Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (203)

Tomco 

všechny recenze uživatele

Skvelé! Autentické, silné, drsné a v závere aj dosť smutné. Celkovo, film ide brutálne pod kožu a je to zážitok. Je len na divákovi, čo dokáže prijať a s čím je schopný stotožniť sa. Stephen Graham je vo svojej roli fantastický, no do riti ho určite strčil malý spratek v podaní agresívneho puberťáka Thomasa Turgoosea. Z môjho pohľadu výborná réžia Shanea Meadowsa. Úplne presne vystihol to čo chcel povedať. Moc dobré. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem měla vážný problém dostat se do atmosféry a zvyknout si na příšerný midlandský přízvuk (který je mimochodem pořád lepší než scouse v Liverpoolu..), poté docela překvapil směr, kterým se děj vyvinul (nečetla jsem obsah). Aneb taková byla Anglie v osmdesátých letech. Nezaměstnaní a rasisté, kam se podíváš. Přes počáteční nudu se film celkem rychle přehoupne a divákovi vyrazí dech "krásnými" ukázkami psychologického nátlaku ze strany skinheadů vyvíjeného na dvanáctiletého kluka, který se zrovna hledá a tak není těžké mu udělat v hlavě zmatek,donutit ho páchat zločiny a začít nosit martensky (né, mé milované boty..). Takový - o dost horší! - Kult hákového kříže po anglicku. Není to tak silné a nenese to pořádně žádné poselství, nic moc se tam navíc neděje a chybí postava, která by si ukradla celý film pro sebe. Prostě do sebe to něco má, ale i tak mínusy převažují nad plusy, takže 3*. ()

Reklama

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tento snímek nám vypráví příběh malého zrzavého tlusťocha, který přišel o otce v jedné z nesmyslných válek, přesněji řečeno ve válce o Falklandy, kde se zase britové srali tam, kam neměli a to díky tupé politice Margaret Thatcherové. Malej vepřík vyrůstá sám se svou matkou a chybí mu mužský vzor. Ve škole je šikanován a tak se jednoho dne přidá k partičce levicově smýšlejících skinheadů. Partička ho vezme mezi sebe a zažívají spolu nespočetně mnoho bláznivých dobrodružství. To vše se jednoho dne změní a život našeho hlavního hrdiny se otočí vzhůru nohama a to vše po návratu jednoho člena této partičky z kriminálu. Jeho pohled na svět se tam asi jaksi taksi změnil a zjistil, že za všechno můžou přistěhovalci a další individua nebritského původu. Tímto pohledem rozdělí skupinu na dvě části a náš malý roztomilý hrošík se samozřejmě přidá na stranu nového vůdce, který v něm podporuje národní hrdost a který ho dokonce dostane do politického sdružení extrémně pravicové Národní Fronty. Snímek je podáván nenásilnou formou a nenutí vás, aby jste se přidali na tu či onu stranu. Neupřednostňuje žádnou z těchto stran a nechá na divákovi, ať si udělá svůj vlastní názor na tuto problematiku. Tento film je velice zajímavá sonda do duše malého kluka, který chce jen někam zapadnout a který je snadno ovlivnitelný k tomu, aby páchal dobro, aniž by vlastně tušil, že páchá zlo. Reálné prostředí osmdesátých let společně se skinheadskou hatmatilkou, odíváním a celkově skinheadskou modou dělá tento snímek silně nadprůměrným ve svém žánru a proto mu dávám zasloužených 100%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Keď nemáš holú hlavu, na nohách Martenzi a košeľu Ben Shermann tak tu nepatríš... Jeden z mála filmov, ktorý ukazuje skinheadov z väčšej časti ako ľudské bytosti. Toto nie je o vojne medzi čiernymi a bielymi. Tu sa rasizmus preberá len okrajovo. Je to hlavne o súdržnosti, priateľstve a partii. Nie je tu jediná bitka. hoci sa k boju na uliciach schyľuje, nikdy k nemu nedôjde. Film sprevádza úžasná hudba a keby ju zložil H. Zimmer tak je podstatne slávnejšia. Herci odviedli slušnú robotu, film je skvelý a záver ma šokoval. Šokoval iste mnohých, zvlášť keď si celý čas vravíte, že ten bývalý väzeň Combo nie je až taký pako. K Shaunovi sa správal takmer ako otec. a zrazu skrat...Film ktorý rozmätá všetky predstavy o filmoch na tému skinhead...80%. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Skinheadem se člověk stává, má-li špatné sociální zázemí, a skinheadi se dělí na ty hodné a na ty zlé, přičemž ti hodní vás ochrání před šikanou a jsou to velice dobří kamarádi zastupující rodinu a ti špatní jsou vlastně taky dobří kamarádi, kteří za vás jdou odsedět několik let zločin a nebezpeční jsou jen v tom případě, pokud se zhulí a opijou. Pokud s tím nesouhlasíte, budete mít s THIS IS ENGLAND dost vážný ideologický problém, který nezmění ani to, že vychází ze skutečných událostí a je silně autobiografický. Ale i kdybych pominul ideologii, stále se jedná o hloupý, v závěru nabubřele tezovitý a špatně odvyprávěný film, který je manýristický ve snaze prohudbit se až do konce, ale na kterém stojí za pozornost typově velice dobře obsazení herci a evokace Anglie let minulých. Jenže tenhle britský film, přestože ho otvírá a uzavírá montáž záběrů vystihující zemi, nepodává žádnou zprávu a selhává. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • V 8. minutě, když jde malý Shaun ze školy, hraje v pozadí skladba „Tainted Love“ od britské kapely Soft Cell z roku 1981. (Trajektt)
  • Film je silně inspirován mládím režiséra Shane Meadowse, který vzhlížel ke staršímu skinheadovi, jako malý kluk. Ten ho přizval do své party a staral se o něj jako o svého syna, hodně scén je inspirováno životními zkušenostmi režiséra. (don corleone)
  • Thomas Turgoose nikdy předtím nehrál, byl dokonce vyloučen ze školního divadelního kroužku. Za účast na konkurzu si vyžádal 5 liber. (don corleone)

Reklama

Reklama