Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (414)

kinej 

všechny recenze uživatele

Moore se uvedl jak nejlépe jen mohl. Film má všechno co považuji u Bonda za důležité. Zároveň je Live and Let die důkazem toho, že Bond nemusí být vybaven tunami technických vymožeností, aby se mohl řadit mezi ty nejlepší. Naopak stačí zajímavý příběh, okořeněný dobrodružnou a exotickou atmosférou a když se přidají vydařené akční scény a špetka humoru není co řešit. Navíc je zde i charismatickým záporák a skvělá hudba. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Live and Let Die říká Roger Moore, který se představuje jako James Bond. Nástupní Moorova bondovka není zlatým vrcholem všech příběhů o agentovi s povolením zabíjet. Vlastně není ani stříbrná. Film má pomalý rozjezd a Roger Moore se v roli neuvěřitelně dlouho rozkoukává. Scéna na člunech či zajímavá zápletka s voodoo vyznavači film vyzdvihuje. Nicméně postavy jako seržant Pepper dávají předzvěst tomu, že Bondovky v podání Rogera Moora budou pomalu spadat do komediálního žánru. (72 procent) ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

S novým Bondem přišlo chvályhodné nové pojetí, aby starý pán držel pořád prst na tepu doby. A vzhledem k boomu blaxplotací v té době bylo rozhodnuto, že další průšvihy bude agent 007 řešit v pimpkárách v Harlemu a jazzových klubech New Orleans. Tento tah vyšel, zejména díky kontrastu suchého britského staromilce s divoce oblečenýma houpavýma černochama, kteří zbavují celý film jinak se celkem nabízející ztrouchnivělosti. Tu zde pečlivě zastupuje ústřední duo, kdy Roger Moore působí jak figurína, která po stisknutí tlačítka vypálí robotickým hlasem suchou hlášku a hrůzná Jane Seymour, která zde působí tak prkenným dojmem, že zbavování jí jejího panenství tak působí jako zatím rozhodně nejnáročnější Bondova mise. Zábavné scény postavené na kontrastech typu "dobře oblečený James Bond jde nenápadně zjišťovat informace o drogovém bossovi do zaplivaného baru v Harlemu", pak fungují hlavně tím způsobem, že si dokážete představit, jak dobře a pyšně vypadaly na papíře než je Moorovo podání nechalo implodovat do jeho dřevákovosti. Každopádně přístup producentů Saltzmanna a Broccoliho v tom, neopakovat díl co díl tu stejnou úspěšnou formuli a ducha série průběžně obměňovat (krom záporáků zde například i trvali na omezení Bondových gadgetů, takže se zde výjimečně nesetkáme s Q) by si měli rámovat producenti dnešních blockbusterových sérií místo svých ročních bonusů. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Zajímavé prostředí a temnější občas až mystické ladění, tentokrát se Bond musí vydat mezi vyznavače voodoo, aby zabránil drogovému králi zničit Ameriku. Pěkná bondgirl, mysteriozní hrátky s kartami, šklebící se padouši a už znatelný Mooreovský styl - tedy plno komediálních prvků, občas sice úplně pitomých (Lousiana a její super šerif), ale přesto často docela zábavných. Ne úplně marné některé akční scény (hlavně ta na vodě), ale jako protiklad také scény dost směšné,jak to už bývá pravidlem. Potěší také detektivně laděné hledání stop a celé pravdy. Tedy znovu nijak vyčnívající bondovka, i díky poslednímu záběru a mladšímu Mooreovi (což dlouho nepotrvá :) 7/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sme v 70. rokoch, takže nikoho neprekvapí, že sa to tu bude hemžiť afroameričanmi a odkazmi na ich cool subžáner tohoto obdobia. O čo ich arcizloduchom išlo, som zase nepochopil a zase ma to vôbec nezaujímalo. Moore sa hneď predstavuje ako solídna náhrada za Conneryho, do prvej hodiny "položí" tri ženy. Tá druhá už nie je tak zábavná ako tá prvá, pretože mi prestala pripomínať to, čo už bolo pár rokov označkované ako typická bondovka. Seymour je tu celý čas zahalená, čo považujem za jednu z najviac nenapraviteľných chýb kinematografie vôbec. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (35)

  • Právě herečka Gloria Hendry, která hrála postavu Rosie Carver, byla ve filmové sérii bondovek první Afroameričankou, se kterou se kdy James Bond milostně zapletl. (Colonist)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno