Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva bratři a jeden himálajský vrchol, který byl jejich snem, posedlostí i osudem... Bratři Reinhold a Günther Messnerové jsou dnes horolezeckými legendami. Vrcholem jejich horolezecké kariéry i splněním největšího životního snu se měl stát výstup na jednu z nejvyšších hor světa, Nanga Parbat. Zkušení horolezci, rodáci s Rakouska se připojili k himalájské horolezecké expedici vedené Karlem Herligkofferem v roce 1970. Celou cestu i samotný výstup ale tragicky poznamenalo několik nešťastných událostí, které se temným písmem zapsaly do dějin horolezeckého sportu... Snímek z roku 2010 natočil renomovaný německý režisér Joseph Vilsmaier a i přes smíšené reakce filmové kritiky se setkal s výrazným diváckým ohlasem a byl uveden na několika významných filmových festivalech a lze ho označit za jeden z nejzajímavějších evropských snímků o horolezectví. Pokořitele zrádného horských vrcholů Reinholda Messnera ztvárnil populární německý herec Florian Stetter, jeho mladšího bratra Günthera Andreas Tobias. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (134)

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Co to jako mělo být? Kulisy na první pohled zřetelné, prostředí nedůvěryhodné, příběh stejně tak, atmosféra nijaká, herci nemastní, neslaní. Jiné filmy o horolezcích byly teda o dost víc záživnější než tahle nápodoba biografie pana Messnera. Jeho bratra mi bylo líto, ale pokud to bylo tak, jak film ukazoval, mohl si za to sám. V takových horách je na prvním místě chladná hlava (ha, ha) a pořádný, předem promyšlený plán výstupu a sestupu. V tom jsem byl za jedno s Herr Herrligkofferem. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Rakúsky Everest. Aj keď možno nie tak pekne vizuálne natočený, ale rovnako strhujúci, mrazivý a náročný. Očarí úvod, potom je to také kostrbatejšie, ale ako náhle sa dostanú do Himalájí, už sa to nezastaví. Páčilo sa mi sledovať, ako prežívajú, ako riešia krízové situácie a celkovo, aký je život v horách a táboroch. Celé dokreslené tým, že je to podľa skutočnej udalosti. Veľmi fajn. 4 z 5 ()

Reklama

Nemik96 

všechny recenze uživatele

Reinholda Messnera považuji za nejlepšího horolezce všech dob, tudiž jsem byl velmi potěšen když jsem se dozvěděl o tomhle filmu.Herci se zhostili svych rolí jak se patří a rozhodně si neudělali ostudu.Kamera a některé záběry hlavně co se týka výstupu se mi až tak moc nezamlouvaly, například film K2 nebo Pád do ticha na tom byly mnohem lépe.Film jsem viděl v původnim jazyce tudiž v Němčině, která mi u filmu vždy dost vadila, ale tady né přišlo mi to tak nějak přirozené.Takže pokud máte rádi hory a horolezectví, nebo jste fanouškem R.MESSNERA vřelé doporučuji. ()

Luke7 

všechny recenze uživatele

Citace z wikipedie: "1970 - Rupalská stěna. Po dvou pokusech v letech 1965 a 1968 další německá expedice zlézá obrovskou jižní stěnu hory. Na vrchol vystupují bratři Reinhold a Günther Messnerovi. Na sestupu bivakují v 7800m na JZ hřebeni, odkud sestupují během dalších dvou dnů Mummeryho pilířem ve středu západní stěny. Na úpatí hory Günthera Messnera zasypala lavina (jeho tělo bylo nalezeno až v roce 2005). Reinhold jej celý další den hledal, než se vydal na cestu do údolí. Později jej zachránili místní obyvatelé před vyčerpáním. Druhý den po bratrech Messnerových vystoupili na vrchol ještě Felix Kuen a Peter Scholz." Více na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Nanga_Parbat; http://cs.wikipedia.org/wiki/Reinhold_Messner ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal jméno Reinhold Messner? Pro každého, kdo se alespoň trochu zajímá o hory, horolezectví a s ním související tématiku, ví přesně, o koho jde a zná také jeho životní příběh. Snímek Nanga Parbat ukazuje jednu z kapitol života tohoto fenomenálního horolezce, kapitolu velice důležitou a smutnou, přičemž v pomyslné knize života by byla jednou z těch počátečních. Reinhold se svým bratrem Günterem v roce 1970 bojovali o život při sestupu z osmitisícovky, jejíž jméno se stalo názvem k tomuto filmu. Myslím, že nikdo nemá právo hodnotit Reinholda z hlediska tehdejších událostí, protože o život šlo oběma bratrům a to, co se tam vskutku odehrálo, ví - a to pouze z části - jen žijící Reinhold. Nanga Parbat je dobře zpracovaným životopisným dramatem a jelikož mám pro obdobné snímky slabost, nemusím o hodnocení již více uvažovat. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Při sestupu ve filmu dojde ke zničení rukavice, v dalších záběrech ale oba bratři mají rukavice v pořádku. (Winster)
  • Reinholdu Messnerovi bylo po dramatickém sestupu amputováno 6 prstů na nohou, na hory přesto ve svém životě nezanevřel. Začal se více věnovat výškovému horolezectví a a v roce 1986 jako první člověk na světě zdolal všech 14 osmitisícovek. Dějiny přepsal též prvním výstupem na Everest bez kyslíku. (homerr)
  • Nanga Parbat je prvá osemtisícovka, na ktorú sa človek pokúsil vystúpiť (v roku 1895, vedúci Mummery). Od tej doby až do prvovýstupu v roku 1953, si hora vyžiadala 31 ľudských životov. (Bruce0659)

Reklama

Reklama