Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (414)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Roger Moore bohužiaľ nie je Sean Connery, ale aj tak je to dobrý Bond. Plusy: skvelý názov, hudba, dokonalá titulná skladba, sexy (ešte nie plastelinová) Jane Seymour, Roger Moore; Zápory: dementný dej o drogovom bossovi, voodoo, Harlem gangstaz, trápny šerif, niekoľko lacných vtipov (nechcene smiešna naháňačka na letisku) a roztrieštenosť a chaotickosť deju (ale to je problém väčšiny Bondov). ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších Mooreových bondoviek. I keď je to stále priemer. Na tie najlepšie diely s Connerym asi nemá, ale stále je to veľmi dobrá zábava. Má však pár múch ako že všetci starnú, len Bond (vďaka výmene herca) nie. Moneypenny vyzerá ako jeho matka, M ako jeho dedko..Je to klasická bondovka a na tých starších by sa snáď ani nemali hľadať chyby. Doba bola iná, triky boli iné, len Bond mohol zabíjať môže zabíjať a bude zabíjať. Proti Rogerovi Mooreovi nemám nič, ale nikdy som ho nepovažoval za sexsymbol, ani keď mal 30 a myslím, že to nebola najlepšia voľba, obsadiť ho za Bonda, obzvlášť keď ich mal toľko. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tahle bondovka se měla jmenovat Druhý dech, protože oproti předchozí slabé šedivě conneryovské jí fakt někdo přilil benzín do nádrže. A možná to byl samotný Roger Moore, jehož podání Bonda ne že by bylo lepší než to počáteční Conneryovské, nebo Lazenbyho, ale je prostě jinačí. Moore se nebere zase tak moc vážně, jeho bondovky postupně získávají až - a teď se mi chtělo napsat sebeparodický nádech, což by bylo špatně, sebeparodické jsou brosnanovky - , prostě, Moore se nebojí udělat si srandu sám ze sebe. Žít a nechat zemřít je dobrá bondovka, s dobrou zápletkou, zajímavými záporáky. Jen s ohledem na zapojení kultu voodoo do děje mohla být trochu temnější. Mimo to má tahle bondovka nejlepší titulní píseň ze všech bondovek. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Zajímavé prostředí a temnější občas až mystické ladění, tentokrát se Bond musí vydat mezi vyznavače voodoo, aby zabránil drogovému králi zničit Ameriku. Pěkná bondgirl, mysteriozní hrátky s kartami, šklebící se padouši a už znatelný Mooreovský styl - tedy plno komediálních prvků, občas sice úplně pitomých (Lousiana a její super šerif), ale přesto často docela zábavných. Ne úplně marné některé akční scény (hlavně ta na vodě), ale jako protiklad také scény dost směšné,jak to už bývá pravidlem. Potěší také detektivně laděné hledání stop a celé pravdy. Tedy znovu nijak vyčnívající bondovka, i díky poslednímu záběru a mladšímu Mooreovi (což dlouho nepotrvá :) 7/10 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Asi som mal od filmu dosť vysoké očakávania, pretože musím povedať, že toto bol trošku krok vedľa. "Live And Let Die" bude Bondovkou, ku ktorej sa už určite nevrátim a môže najmä za to fakt, že sa to tvorcovia rozhodli poňať úplne iným štýlom, než boli predošlé filmy. Kým tie sa dali sledovať a človek ich mohol brať seriózne ako špionážne filmy svojej doby, pri "Live And Let Die" mám pocit, že tu sa z toho tvorcovia rozhodli urobiť komédiu. A nebudem klamať, to je aj najväčší problém tohto filmu. Ale k tomu prejdem až za chvíľu. Povedzme si pozitíva. Jane Seymour v role Solitaire je absolútne vynikajúca. Tú rolu som jej uveril všetkými desiatimi a ani raz nesklame. Potom tu máme dvoch pomocníkov hlavného zloducha - Whisper a Tee-Hee. Tí sú tiež veľmi vtipní a zaujímaví. Plus sa mi páči aj titulná skladba a výbuchy sa na trošku lepšej úrovni, než v minulých filmoch. Na druhej strane si ale teraz povedzme o najväčších problémoch s filmom. Komediálny podtón akosi nesedí do James Bond žánru. Dokázal by som akceptovať niečo, ale toto pôsobí, ako keby sme z filmu urobili dobrodružstvo v štýle filmov ako Go For It alebo Muž Z Acapulca. A pokiaľ čakáte trošku serióznejší tón filmu, tu ho moc nenájdete. Roger Moore ako James Bond sa snaží dať správnu charizmu. No často to nefunguje a pôsobí dosť slabo. Oproti Seanovi Connerymu sa absolútne nechytá a nemá to ani potrebný šarm a dokonca ani nepije svoje martini. Je to dosť divné poňatie agenta 007. Hlavný zloduch nie je veľmi zaujímavý a ani jeho plán som nejako úplne nevnímal ako nejaký výnimočný. Veľmi ľahké a nezaujímavé. A potom je tu šerif Pepper, ktorý je veľmi špeciálnou kategóriou filmu, ktorú by som nazval - "Absolútna otrava." Nie je vtipný a len človeku lezie na nervy. Okrem toho tu tvorcovia využili v jednom momente dvakrát tú istú scénku spolu s osobou, ktorá bola pred minútou zabitá. Čo to bolo? A nič tu nepôsobí uveriteľne a nápadito. Je to proste len špionážna komédia s agentom 007 v podaní trošku dreveného herca. Ale možno svoj talent presadí v neskorších tituloch. Takže uvidíme sa opäť pri hodnotení The Man With The Golden Gun. Čo sa však týka tohto Bonda, myslím si, že patrí medzi veľmi slabé. Hodnotenie: C- ()

Galerie (148)

Zajímavosti (35)

  • Během bouřačky policejních vozů, které pronásledují čluny v bažinách, je možné zahlédnout v jednom z vozů kaskadéra s helmou. V následující scéně však z vozu vystupuje policista bez helmy. (ČSFD)
  • Na roli Solitaire (Jane Seymour) byla původně zvažována i francouzská herečka a modelka Catherine Deneuve, ale ona sama roli po přečtení scénáře odmítla s námitkou, že se jí nelíbilo, jak se ženami v sérii o Jamesi Bondovi tehdy zacházeli. (hrumsrt)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama