Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (772)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Přestože je film natočený podle otřesného skutečného případu a přestože se již v úvodních titulcích honosí tím, že dialogy soudního přelíčení jsou doslovným přepisem skutečných výpovědí, nezaručuje to v žádném případě, že film bude dobrý... Naštěstí Americký zločin není ani film špatný, ale pohybuje se přesně uprostřed - Vypráví o pozadí jednoho šokujícího případu chudé matky a jejích dětí, s dokumentární přesností zachycuje následný průběh soudního přelíčení, ale... ale...Ale to je tak nějak všechno... Ta detailní doslovnost, se kterou byl film natočen a která měla zaručit, že bude řečeno vše a co možná nejjasněji, mi pila celou dobu krev... Jakoby každému divákovi mělo být jasno: Matka je zrůda, Paula je zrůda... Teď si všichni povzdechněme... Při pohledu na náctileté děcko, které típe o bezvládné tělo vajgly a kope do něj, jsem si vzpomněl na Hanekeho - film nemusí ukázat úplně všechno, aby byl divák šokován... Stejně film tohoto typu ve společnosti nic nezmění a různé Baniszewské a Fritzly nevymýtí. Alespoň ne takto "doslova" průměrný film... Tak proč se nesnažit o něco víc, než jen doslovný přepis soudních spisů? ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tommy O'Haver, Irene Turner .. Hnusné lidské drama. Gertrude Baniszewski jsem z celého srdce nenáviděl, ale neméně nesympatií si vybudila i její nejstarší dcera Paula svoji úvodní hloupostí a lhostejností. To se povedlo. Ovšem jinak je film vcelku průměrnou dobovou vzpomínkou, bez nějakých extra filmařských momentů, které mohly přivodit otevřenosti v zobrazení násilností páchané dětmi či matkou na bezbranné dívce a vůbec větší intenzitou dopadů těchto činů. Jinak ovšem Ellen Page opět v roli dívky v krizové situaci a opět výborná se skvěle sekundující Catherine Keener. Na jejích um a šarm se prostě příjemně dívá. ___ PS: A co vy? Víte co se děje u vašich tichých sousedů? 70%. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Nějakou výpovědní hodnotu to určitě má, je to i velmi chytlavě natočené s překvapivým závěrečným zvratem, ale že bych z toho byl nějak unešený, to ani náhodou. Podle mě to je trochu upravené, aby to člověka citově vyždímalo a vyfluslo do louže plné emocí a soucitu. To, co se tam odehrávalo, působilo chvílemi dost neuvěřitelně až divně a nevěřím tomu, že se režisér přesně držel skutečných událostí. Asi to mohlo být podáno líp. 70% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónyTržby USATržby Celosvetovo $1,096,707Neskutočné čoho su ľudia schopní. Režisér Tommy O Haver zachytil týmto filmom podľa skutočných udalostí depresívne udalosti pri nich asi nie je každému všetko jedno. Je až nechutné čoho sa ľudia dopúšťajú a až kam dokážu zájsť, Haver sa snaží byť pri vyprávaní týchto nechutných udalostí nestranný, nesnaží sa nič zveličovať a nechutnosti páchané na mladej Sylvii v podaní skvelej Ellen Page(fakt talent) podáva z odstupom, nebazíruje na žiadnej krutosti a diváka necháva nech si dotvorí sám obraz o tých zverstvách čo páchali v tom dome "hrôzy". Haverov režisersky štýl u tohto filmu mi moc pripomína ten od Davida Finchera(Zodiac, se7em). /90%/ ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Opäť raz som mal ten pocit pri pozeraní filmu, že by som chcel do deju vstúpiť ako dalšia postava a niekomu poriadne nakopať r*ť, alebo ked už nič tak aspoň poupraviť slovník hlavnej hrdinke Sylvii, ktorú skvelo a hlavne presvedčivo stvárnila Ellen Page. Príklad malého velkého filmu kde pomerne jednoduchý dej je neskutočne pútaví a nedovolí vám ani poriadne sa nadýchnuť. Film pri ktorom cítite každý kopanec či zahasenú cigaretu na tele s hlavnou hrdinkou. Ellen znovu ukázala, že nomináciu na Oscara si zaslúžila a predviedla další fascinujúci výkon. Len tak dalej. 90% Ps: Catherine Keenar a jej postava Gertrude Baniszewski je asi najprotivnejšia záporná postava(v dobrom slova zmysle) Ako som napísal, vstupiť do deju a... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Catherine Keener nejprve odmítnula roli Gertrudy Baniszewski, ale když pak nemohla silný příběh dostat z hlavy, potkala se znovu s režisérem O´Haverem a s natáčením souhlasila (don corleone)
  • Pro svou roli Ellen Page doslova hladověla, aby co nejvíce zhubla. Údajně se do postavy Sylvie Likens doslova položila a hladovku omlouvala tím, že Sylvia také nejedla. (don corleone)
  • Film vychází z přepsaných výpovědí svědků před soudem k otřesnému případu. (don corleone)

Reklama

Reklama