Reklama

Reklama

Velitel

(seriál)
Československo, 1981, 7 h 30 min (Minutáž: 71–81 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Antonín Procházka, Jaromír Štemberg, Jozef Holec, Václav Neužil st., Rudolf Jelínek, Josef Vinklář, Antonie Hegerlíková, Marta Hrachovinová, Ota Sklenčka, Boris Rösner, Dušan Jamrich, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Začátek školního roku je stejný i pro studenty vojenské vysoké školy. Do posledního ročníku nastupují dva kamarádi - Petr Lípa a Zdeněk Horák. Oba jsou navíc členy lehkoatletického družstva, které vede přísný, nesmlouvavý a trochu podivínský kapitán Marek. Po závěrečných zkouškách oba vstupují do strany a pracují v armádě, kde plní důležité a náročné úkoly. Jejich soukromé životy se odvíjejí od jejich práce. Manželství se rozpadávají, lásky chladnou, pracovní morálka klesá a přicházejí problémy. (TV JOJ)

(více)

Recenze (44)

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V seriálu je vše, co od seriálu z roku 1981 propagujícího službu mladých vojáků z povolání v naší drahé ČSLA, očekáváte. Uvědomělého náročného velitele (takového doktora Sovu v uniformě), spoustu práci oddaných gum, nějaké ty vztahy, místy toporné (těch je víc), místy lepší herecké výkony. Scénáristé si dokázali vybrat lepší i slabší chvilky, ale pravdou je, že mě u tohoto ve své době vysmívaného seriálu dokázali udržet. Ti, které dokážou papundeklové seriály dohnat k šílenství po několika sekundách, ocení slušné exteriérové záběry vojenské techniky. Kdybych měl právě s papundeklovými seriály srovnávat, šlo by hodnocení výše, v souboji s nejkvalitnějšími seriály své doby Velitel ale prohrává, i když se ctí. Objektivně se ale držíme někde na průměru. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Velitel nám pěkně začíná fanfárami a člověk si mimoděk vybaví příjezd krále v pohádkách. Sem ale dorazí Karosa ŠL 11 s budoucími velitelskými kádry. Vojenská škola je nám představena jako vhodná cesta k seberealizaci, pobratříme se i s milými ruskými spojenci a nakonec se odebereme k první přidělené posádce. A mezitím vztahy, vztahy, vztahy. Pracovní, rodinné a milostné, zatěžované vojenskými povinnostmi. Tvůrci nás sem tam oblaží i nějakou „bojovou ukázkou“, ale pomalé tempo seriálu to příliš nevytrhne. Největším dramatem zůstává milostné tápání / trápení Petra (už i v pokročilém socialismu se vyskytovaly ženy, které se kvůli muži „profesně neobětovávaly“). Podíváme se na cvičení spojeneckých vojsk („obrana západní hranice socialismu!“), během operace „záchrana rozbitých brýlí velitele z NDR“ uslyšíme i chválu německého vojáka na naše JZD (nikdy neviděl víc prosperující družstvo), podplukovníkova dcera se vzdává kvůli nechtěnému těhotenství studií na VŠ, ale vdávat se nechce. Ve čtvrtém dílu nás čeká brutální hippie koncert pro ČSLA a oko latentních homosexuálů oblaží záběry ze Spartakiády. A Péťa se pod tribunou s Husákem konečně vykousne s Klárkou. Ta mu z toho v následujících dílech povine dceru, zatímco on si zaválčí v nové funkci velitele tankového praporu. ()

Reklama

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Další z normalizačních seriálů, jenž je kavárníkům z Kavčích hor, třebaže inkasují od diváků každý měsíc výpalné zatěžko uvést do vysílání a musejí tak činit komerční stanice. Já ho shlédl poprvé až nyní na Youtube. Docela obtížně se mi to hodnotí, neboť vše co se armády týče je mi na hony vzdálené. Nudné a rozvleklé (alespoň pro mě coby nevojáka) scény ze cvičáků jsem přetáčel, sledoval jsem jenom dějové linie ze soukromého a partnerského života postav a ty mě docela zaujaly. Potěšilo mě, že manželství hlavního hrdiny se i přes nepřející sestru jeho vyvolené nakonec vydařilo. Mé hodnocení se pohybuje na pomezí 2 a 3 *, nicméně když tu vidím ty odpady udělené kavárníky a chvilkaři, kteří to ani neviděli, dávám velmi slabé 3 *. 45% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tu čtu a to celkem fascinovaně všechny komentáře a kroutím hlavou. Snad kromě jednoho komentujícího to vlastně nikdo neviděl, nebo to viděl (možná) na vojně, ale není si jist jestli si to neplete s Vinetůem... Já mám po dnešku viděný první díl a svoji porci zábavy jsem dostal. Oproti srovnávaným Chlapcům a chlapům tam chybí větší plejáda hereckých hvězd osmdesátých let i když kdo ví, co přinesou další díly. Na konci toho prvního se objevil např. Vinklář a to už je jiná liga než Procházka... Toho jsem vždycky nemusel. Vždycky, ale překvapilo mně jak je v téhle roli celkem snesitelný. Film je procpán propagandou, strana, vláda, vlast, vůdčí role KSČ, souručenství bratrských armád a samozřejmě největší kámoš SSSR a jeho okupanti na našem území. Když jde do tuhého pomůže kámoš Andrej z ruské posádky... :-). Krom pro někoho retro vzpomínek na vojenský život film nabízí i pohledy na tehdejší bojovou techniku což jej dělá celkem zajímavých.život socialistického velitele nebyl med a přesto vedli ty své kluky, plnili bojové úkoly a tvořili tak obrněnou pěst dělnického lidu proti agresorům a případným okupantům ! To nám asi film chtěl sdělit krom takového jakoby PR pro ČSLA. Co překvapilo je délka dílů. Co díl to v podstatě stopáží celovečerní film. Celkově zatím slabší průměr, zatím dávám za 3. * * * ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neprávem zapomenutý seriál. Neříkám, že je to nějaká špička, ale celkem mě potěšil. Jména režiséra ani scénáristů mi nic neříkají, rovněž mezi herci chybí vyložená esa, přesto "Velitel" v pohodě strčí do kapsy všechny současné české seriály (za které je mi stydno po pár minutách sledování). P. S. Milá Česká televize, místo navyšování výpalného a natáčení nových sraček raději uvádějte více starší věci, které už dneska nikdo nezná. P. P. S. Je pozoruhodné, kolik lidí nadává na zelené gumy v národě, který si jednu zvolil na Hrad... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Benešove, Dědiciach, Hošticiach, Tábore, Hvozdiciach a na viacerých miestach Prahy. (dyfur)
  • Prostory kasáren se nacházejí v Lešanech na Benešovsku – bývalé kasárna, v současnosti muzeum vojenské techniky. (radecc)

Reklama

Reklama