Reklama

Reklama

Soukromá válka pana Wilsona

  • USA Charlie Wilson's War (více)
Trailer 1

Charlie Wilson je průměrný americký kongresman, který se raději než ve velkých politických otázkách angažuje na bujarých večírcích. Nečeká se od něj nic převratného, přesto se zapíše do historie. Během jedné párty v bublinkové koupeli, s půvabnými děvčaty a kokainem, zahlédne zprávy z Afghánistánu, kde se místní marně brání Rudé armádě. Wilson, "obyčejný chlápek se srdcem na pravém místě", sice neopustí svou láhev výběrové whisky, zato se v něm cosi zlomí. Podaří se mu vyhnat Rudou armádu z Afghánistánu a tím odstartovat rychlý krach komunistické říše. Stačilo dodat špatně ozbrojeným afgánským odbojářům kvalitnější zbraně. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (496)

Tomco 

všechny recenze uživatele

WTF? Rozmenené na drobné. Neskutočná nuda. Milión zbytočných rozhovorov, ktoré sú síce založené na skutočných udalostiach, ale aj tak.. Jedno trápne klišé za druhým, prekvapujúco podpriemerný Hanks, ktorý strúha nechutné grimasy, nezaujímavá Julia Roberts, nevýrazný (ale z ďaleka najlepší na pľaci) Hoffman atď. Chýba mi tu akákoľvek výraznejšia scéna, postava, ktorá by dokázala niečím zaujať alebo sa aspoň výraznejšie vryť do pamäti. Žiaľ ďalšie znechutenie z umelo vykonštruovaného filmu. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jako pacifista bych to neměl říkat, ale ohromně jsem se radoval při sestřelení těch tří vrtulníků. Asi teda nejsem pacifista. --------Po nezbytném pomalém úvodu se film neuvěřitelně rozjel a já se u něj moc dobře bavil. Tom Hanks musí zákonitě dostat každého, ať už s panem Wilsonem na opuštěném ostrově nebo jako pan WIlson coby kongresman v boji "v zastoupení" proti umírajícímu Sovětskému svazu.****** Z počátku nesympatický Gust Avrakotos (nemám rád, když je někdo zbytečně agresivní) se rychle proměnil ve velkého pohodáře Philip Seymour Hoffmana a zahrál to snad nejlíp ze všech. *****O Hanksovi už řeč byla a i tu pro mě většinou nepřekousnutelnou Julii Roberts jsem tentokrát celkem v pohodě přežvejknul, což se mi naposled podařilo v Closerovi (opět u toho byl Mike Nichols) / jen na vysvětlenou, Pretty Woman je na mé černé listině pěkně vysoko nahoře../ ****Ještě bych vyzvedl svůdnou Emily Blunt (Emily z Prady), kterou jsem ale poznal až díky imdb databázi a která tentokrát bohužel dostala jen štěk, a nefilmové autentické záběry z opravdové války, které se výjimečně dobře hodily k tak uspíšenému představení životního příběhu pana Wilsona.****** Dost se těším na originál zvuk, protože dabing zase dopadl mizerně, dost vadí, když několik známých českých dabérů namluví hned několik postav najednou (Petr Oliva, Vladimír Čech). Navíc Hankse, pokud se nepletu, standardně mluví někdo jiný a dost to tentokrát překáželo. Možná že po zhlédnutí originálu tu zbývající hvězdu dodám. Mimochodem, pan Wilson měl až na jednu výjimku moc dobrý vkus na asistentky :-) ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Několik efektivních odkazů na prapodivné fungování vládního systému USA a značný počet pálivých dialogů, které se však ztratí v přehršli pochybných odkazů a nefungujícím feelingu osmdesátých let. Je to docela škoda, protože kongresman Tom Hanks a jeho "první dáma" Julia Roberts si role náležitě užívají. O autentických záběrech akčních scén sestřelování, které střihači a kameramani kombinují s vizuálními efekty (zřejmě aby se ušetřilo) se nemá cenu příliš zmiňovat. Na tom film nestojí ani náhodou. Avšak ani klíčové věci, na kterých by měl film fungovat nejdou úplně tak na sto procent a občas se tak stává celek povážlivě vratkým. I přes relativně dlouhou stopáž mne spoustu scén nebavilo a některé byly přes všechnu snahu herců vyloženě studené a odtažité. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $75miliónovTržby USA $66,661,095Tržby Celosvetovo $119,512,771Tržby za predaj DVD v USA $17,618,149 //počet predaných kusov 989,728║ prekvapujúcu šikovne zostavený film, kde upúta téma aj herecké obsadenie, má to nadhľad, svoju ľahkosť, vtip aj určitú seba-satisfakciu /95%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Musíš tu válku vyhrát Charlie…. Ze života kongresmana. Co takovej chlápek asi dělá? Co aféry, jak přichází ke kontaktům, s kým se stýká, co ho baví? Přestože každému musí být jasné, že jde o politický (a historický) film, snad díky T.Hanksovi či snad politickým i obyčejným vtípkům nebo jen paradoxní situaci s dneškem je lehce stravitelný a až překvapivě svižný. Zajisté díky scénáři, krátké stopáži, ale hlavně bych vyzdvihl právě Hanksův výkon, který dokáže utáhnout snad jakýkoliv film. Nerad bych zapomněl na ostatní herce, ale Tom jim prostě moc prostoru nenechává. Mé hodnocení je (velmi) ovlivněno také tím, že dobu akce ,,ZBRANĚ PRO AFGHANISTÁN“ pamatuji. Protože to všechno se stalo. A ty úžasné události změnili svět… JEN SE TO NAKONEC PODĚLALO! ()

Galerie (52)

Zajímavosti (22)

  • Julia Roberts hraje ve filmu bývalou královnu krásy. Jako její fotka z dob této slávy byla použita fotka bývalé Miss Texas Mary Nell Hubbard (1958), která za ni nechtěla zaplatit, protože jak řekla: "Kdysi jsem byla na vrcholku, pak mě šoupli do archívu a teď je ze mě artefakt." Její dcera navíc žertovala, že je vlastně body doublerkou Julie Roberts. (HappySmile)
  • Charlie Wilson je pozván na párty Joanne Herringové do jejího domu, kde na zdi visí její malba v životní velikosti. Ve skutečnosti je to replika obrazu Johna Singera Sargenta "Madame X", kde byli přikresleny rysy Julie Roberts. (HappySmile)
  • Ačkoliv se zrovna skutečný Charlie Wilson zotavoval z operace srdce, objevil se na slavnostní celosvětové premiéře filmu. (HappySmile)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

02.02.2014

Philip Seymour Hoffman, držitel Oscara za hlavní roli v životopisném filmu Capote, byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Herec měl již delší dobu problémy s drogami. Před kamerou se začal… (více)

Julia Roberts jako špiónka

Julia Roberts jako špiónka

03.02.2008

Ano, je to podivná kombinace. Ale v novém filmu Tonyho Gilroye, scenáristy všech tří Bourneů a režiséra oscarovými nominacemi vyšperkovaného Michaela Claytona to bez komplikovaných špionážních her… (více)

Reklama

Reklama