Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

junxi91 

všechny recenze uživatele

Tento film je podle mě z Leových prvotin (před Titanicem) ten nejlepší. Velice napínavý příběh, který si na nic nehraje, vykresluje realitu v její odporné nahotě a zanechá ve vás hluboký dojem. Sledujeme tu příběh mladého, hezkého a talentovaného Jima Carrola, který tvoří nerozlučnou partu se svými třemi kamarády, hrají basket a flákají se po venku. Jim si ho taky rád vyhoní na rozpálené letní střeše, protože být mladý a honit si ho uprostřed velkoměstského shonu je skvělá kratochvíle. Vše je super, dokud nezačnou experimenty s drogami, protože jak víme, marihuana je vstupní droga, alkohol je fajn. Takže milý Jim ochutná kokain, protože je mu sděleno od jedné blonďaté kočky to, že "Po tomhle budeš šukat jako superman" (Konečně vím, odkud ta hláška je). Další drogy na sebe nedají dlouho čekat, protože Jimovi umře skvělý kamarád Bobby, který trpěl leukémií. Poté Jim zkusí heroin a konečně se cítí naprosto skvěle, tělem projde teplý proud a vše je krásné, starosti a problémy úplně zmizí. Kdo by nechtěl mít takový stav pořád? Já teda určitě ano, ale heroin si dovolit nemůžu. To nemohl ani Jim, takže si našel osvědčené způsoby, jak si je opatřit - krádeže a prostituce. Prostě je zde vidět v přímém přenosu úpadek lidské bytosti se vším všudy a byl jsem fakt zvědav, zda se z toho dostane. A ty jeho zápisky z deníku bych si někdy i přečetl sólo, protože byly plné dost dobrých postřehů a úvah. Jo a chválím také mou oblíbenou Juliette Lewis v roli takové správné vybíravé prostitutky. ()

samkko 

všechny recenze uživatele

Takových filmů tu bylo už hodně a hodně taky bude. A bohužel ani Rváčův deník s úžasným DiCapriem není na špici, či něčím odlišný. Nesedla mi vizuální stránka ani styl vyprávění. Noční velkoměsta jako hlavní místo kde se děj odehrává, také. Na druhou stranu má film spoustu (ne emočních momentů), ale pár pěkně dusných a nepříjemných. Takže pokud se vám tento snímek líbil, mohu doporučit (za mě mnohem lepší) Beautiful boy. Hodnocení: OVERRATED 6.8/10 ()

Nix 

všechny recenze uživatele

Začátky Lea. Ale na tenhle film jsem narazil až v pozdější době. O to víc jsem dokázal ocenit herecký zastoupení a výkony. Drogy jsou svinstvo ať už jakékoli a jako odstrašující případ to dobře funguje. ()

TheRay97 

všechny recenze uživatele

Příběh odhaluje skutečnost, která byla součástí nejednoho života. Leonardo DiCaprio si zahrál právě jednoho z mála šťastlivců, kdo dokázal odolat síle tvrdých drog. Těžko představitelné si odvykat od něčeho, co dokáže zcela převrátit váš život. Nepřestává mne překvapovat, jak se Leo postaví před každou výzvu a zvládne ji na jedničku. ()

_aandyy_ 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který určitě věrně zachycuje život feťáků v tom horším stádiu... Navíc Leo, i přesto, že se teprve rozjížděl, hrál skvěle, na pět hvězdiček mi tam ale něco málo chybělo. ()

Bastinka 

všechny recenze uživatele

Filmy s drogovou tematikou mám hodně ráda...a musím říct, že ačkoliv tam má Leonardo JEN 21 let tak tuhle roly zahrál opravdu luxusně. Je pravda, že existují lepší filmy s tímto tématem, ale stejně si myslím, že na 95 rok je to hodně dobrej snímek. ()

krapek 

všechny recenze uživatele

Príbeh podľa skutočných udalostí o tom ako sa z partie kamarátov postupne pod vplyvom drog stanú kriminálnici. Začne to riedidlom a neznámymi pilulkami, pokračuje šňupaním a striekačkami, až to končí vo väzení a v bolestných kŕčoch. Veľmi solídne a uveriteľne zahrané. V zmysle "lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť", by sa to mohlo ujať aj vo výuke na školách. ()

Shredder 

všechny recenze uživatele

Brilantny DiCaprio, zvysok je vsak len rovna cesta smerujuca od talentovaneho chudobneho chlapca az na samotne dno. Ano, drogy dokazu znicit zivot kazdemu, robia z ludi trosky a mozte vdaka nim klesnut az na taku hranicu ze slova ako dostojnost, hrdost a sebaucta uplne zmiznu z vasho slovnika. Par dobrych myslienok na zaciatku, ale zvysok drogovej cesty je uz pomerne nudny, Kalvert ho proste nedokaze predat tak ako Aranofsky alebo Boyle. Skoda, ze DiCaprio si uplne znicil povest katastrofalnym Titanicom, lebo vdaka Basketbalovemu denniku som zistil, ze herecky talent sa unho neprejavil az v poslednych rokoch, ale driemal v nom odmlada. ()

stuplik20 

všechny recenze uživatele

Skutočnosť je len jedna, nikto závisloť pod kontrolou nemá ani mať nemôže. Toto je asi môj tretí film o drogách scénar filmu je vlastne vždy rovnaký aj knihy čo som o braní drog prečítal ,buď ti niekto pomôže alebo zomrieš. Viacmenej ako poznamenal "Malarkey" ... Leonardo DiCaprio má talent a je nemožné mu ho uprieť. ()

Juwe 

všechny recenze uživatele

Dicaprio už zde v jeho 21 letech nám ukazuje, že má neskutečný talent a je hercem par excelans. Trošku jsem se bál, že mě film nebude příliš bavit, protože se jedná o film z oblasti drog a takových jsem už viděl hned několik, ale po shlédnutí musím říci, že (musím zůdraznit, že s famózním DICAPRIEM) ve mě vyvolal hodně zajímavý pocit. Btw.: musím pochválit jednu vtipnou sportovní scénku :) 85% ! ()

departed 

všechny recenze uživatele

Tak znechutit drogy mi to chtělo, jo? Jenže já se nedám ... ani skoro-oscarový Leo, ani až děsivě reálný zobrazení života feťáků, kteří přitom byli jen nevinní raubíři, které zajímalo jen pivo a cíga... ehm teda než si začali šlehat kokeše z vystřelováku, ani vyobrazené násilí a zločinnost mě od těch drog prostě neodradí. Jestli si budu teď chtít jít šlehnout, tak to prostě udělám a bašta. Teda basta. Sorry, to ta pitomá autokorekce. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Mladý Leonardo Dicaprio je ze začátku dobrá duše která miluje svojí mámu a drží se pouhé onanie. Avšak celý jeho život se obrátí naruby když se dostane do labyrintu drog. Naštěstí ho zachrání protidrogová léčebna. Což je klasické téma které se neustále opakuje. Ale když hlavní postavu ztvárnil ten náš Leo, tak to bylo mnohem koukatelnější. ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Partička pubescentů začínajíc drobnými přestupky a kriminálem za vraždu konče. K tomu všemu směs drogového hnusu a odvykačka při které jsem si nemohl nevzpomenout na Francouzskou spojku. Mladej Caprio spolu s mladým Wahlbergem jsou párek pěkných hajzlíku, feťáckých. :) Chudák Caprio co si musel zkusit na veřejném wc kvůli 35 S na fet. ()

Melpomene 

všechny recenze uživatele

štyri hviezdičky, hlavne kvôli skvelému dicapriovi, bez neho by to bol pre mňa len mierne dobrý film o drogách, ktorý by ťažil len z tejto témy a iným by ma nezaujal. našťastie to už vtedy vynikajúci leo zachránil. škoda, že z takýchto filmov si niektorí to varovanie k srdcu nevzali... ()

blacktomas 

všechny recenze uživatele

Pamatuji se, jak moc tenhle film změnil můj pohled na problematiku drog. Do té doby, jsem neviděl nic tak syrového. Absťák v podání tehdy mladého a talentovaného Leonarda Di Capria je jeden z nejlepších v kinematografii vůbec. Příběh Jima Carrola je všeobecně známý a pro ty, kteří o něm ještě neslyšely je tu i stejnomenná kniha od již zmíněného spisovatele. Ale zpět k filmu. Je naprosto uvěřitelný, nejen pro jeho autenticitu, ale hlavně díky skvěle zahraným rolím hlavních představitelů (Di Caprio,Wahlberg ad.). Scénář je natolik silný, že by jste těžko našli hluché místo, dynamicky odsejpá, jedna scéna navazuje na druhou a vše má svou logiku. Ale nejen role hlavních hrdinů jsou zvládnuty skvělě, nelze opomenout skvělou Lorraine Bracco v úloze Jimovy matky a jeho černošského přítele, kterého zmákl Ernie Hudson. Nezapomenutelné jsou halucinační sekvence Jimových tripů a abstinenčních hrůz. Film má sice v titulu basketball, ale to o co tu jde především, je tenká linie mezi štěstím a šílenstvím, mezi životem a smrtí. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

odstrašující příběh plný drog a pokušení, kdy se z nadějného mladíka během pár chvil stal narkoman, a nevěděl jak z toho ven, neustále padal níž a níž do úplné spodiny, až se z něho stal i na jedenkrát prostitut, Leonardo tuto náročnou roli zvládl bravůrně, to nemělo chybu, je to také odstrašuící příběh, kdy by se člověk měl poučit, a že opravdu s drogami se nesmí začínat ani s mariuhanou, to je jen začátek pekla, z kterého nejde už pak ven. ()

Achilleus1 

všechny recenze uživatele

Tento film som si pozrel len náhodou, ale vôbec som nebol sklamaný alebo znudený. Práve naopak bol som potešený, že som ho zhliadol. Mladý nádejný chlapec, ktorý miloval basketbal sa dostal na veľmi šikmú drogovú plochu. Začalo to tabletkami a skončilo herákom. Jeho kolegovi z toho hrablo a ... pozrite si to samy :). Veľmi dobrá réžia a scenár. DiCaprio i Wahlberg svoje role zahrali perfektne. Pre mňa za 4,5* ()

Reklama

Reklama