Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarový režisér Francis Ford Coppola natočil remake klasického děsivého příběhu o neuvěřitelně svůdném transylvánském princi (Gary Oldman), který se vydává z východní Evropy do Londýna 19. století, aby zde hledal lidskou lásku. Po staletích strávených o samotě v chátrajícím zámku je Drákula posedlý spalující touhou, která jej přiměje vystoupit z ústraní. Když charismatický Drákula potká mladou ženu Mínu (Winona Ryderová), která je odrazem jeho dávno ztracené lásky, oba se vrhnou do víru romantické vášně a hrůzy. Díky “iluzorním” speciálním efektům a mimořádnému hereckému obsazení se Coppolovi podařilo vytvořit svěží a provokativní pojetí upírského příběhu, v němž se až nezvykle věrně drží Stokerovy předlohy. (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (72)

Buffy, přemožitelka upírů (1997) (seriál)

  • Písmo v logu seriálu se shoduje s písmem, které bylo použito na plakátu i ve filmu Drákula (1992), který byl uveden ve stejném roce, jako původní film o Buffy. (AngelusCZ)

Proviněni láskou (2004) (seriál)

  • Soundtrack do seriálu byl „zapůčen“ z několika hollywoodských filmů. Nejčastěji se zde vyskytují instrumentální skladby z trilogie Matrix nebo snímku Dracula (1992). Dále zde byla použita hudba ze snímků Pearl Harbor (2001), Daredevil (2003), Mission: Impossible II (2000), Loď duchů (2002), Bojiště Země: Sága roku 3000 (2000), Vřískot (1996), Výkupné (1996), Hannibal (2001), Gladiátor (2000), Mercury (1998), Leon (1994) a mnoha dalších. Hojně zde byly používány také skladby od metalové skupiny Linkin Park. Také se zde objevilo několik písní od španělského zpěváka Alexe Ubaga. Píseň ze znělky nazpívala Guadalupe Álvarez Luchia a její název je „Culpable“ – pochází z alba „Cinco Sueños“ z roku 2003, přičemž song je cover písně „Culpable“ od Vicentica. (fiLLthe3DD)

Anthony Hopkins

  • Rozhodol sa zahrať si profesora Van Helsinga v Dracula (1992), pretože ešte stále zažíval úspech s postavou Hannibala Lectera z filmu Mlčanie jahniat (1991) a chcel si vybrať rolu, ktorá je čo najviac odlišná od Lectera. (Pat.Ko)

Anthony Hopkins

  • Má dve spoločné postavy s Frankom Langellom, ktorý je len o jeden deň mladší: (1) Langella hral postavu Dona Diega de la Vegu / Zorra v filme Zorro pomstiteľ (1974), zatiaľ čo Hopkins ho stvárnil v Zorro: Tajemná tvář (1998) a (2) Hopkins zahral postavu prezidenta Richarda Nixona vo filme Nixon (1995), kým Langella ho stvárnil vo filme Frost/Nixon (2008). Obaja herci sa tiež objavili v adaptáciách románu "Drakula" z roku 1897 od Brama Stokera: Langella hral titulnú postavu vo filme Drakula (1979), zatiaľ čo Hopkins stvárnil jeho nepriateľa profesora Abrahama Van Helsinga v Dracula (1992). (Pat.Ko)

Proviněni láskou (2004) (seriál)

  • Hudbu seriálu tvoria okrem klasických inštrumentálnych skladieb produkcie Telefe aj soundtracky z filmovej trilógie Matrix, snímky Dracula (1992) alebo piesne z albumu Meteora od skupiny Linkin Park. (matthew.17)

Upír v Brooklynu (1995)

  • Vo filme je veľa odkazov na Draculu (1992). Tak napr. vylodenie sa v prístave, mŕtva posádka a premena na vlka odkazujú na plavbu lode Demeter, sluha, pojedajúci hmyz zas na Renfielda. (BlackTom)

Obřad (2011)

  • V traileru k filmu zní hudba Wojcziecha Kilara složená původně k filmu Drákula (1992), ve kterém také hraje Anthony Hopkins. (ČSFD)

Kmotr III (1990)

  • Winona Ryder měla roli Mary Corleone odmítnout kvůli natáčení filmu Střihoruký Edward (1990). Je to však mýtus, v původním obsazení figurovala, ale následně byla "odejita" kvůli kritickému vyčerpání. Sama však natolik stála o spolupráci s Francisem Fordem Coppolou, že mu za půl roku osobně přinesla scénář k televiznímu filmu Dracula: The Untold story, z něhož posléze vznikla celovečerní adaptace Drákula (1992). (kenny.h)

Související novinky

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

10.01.2023

Opakuje se snad historie a nadělí nám legendární režisér Francis Ford Coppola (Kmotr) další Apokalypsu? Na takové soudy je asi brzy, pro tuto chvíli to ale vypadá, že produkce na vysněném projektu… (více)

Vlad Worthington?

Vlad Worthington?

27.01.2010

O projektu Dracula: Year Zero jsme poprvé psali snad před dvěma roky. Vypadalo to, že mezitím skončil někde v škarpě u cesty, ale studio Universal jej oprášilo a chce film natočit tak rychle, aby… (více)

Dracula začíná

Dracula začíná

13.07.2007

Nejdřív oddělal Brandona Lee ve Vráně, pak stvořil neúspěšnou, ale stoprocentně kultovní sci-fi Smrtihlav a nakonec nechal Willa Smithe válčit s plecháči v Já, robot. Alex Proyas je režisér, který… (více)

Reklama

Reklama