Reklama

Reklama

Velitel

(seriál)
Československo, 1981, 7 h 30 min (Minutáž: 71–81 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Antonín Procházka, Jaromír Štemberg, Jozef Holec, Václav Neužil st., Rudolf Jelínek, Josef Vinklář, Antonie Hegerlíková, Marta Hrachovinová, Ota Sklenčka, Boris Rösner, Dušan Jamrich, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Začátek školního roku je stejný i pro studenty vojenské vysoké školy. Do posledního ročníku nastupují dva kamarádi - Petr Lípa a Zdeněk Horák. Oba jsou navíc členy lehkoatletického družstva, které vede přísný, nesmlouvavý a trochu podivínský kapitán Marek. Po závěrečných zkouškách oba vstupují do strany a pracují v armádě, kde plní důležité a náročné úkoly. Jejich soukromé životy se odvíjejí od jejich práce. Manželství se rozpadávají, lásky chladnou, pracovní morálka klesá a přicházejí problémy. (TV JOJ)

(více)

Recenze uživatele topi80 k tomuto seriálu (6)

Velitel (1981) 

V seriálu je vše, co od seriálu z roku 1981 propagujícího službu mladých vojáků z povolání v naší drahé ČSLA, očekáváte. Uvědomělého náročného velitele (takového doktora Sovu v uniformě), spoustu práci oddaných gum, nějaké ty vztahy, místy toporné (těch je víc), místy lepší herecké výkony. Scénáristé si dokázali vybrat lepší i slabší chvilky, ale pravdou je, že mě u tohoto ve své době vysmívaného seriálu dokázali udržet. Ti, které dokážou papundeklové seriály dohnat k šílenství po několika sekundách, ocení slušné exteriérové záběry vojenské techniky. Kdybych měl právě s papundeklovými seriály srovnávat, šlo by hodnocení výše, v souboji s nejkvalitnějšími seriály své doby Velitel ale prohrává, i když se ctí. Objektivně se ale držíme někde na průměru. ()

Začátek cesty (1981) (E01) 

Na zhlédnutí seriálu jsem se jako fanoušek další vojenské bizarnosti Chlapci a chlapi těšil a věřil jsem, že se dobře pobavím (ať už tak, jak autoři zamýšleli, anebo tak, jak rozhodně nezamýšleli). Rozjezd seriálu je ale trochu chaotický a na další díly mě moc nenavnadil. Naštěstí jsem se nenechal odradit a mohu všem říci, že od druhého dílu přijde výrazné zlepšení, i když i v prvním jsem se pobavil nad dobráckou pomocí spřáteleně - okupační armády :-) Spravedlivá by byla jedna hvězda, ale když se podívám, co (a jak) se točí dnes, tak ty dvě jsou zasloužené. ()

První kroky (1981) (E02) 

Bez jakékoli ironie hodně zajímavý díl, ve kterém už se začíná něco dít a já zjišťuji, že mě ty gumácké osudy začínají zajímat. Velitel Lípa vyvezl svou četu na brigádnickou pomoc při žních. Díl byl zajímavý, místy i vtipný, pro mnoho účastníků brigád v JZD určitě i nostalgický. Zajímavé bylo, jak dobré úmysly místních zrovna moc nepomáhaly nezkušenému poručíkovi při zvládání mužstva. Moje divácká zvědavost byla uspokojena a závěrečný spoiler se moc povedl. ()

Velká zkouška (1981) (E03) 

Docela vtipná i zajímavá vztahová zápletka, již klasická přehlídka dobové bojové techniky, určitě jsem se nad dalšími gumáckými osudy nenudil. Vlastně mě během vysílání napadlo, proč se to žádná stanice neodvážila vysílat, vždyť to není blbější než v reprízách úspěšní Chlapci a chlapi. Jo, vím, jaké záchvaty smíchu nebo vzteku musel tento seriál vyvolávat v 80. letech, jenže... ...no, posunuli jsme se natolik, že dnes jde skoro o skvost. ()

Příliš ostré střelby (1981) (E05) 

I když je hlavní hrdina guma do morku kostí, musím uznat, že se tento díl scénáristům moc povedl, to ztvárnění vztahy mezi ostatními gumáky v posádce byly ztvárněny na jedničku. Asi nejlepší díl. ()

Velitel (1981) (E06) 

POZOR, může obsahovat SPOJLERY. Na závěrečném dílu si dalo propagační oddělení ČSLA vskutku záležet. Náročný velitel stihl se svou gumáckou horlivostí hned několikrát ukázat své správňáctví hraničící takřka s kandidaturou na prohlášení za svatého. Jeho podřízení přijmou jeho náročnost s takovým nadšením, že si ho přecejenom oblíbí a na závěr se ještě staneme svědky neohroženého hrdinství. Takže nakonec jsou všichni odměněni a mohou s nadšeným výrazem v očích vyhlížet další světlé zítřky v naší lidové armádě. ()

Reklama

Reklama