Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodne neni tak spatny, jak to podle hodnoceni vypada. Samozrejme na film to nema, ten je vtipnejsi a ma i lepsi herce, na druhou stranu, Cerni baroni nemaj zadnej poradnej pribeh, jsou to jen ruzny historky, takze tomu serialova forma sedi vic. A ackoliv herci nic moc, najde se tu par svetlejch vyjimek. Nejlepsi je asi Bolek Polivka, kterej je nepretrzite vozralej jak prase a to je role, ktera mu presne sedne. Dal se mi libil Kaiser se svym divne priteplalym hlasem, vecne v pohode Tomas Topfer a prirozeny Liska a Vaculik. Co se tyce predstavitele hlavniho hrdiny, Radek Holub spatnej neni, mistama je naopak perfektni, ale dost casto si svou roli plete se Svejkem a v tech chvilich bych ho nejradsi nakopal do kouli. No a Andrej Hryc jako Terazky je dobrej, akorat si zrejme tvurci mysleli, ze hlaska "Co bolo, to bolo...." je to nejvtipnejsi, co kdy kdo vymyslel a tak mu ji cpou prakticky porad do huby, takze neni ani jeden dil, kde by to aspon jednou nezaznelo a je to pak otravny. A taky me prekvapilo, ze tu je Terazky za hlavni postavu. Jinak co se tyce samotnejch historek-pribehu, tak par jich uz bylo k videni ve filmu, ale tady je na vse vic casu, takze jsou nektere situace rozvedenejsi a jako celek to je i pres tech nekolik hluchejch mist v kazdym dilu dost vtipny a obcas zazni fakt naka kruta hlaska. Taky se mi vcelku libila hudba. Ja si nemuzu stezovat, cesky serialy prakticky nesleduju, ale tenhle se mi fakt libil, vic takovejhle serialu a s Rodinejma poutama, Ulici a podobnejma srackama at dou tvurci do hajzlu. ()

no2 

všechny recenze uživatele

9/10 - Knihu jsem četl nejméně pětkrát (za posledních sedmnáct osmnáct let), proto tento seriál hodnotím lépe než populárnější film. Nasmál jsem se (stejně jako u knihy) hodně, uvítal jsem mnohé situace i postavičky, které se do filmu nevešly, ačkoliv v knize patřily k tomuto nejzásadnějšímu. Černí baroni jsou holt látka na seriál, a ne na film. A tento seriál se Herzovi povedl, hlavně zvolení herci mi tady "sedli" víc... (např. Schmitzer předvedl ve filmu sympatický výkon, ale Polívka - to je jiné kafe! Takhle si asi představuji notorického ožralu poručíka Hamáčka! A stejně tak většina ostatních představitelů - Hryc JE Terazky, Kefalín-Švandrlík byl oteklý, ne jako Vetchý atd. atd.) ()

Reklama

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

Těžké zklamání. Už jen výběr Radka Holuba do role Kefalína. Kefalín je pro mě symbolem inteligentního humoru a ne prostoduchý švejk. Je to subjektivní pocit a nemusí se shodovat s autorem předlohy, ale byl to jeden z důvodů, které mi dojem o seriálu pokazily. Celkově lze říci, že první díly ještě ušly, ale postupně šla kvalita rapidně dolů. Tomuhle dílu prostě sedí filmové zpracování a ne zbytečně uloudaná seriálová forma. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak třeba ta "odrhovačka" je báseň Jana Vodňanského, zhudebněná Petrem Skoumalem... Po letech jsem si dal opáčko seriálových Baronů, hodnocení (samozřejmě) snižuju, ale přece jen, narozdíl od většiny, jisté klady vidím. Tak například, že byly zpracovány i jiné Švadrlíkovy knihy o Baronech, že postavy vojáků i důstojníků a jejich osudy jsou více a lépe rozvedeny, než ve filmu a hrají je ve většině případů dobří herci. Samozřejmě, pořád v rámci humoristických zkratek, ale rozhodně je to dobře. Snad už se nemusíme zastavovat u toho, že v reálu vojna ani padesátá léta u nás nebyla žádná legrace - přece jde o to, že díky nadsázce víc vystoupnou vážné věci. Samozřejmě, záporů se najde mnoho, viz levnější vizuál nebo míra pravděpodobnosti určitých zápletek, ale s odpady a podobnými nesmysly na mě vážně nechoďte. ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Pokud si toto někdo čte tak jistě s nechapavým pohledem kvůli tomu počtu hvězdiček a počínající averzí vůči osobě která tento komentář píše a jejímu vkusu.. :) Proč vlastně dávám plné hodnocení? Švandrlíka jsem četl... Nebudu vyvracet, že pěkných pár věcí si tvůrci přidali a chápu že nemusí být po chuti mnohým z Vás.. I mě tam občas něco nesedělo, ale rozhodně hned nebudu přehnaně kritický. Smysl serialu byl jednoduchý. Rozšířit fenomenální, nepřekonatelný a nepřekonaný film z roku 92... Rošířit o scény, které jste v původním filmu neviděli, ale v knížce jsou. A za podmínky neopakovat se. Těžký úkol a já si myslím že se povedlo. Vypíchly se perly z knížky, které jste ve filmu vidět nemohli a to v podání brilantních herců Kaisera, Lišky, Polívky, Heřmánka a řady dalších... (Nenamítám vcelku nic proti s názory na hloupého Kefalína, tam bych i já viděl raději někoho jiného). Každopádně.. bylo to trefné, dobu to odráželo myslím perfektně.. určite s jistou nadsázkou občas... ale hlavně s ohromným vtipem.. Smál jsem se a smál jsem se hodně... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Ve scéně, kdy se poručík Hamáček (Boleslav Polívka) pomiluje s manželkou svého nadřízeného, zní v pozadí skladba „Joj cigán“. (majky19)
  • Zámek, kde se seriál natáčel, se nachází na jižní Moravě v obci Jaroslavice. Nenatáčelo se jen tam, ale i v samotné obci či v jejím okolí. (tommahol)
  • Režisér Herz vzpomíná: „Do Černých baronů se mi od začátku nechtělo, protože už jedna adaptace existovala. Nakonec mě ale dostali na peníze, čímž nemyslím honorář, ale rozpočet celého seriálu, který byl na tehdejší poměry v České televizi nevídaně velkorysý. Řekl jsem si, že to mohu udělat ve velkém stylu a úplně jinak, než jak to natočil Sirový. Už během příprav se ale ukázalo, že s tím velkorysým rozpočtem to nebude ani zdaleka tak velkorysé, jak to vypadalo na začátku. Na jednotlivé díly bylo méně a méně peněz, někam se ztrácely do černé díry, a nakonec to skončilo tak, že jsem celý seriál musel zkrátit ze třinácti dílů na jedenáct, jinak bych se do rozpočtu nevešel.“ (Ganglion)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama