Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (773)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem si musel nechat několik dní rozležet v hlavě. Ok, někoho to sundá hned napoprvé a nemá co řešit, prostě perfektní drama, že? Jenže já s tím tak úplně nesouhlasím. Tématem jde o obrovsky silný snímek, ždímající emoce po hektolitrech (myšleno v naprosto kladném slova smyslu) a vše jen podtrhují výkony 2 hlavních hereček (btw, co Ellen Page předváděla ve filmu Juno z téhož roku, a čím se prokázala tady, to prostě nejde srovnat; jestli dělat humbuk kolem této mladé a talentované herečky, tak určitě kvůli Americkému zločinu) a fakt, že je dílo natočeno podle skutečné události. Ale s tím já mám problém, protože motivům chování některých postav prostě nevěřím. Že by na jednom místě mohlo propuknout takové davové šílenství, aby všichni, i nečlenové rodiny "přispěli svou troškou do mlýna", to se mi hodně nezdá. Samozřejmě nevím, jak moc se film držel skutečnosti, ale stejně. Kvůli tomu jen ty 4* (snaha tvůrců překvapit diváka ještě na samý konec mi přišla mimo a jen mě utvrdila v mém hodnocení). ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Přestože je film natočený podle otřesného skutečného případu a přestože se již v úvodních titulcích honosí tím, že dialogy soudního přelíčení jsou doslovným přepisem skutečných výpovědí, nezaručuje to v žádném případě, že film bude dobrý... Naštěstí Americký zločin není ani film špatný, ale pohybuje se přesně uprostřed - Vypráví o pozadí jednoho šokujícího případu chudé matky a jejích dětí, s dokumentární přesností zachycuje následný průběh soudního přelíčení, ale... ale...Ale to je tak nějak všechno... Ta detailní doslovnost, se kterou byl film natočen a která měla zaručit, že bude řečeno vše a co možná nejjasněji, mi pila celou dobu krev... Jakoby každému divákovi mělo být jasno: Matka je zrůda, Paula je zrůda... Teď si všichni povzdechněme... Při pohledu na náctileté děcko, které típe o bezvládné tělo vajgly a kope do něj, jsem si vzpomněl na Hanekeho - film nemusí ukázat úplně všechno, aby byl divák šokován... Stejně film tohoto typu ve společnosti nic nezmění a různé Baniszewské a Fritzly nevymýtí. Alespoň ne takto "doslova" průměrný film... Tak proč se nesnažit o něco víc, než jen doslovný přepis soudních spisů? ()

Reklama

TeeAge odpad!

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Tommy O'Haver, Irene Turner | Hudba: Alan Ari Lazar | Produkcia: Christine Vachon, Jocelyn Hayes, Henry Winterstern, Kevin Turner, Hans C. Ritter | Distribúcia: Showtime | Štúdio: First Look | Rozpočet: 2miliónov $ | Tržby: ? $ || Moje hodnotenie má morálny dôvod. Remeselne je film vypracovaný, emočne strhujúci. Problém mám s tematikou. Filmy tohoto rázu by sa nemali predávať do kina ani do televízií. Hovorím o scenároch, ktoré sú vytvorené na základe skutočných udalostí so sadistickým obsahom. Jednak tvorcovia zarábajú na rekonštrukcii utrpenia iných a na druhú stranu je to najhoršie médium pre prípadné detské alebo dospievajúce publikum už bez takýchto podnetov náchylných k zvrhlostiam. Tento film totiž sucho reflektuje, vôbec nepoukazuje na nesprávnosť týchto činov. Pláč hlavnej predstaviteľky a následne jej rodičov nie je vôbec dostatočným kontrastom k odpornosti konaniu ostatných. Neodpustiteľný počin, ktorý by mal byť zakázaný!!! ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Absolutně mohu ouhlasit s komentářem Rob Roye. Film byl založen na chování postav, do kterých jsem se nedokázal vžít. Očekával jsem více zobrazování násilí, abych opravdu měl pocit, že to matka nezvládá a mohl se dostat tomu na kloub. Emoce tam jsou, ale jsou tak násilně vynucené a na konci aspoň máme pocit, že už se podobné zločiny nepřehlíží. V dnešním světě se to odehrává taky, ale v takové tichosti, že o tom neví nikdo. Ani sousedi, kteří v této události věděli přesně co se odehrává a slýchávali pravidelně křik Sylvie. Je vidět, že Ellen Page si umí vybírat role a překvapilo mě, že ve stejném roce hrála ve filmu Juno, kde vypadá úplně jinak. Dává do toho všechno a takové herce mám rád. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Asi jste všichni naskákali do rány mířící na mě, jinak si nedovedu vysvětlit, že tahle americká kulka ke mně vůbec nedoletěla. Na týrání dětí mám samozřejmě taky ne zrovna vybíravý názor, ale to ještě neznamená, že si automaticky sednu na prdel z každého vodotrysku slz. Chybělo mi především větší přiblížení Gertrudy (sympaťanda už podle jména). Jasně, tak byla jebnutá, ale ona používala násilí tak automaticky jako já záchod, až to spíš vyznělo stylem, že je to normální, a ne na zastřelení. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v kalifornskom meste Los Angeles. (MikaelSVK)
  • Ve filmu můžeme vidět Rickyho Hobbse (Evan Peters) za volantem světlemodrého Fordu Mustang Hardtop ročník 1967 – ovšem snímek se odehrává v roce 1965. (J.F.B.)
  • Pro svou roli Ellen Page doslova hladověla, aby co nejvíce zhubla. Údajně se do postavy Sylvie Likens doslova položila a hladovku omlouvala tím, že Sylvia také nejedla. (don corleone)

Reklama

Reklama