Reklama

Reklama

Laskavý divák promine

(seriál)
Česko, 1994, 5 h 42 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Ilja Racek, Vladimír Dlouhý, Zuzana Bydžovská, Petr Nárožný, Ivan Trojan, Miroslav Vladyka, Josef Somr, Dana Morávková, Karel Augusta, Otakar Brousek st., Kateřina Brožová, Zdeněk Dušek (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Netradiční pohled na životní osudy velkého českého básníka v cyklu pěti příběhů nejen o láskách Jana Nerudy. (Česká televize)

Recenze uživatele NinadeL k tomuto seriálu (1)

Laskavý divák promine (1994) 

5/5 Obrazy ze života Jana Nerudy patří mezi to nejlepší, co vyprodukovala Česká televize 90. let. Ve výjimečné shodě se potkali dva zasloužilí rutinéři z éry předchozí a oživili společnými silami čítankové osudy z redakčního okruhu Národních listů. Koncept rámovaný vyprávěním staršího Nerudy (již padesátiletého, považte!) a vzpomínkami, ve kterých hlavní roli hraje Vladimír Dlouhý, funguje výborně. Hravým způsobem se zde snoubí osobní peripetie na poli milostném s těmi literárními. Sledujeme počátky vztahu s Annou Holinovou, epické drama s Karolinou Světlou, se sestrami Macháčkovími i Annou Tichou. Výjimku nabízí epizoda Listy důvěrné líčící kauzu s "vídeňským Čechem" Šemberou a odsouzení "zrádce národa" Sabiny. Klasicky je s podivem, že seriál chybí na DVD a nebýt ČT 3, byl by seriál zasunut kamsi do propadliště dějin. ()

Reklama

Reklama