický špeciál. Dej je totiž situovaný na juh USA do oblasti New Orleans a Karibiku. Takže z toho logicky vyplýva tá silná koncetrácia černochov. Najnebezpečnejším z nich je doktor Kananga, ktorý je vodcom mocného drogového kartelu. Práve na jeho aktivity je zameraný James Bond. No nebude to mať s ním ľahké. Zdá sa, že Kananga za pomoci tajomnej Solitaire, ovláda čiernu mágiu a voodoo. V tomto filme sa prvý krát v úlohe agenta 007 predstavil herec Roger George Moore. **** ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Když Roger Moore vtrhnul do Harlemu, vypadal jako pan Tau na pionýrském táboře a měl jsem chuť to zabalit. Ale dobře jsem udělal, že jsem chvíli počkal. Dočkal jsem se skvělého a právem kultovního bijáku plného roztomilého oldskůlu, černochů, woodoo a anglického stoicismu. Roger "Ken" Moore v prvním ztvárnění Bonda byl vynikající a zhostil se nelehkého úkolu na jedničku. Film má dobré tempo, které graduje honičkou ve člunech na řece plné krokodýlů. Ač je film silně tendenční, z dnešního hlediska je spíše kouzelný právě tím přehnaným tzv. černošstvím. Ať už komikou (woodoo pseudokult, pohřební pochod, Šepták, Kananga a Tee Hee) nebo problematikou (opiová pole, newyorkské gangy a politika). Jednoznačně vynikající bondovka, která stojí za doporučení. Navíc s vynikající hudbou a předvším úvodní znělkou. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Moore se uvedl jak nejlépe jen mohl. Film má všechno co považuji u Bonda za důležité. Zároveň je Live and Let die důkazem toho, že Bond nemusí být vybaven tunami technických vymožeností, aby se mohl řadit mezi ty nejlepší. Naopak stačí zajímavý příběh, okořeněný dobrodružnou a exotickou atmosférou a když se přidají vydařené akční scény a špetka humoru není co řešit. Navíc je zde i charismatickým záporák a skvělá hudba. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Roger Moore skáče po hřbetech krokodýlů, pere se s černochem se železným pařátem a likviduje hlavního padoucha kulkou na žraloky, všechno přesně jak to předpověděla tajemná Solitaire. Dokonce se podíváme i k Bondovi domů...Ovšem páni scénáristé, nezapomněli jste náhodou na někoho!? (Myslím toho pána co furt něco kutí a bez jehož přítomnosti ztrácí bondovky 10% svého kouzla) ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Střídání stráží pokračuje. Broccoli a Saltzman představují dalšího Bonda. Moore má svoje roky, ovšem vypadá svěže a je rozhodně ve formě. Jeho pojetí agenta 007 zatím není úplně vyprofilované, ale prakticky nic ho nerozhodí, snaží se sarkasticky glosovat každou blbost a občas je to fakt křeč. Jane Seymour sice hraje naivní telátko, ale v nabitém žebříčku Bond girls se vyšplhala hodně vysoko. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (35)

  • Ve scéně, kdy Mr. Big (Yaphet Kotto) při prvním setkání s Bondem (Roger Moore) láme železnou rukou pistoli, je možné si všimnout, že zbraň byla již předem nalomená. (GH98)
  • Scéna, v níž Bond (Roger Moore) prchá z malého ostrůvku obklíčeného aligátory a krokodýly, neobsahuje žádné triky. Skok přes krokodýly provedl Ross Kananga, kaskadér a farmář na krokodýlí farmě. Finální záběr je výsledkem pěti pokusů. Při jednom z nich Ross upadl a krokodýl se ohnal po jeho patě. Kaskadérovi nejen potrhal kalhoty, ale přivodil mu i mnohá zranění, která si vyžádala 193 stehů. (cheyene)
  • Bílý vůz s karosářskými díly Cadillacu Eldorado měl ve skutečnosti komponenty z Chevroletu Corvette. Vžilo se pro něj pojmenování Covorado. (Martin_Happy)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno