Reklama

Reklama

Hobit: Neočekávaná cesta

  • USA The Hobbit: An Unexpected Journey (více)
Trailer 3

Film sleduje cestu hlavní postavy Bilbo Pytlíka, který se ocitne na dobrodružné výpravě. Cílem cesty je si znovu nárokovat ztracené trpasličí království Erebor. Bilba nečekaně osloví čaroděj Gandalf Šedý, díky kterému se ocitne ve společnosti třinácti trpaslíků v čele s legendárním bojovníkem Thorinem. Cesta do divočiny vede přes tajemné země, kde se to hemží zlobry, skřety a kouzelníky. Ačkoliv cíl jejich výpravy - Osamělá hora, leží na Východě, musí projít nejdříve jeskynním systémem, kde Bilbo potká někoho, kdo mu navždy změní život…Gluma. Skromný Bilbo Pytlík pak sám s Glumem na břehu podzemního jezera objeví nejen hloubku lstivosti a odvahy, která překvapí i jeho samotného, ale také získá do svého vlastnictví Glumův prsten „miláška“, který má nečekané a užitečné možnosti... Jednoduchý zlatý prsten je spojen s osudem celé Středozemě takovým způsobem, jaký Bilbo nemůže zatím ani tušit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3 239)

Mictian 

všechny recenze uživatele

Nádherný film. Měl jsem sto chutí vlézt do filmu a prožívat to s nimi. Nádherné prostředí, luxusní Glum, krásný Erebor. Mení to vážné jako Pán prstenů, ale je to dobře, vždyť to je pohádka pro malé děti. Jediné co mohu vytknout je podivnost trpaslíků. Někteří jsou málo fousatí, meče a luky se mi prostě k trpaslíkům nehodí. Správný trpaslík nosí a bojuje zásadně se sekyrou a kladivem a pro boj na dálku radši použije kuši. Útěk z doupěte skřetů byl velmi vtipný a vychytaný. Už se těším na další díly. ()

PRobin 

všechny recenze uživatele

Z věčného kroužení kamery bolí hlava a po dvou hodinách sledování luhů a hájů Středozemě se divák začne nudit. Naštěstí se ve filmu objeví pár akcí, které opravdu stojí zato. A jiné, u kterých člověk jen kroutí hlavou (viz Radagast s ptačím lejnem na tváři). Film je tak našlapaný triky, že ztrácí své kouzlo už po první hodině. Jackson si zaslouží uznání za to, jak dobrodružnou knížku pro odrostlé děti přiblížil velkolepému eposu, který z Prstenu Tolkien později vybudoval. Ale LOTR to není. Uvidíme,jak na tom budou pokračování. Oprava: po druhém shlédnutí tomu musím přiznat i tu pátou hvězdu, byť je to trochu natahované. ()

Adrai 

všechny recenze uživatele

Nový Zéland - jediná země na světě, která již nikdy nebude muset natočit jakékoliv propagační video pro nalákání turistů :D Tak jako LOTR, obsahuje i Hobit neskutečné záběry na krajinné krásy této země za které by se nemusel stydět kdejaký dokument. A to je vlastně obsahuje jen tak mimo. Hobit - pro mne jako člověka, který ví že existuje knižní předloha, ale nečetl ji a snažil se nezajímat o čem příběh vlastně je - je filmem úžasným. Nejsem LOTR maniak, filmy jsem viděl, pamatuji si hrubou část příběhu a považuji je za perfektně odvedené filmové řemeslo. A Hobit je v mých očích tímto dobře odvedeným řemeslem také. Hluchá místa? pro mne žádná - od začátku do konce jsem nespustil z plátna oči, bavil se představením trpaslíků, scénou se Zlobry (velmi povedená), cestou přes hory i jeskyně (při útěkové části jsem si vzpomenul na skvělé Trine), pomatencem Radagastem, životním příběhem Thorina a hlavně úžasným Glumem. Velmi se mi zamlouvá fakt že o samotném drakovi zatím nevíme téměř nic než to že to bude modrej a celkem macek :D Stejně tak po hudební i efektové stránce velmi dobře odvedená práce. Díky Petere za návrat do Středozemě a sem s tím pokračováním ... ach jo, ještě skoro celej rok ... ()

JohnyTrava 

všechny recenze uživatele

Keď mám hodnotiť film "sám o sebe", tak musím podotknúť, že sa mi dostal miestami epický kúsok, avšak ktorý ma dve chybičky. Prvou je väčšie fps, takže niekedy to vyzerá dosť zvláštne, priam ako telenovela, hold sila nezvyku. Druhou je úplne zbytočne 3D, áno niečo vyzeralo ozaj pekne ale väčšinu času som si hovoril, že som mohol ísť na normálnu verziu. Navyše niektoré predely sa zrovna nevydarili. No keď mám film hodnotiť ako fanúšik Tolkiena, musí priznať, že som vážne sklamaný. Napchať dej 50-60 strán do 3 hodín, je fakt sila (radšej keby boli 2 filmy, lebo mám pocit, že 3 bude 3 hodinová bitka) a diery zaplátať zápiskami a poznámkami z iných kníh, trošku sa pohrať s dejom, ba vymeniť postavu (teda ja si Radagasta vôbec nepamätám, za to Toma Bombandila hej) chce vážne odvahu. Navyše ma trošku zarazil aj hudobný motív (Nazgúl téma pre heroický boj trpaslíka?). Takže 4 hviezdy a sladká spomienka, keď som bol v kine na Pánovi prsteňov. PS. Trošku ma miestami zarážal slovenský preklad tituliek, či už niektoré názvoslovia, ktoré si v sk pamätám úplne inak (snáď ho v posledných edíciách nezmenili) alebo nie zrovna korešpondujúce vety. A ako čerešnička na záver, z ktorej som sa skoro rozplakal: Od kedy chodia v kinách pred filmom televízne reklamy, trailery áno, to k tomu tradične patrí ale TELEVÍZNE REKLAMY---> Hanba celému Maxu, človek platí lístok aby nemusel čučať na reklamy HANBA! (ale k hodnoteniu filmu to nerátam) ()

kuro 

všechny recenze uživatele

Bolo krásne zažiť znovu to neuveriteľné dobrodružstvo. Vynikajúci, nestarnúci Ian Mckellen v podobe Gandalfa, Martin Freeman v roli nezabudnutelného Bilba , Andy Serkis v podobe neuveritelného Gluma a samozrejme 13 charizmatických trpazlíkov ktorých som si jednoducho zamiloval :), . Neopísateľný zážitok. Obrovské ďakujem pán Jackson ( Tolkien)... . ()

tb_23 

všechny recenze uživatele

Neskutečná filmová událost. Peter Jackson dal divákům přesně tu Středozem po které touží. Nádherná krajina, skvělé masky, plno akce, perfektní hudba a staré známé postavy dělají z filmu úžasný zážitek, který musí potěšit snad každého, kdo tento film viděl a má rád alespoň trochu Tolkiena nebo Pána Prstenů. ()

Čiban 

všechny recenze uživatele

skvělý film, dobrý děj, super efekty, vadila mi dlouhá scéna s Glumem, největší mínus je že další díly budou až v roce 2013 a 2014. Jinak ve 3D je to super zážitek. ()

Miagy 

všechny recenze uživatele

Hobit bol najočakávanejším filmom snáď posledných 2 rokov. Mňa ako fanúšika Pána prsteňov, Tolkiena...Stredozeme samozrejme nadchol. Potešilo ma aj to, že film je rozdelený na 3 časti a tým pádom sa mám na čo tešiť do budúcna. V hobitovi sa je na čo pozerať...aj "hlúpe" nudné rozhovory ma bavia - stačí mi vedieť, že sa pozerám na Stredozem, ktorá je krásna, postavy sú dokonalé, hudba geniálna. Dejovo film nadviazal na udalosti spred pána prsteňov a je možné si aj všimnúť veľa odkazov na samotný film PP. ( Ako si Gandalf udrie hlavu, ako si Bilbo nastokne prsteň - náhodou ako Frodo pri páde,.. ). Hobit je rozprávkovejší, aj ten humor je "ľahší" - lebo v podstate i kniha je útlou rozprávkou. Niektoré postavy však naháňajú strach ( Azog :) ). Filmu dávam 5 * pretože som sa nenudil, miestami som síce od Gandalfa čakal väčšie čáry - máry, ale film mi to nepokazilo.. PLUS: nádherné prostredie stredozeme, kvalitný zvukový i video zážitok (48 fps/3D), dostatok akcie, napätia, známe postavičky z PP, HUDBA!, masky ( GALADRIEL ! :) ), celá ta fantastyčnosť a rozprávkovosť, MINUS: málo 3D efektov, trpaslíci na mňa pôsobia obyčajne - bez emócií. Osobne si myslím, že prvá časť Hobita bude "najslabšia" a v trojke to Jackson naplno vybalí, ale to potom musí i čsfd pridať 1* navyše do hodnotení :) ()

Dantte.. 

všechny recenze uživatele

Stříhat, stříhat, stříhat. Už když jsem se dozvěděl, že Jackson chce "dětskou" 250ti stránkovou knihu převést do tří délkově gigantických filmů, obával jsem průšvihu. A bohužel obavy se potvrdily. Hobit je v některých pasážích šíleně natahovaný a nudný. Film ztrácí tempo, nic se tam prakticky neděje a "bohužel" (což se předpokládalo) atmosféra je hodně uvolněná od Pána Prstenů. Skřeti působí hodně digitálně a už nenahánějí takový strach, ale tohle je spíše věc vkusu a názoru. Po technické stránce je Hobit velmi zdařilý, krásně se na něho kouká. Bohužel příště už bych raději volil 2D verzi místo 3D, protože nevím proč (asi díky tomu, že se Hobit hodně odehrává ve tmě) mi 3D projekce přišla hodně tmavá, více než normálně. 7,5/10. ()

For Fun 

všechny recenze uživatele

Konečné hodnocení dodám po shlédnutí původní zvukové verze. O té s českým dabingem se nebudu rozepisovat, nechci si uhnat infarkt myokardu. ()

majesty 

všechny recenze uživatele

Je to tak a je to dobre. Uzasnych a lepsich momentov je daleko viac a cas v kine ubehol velmi rychlo..Tesim sa na pokracovanie v roku 2013. podla mna si gradaciu dobre nechavaju a ona pride... Dobre odvedena praca. Nehladajme chyby nasilu lebo tam vacsie ani nie su - povedzme si, ze to bolo krasne... komentar - Lima - absolutny suhlas!##@@@!!! a co sa tyka komentarov, ze vraj je to roztahane a pod --- mam pocit ze ludia pozerali iny film..alebo chceli byt zaujimavi. bezte na HFR a uzite si krasu tohoto filmu. jackson nie je somar, urcite si iste tromfy nechava na 2 a 3 diel. ()

januskac22 

všechny recenze uživatele

Dávam tomu 5 hviezdičiek. Napriek tomu, že to bolo zbytočne zdĺhavé a rozhodnutiu rozseknúť ani nie 200 stranovú knihu na tri filmy stále nerozumiem. V konečnom dôsledku ma to vôbec neprekvapilo, vedela som, čo bude nasledovať a akým spôsobom to možno bude podané. A napriek tomu dávam 5 hviezdičiek, lebo je to Tolkien, lebo je to Jackson, lebo je to Stredozem, lebo Gloch sa nezmenil a ešte pre jednu, asi najpodstatnejšiu vec - lebo soundtrack! ()

e.Boďo 

všechny recenze uživatele

Viete, podľa môjho názoru je už knižka samotná slabšia ako LOTR séria a preto by som bol sakramentsky ohúrený kebyže film prekonal kvalitou LOTRa. Samozrejme zázrak sa neudial, ale aj napriek tomu som potešený byť späť v Stredozemi. Ako tu je spomínané viacerými (a je to pravda) postavy nie sú riešené príliš do hĺbky a zo spoločenstva trpaslíkov s Bilbom a Gandalfom je cítiť menšie puto ako je tomu zo spoločenstva prsteňa. O hudbe negatívne písať nemôžem a nechcem- samozrejme že je podobná a niekedy až rovnaká ako z Lotra, ale proste viete si to predstaviť s niečím inakším? Ja nie. Takže toľko k filmu- neuveriteľne ma rozhecoval na ďalšie časti, ku konci mi bolo až smutno, že výpravu k Ereboru uvidím až o rok. Spolu s LOTRom to bude pre mňa snáď aj posvätná životná šestica top filmov :).+ už teraz som zvedavý na extended verziu....P.S.: Po druhom zhliadnutí, hodnotenie neupravujem, pretože je to takto dobre. Nemám problém ani s 3. zhliadnutím v najbližšej budúcnosti.. jednoducho, Stredozem je môj tretí domov. (druhým je škola ako nám to hovorili pani učiteľky :D). ()

wito 

všechny recenze uživatele

Vizuálne pôsobivé. Videné v 3D v pôvodnom znení a veruže, na to, že som bol naľakaný 3D po niektorých kritikách, na mňa pôsobilo skvele. Je škoda, že technickú dokonalosť Avatara to stále nemá. Tam, kde by som mal byť vtiahnutý naplno, pôsobia niektoré CGI kreatúry rušivo. Howard Shore skvele balansuje na sebavykrádaní a originalite - soundtrack sa mi jednoducho páči. Počul som jeden názor profesionálnej recenzentky, ktorá bola viac-menej sklamaná a odporúča prečítať si radšej knižku. Áno, prečo nie, ale prečo by som si nepozrel dlhoočakávaný film, ktorý má rozhodne čím zaujať, stále nechápem... ()

DEMON 

všechny recenze uživatele

Vysokorozpoctova jednohubka, ktora vam z hlavy vyprsi par hodin po dopozerani. Na rozdiel od prstenovej Trilogie, tu nie je ziaden zapamataniahodny okamih a osobne mam pocit, ze aj cielova skupina je v trochu nizsej vekovej kategorii... ()

Maniik88 

všechny recenze uživatele

Stalo sa presne to, čoho som sa bál. Hneď ako oznámili, že z toho spravia 3 filmy, bolo jasné, že to bude rozvláčne a dejovo prázdne, najmä keď uvážime, koľko strán mal Pán Prsteňov a koľko mal Hobit. Bolo to neskutočne rozťahané, hlavne nudný úvod. Prišlo mi to, akoby Jackson príliš zostarol a zmäkol mu mozog (neviem či má malé vnúčatá, či čo), vrcholne ma nasr...scéna s oživovaním ježka a so šialeným Radegastom ako ho ťahajú zajačiky, to ako mala byť vsuvka pre 5-ročných? Alebo tá hrozná bitka skalných obrov? Nepáčil sa mi ani jeden súboj, chaotická kamera, často krát moc zblízka, nevychutnal som si tak ani jeden. Hudba recyklovaná a nová ma nezaujala. Trpaslíci sú mi zväčša nesympatickí. Najviac sa mi páčili scény s trolmi a hádankami, ostatné sa dá zhrnúť najčastejším slovkom od Gandalfa, "run"! Mali byť z toho 2 filmy po 2hod a bola by to paráda, lebo kniha je super. Tak to dopadne, keď niekto prestane tvoriť srdcom, ale už iba vidí doláre, čo mu tie tri filmy hodia.. Verím ale, že ďalšie 2 filmy nemôžu byť horšie a že ich Jackson nejako prestrihá, aby boli lepšie ako ten prvý. ()

-henry- 

všechny recenze uživatele

Po tunách patosu a nekonečně uslzených hobitů v Pánovi prstenů tady konečně vyváženo zábavností, hravostí a hračičkářstvím s koherentní hladkou dramaturgií a střízlivější stopáží. Práce s postavami zajímá: nejdříve poznáváme hobita Bilba jaký je a postupně nabalujeme další postavy se silnější a zajímavější minulostí v kontrastu s Bilbem, který celý první film touto maloměstskou obyčejností vyniká a vzniká tak velký prostor pro jeho vývoj jako hlavní postavy v dílech následujících. Těžko to objektivně posoudím, ale myslím, že divák úplně neznalý tolkienovského světa nemá důvod být ztracen - vše nutné je náležitě vysvětlováno a to ostatní naopak šikovně podporuje mytologickou atmosféru (a plánované napojení na Pánovskou trilogii). IMAX 3D S TITULKY navzdory bolavějším očím (trhané pohyby vynikají hlavně u švenků a složitějších pohybů kamery ostatně jako v každém 2D kině s normálním fps), přesto kvůli velkému plátnu intenzivnější zážitek oproti HRF 48FPS, u kterého oči sice nebolí, zato jednotlivé frejmy vynikají televizním blur efektem. Abych novou technologii shrnul: "reálným záběrům" vyšší rejt ubíral na působivosti, CGI záběrům naopak sluší velmi! PS: zajímavé také je, že co je kolikrát vyčítáno Hobitovi (např. ohledně logiky světa nebo schopností postav) bylo stejně řešeno v Pánovi, u kterého si tenkrát vrněli... ()

karlosss18 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na to už od samotných počátečných zpráv o tom,že by se měl natočit i Pána prstenů předcházející Hobit.Do kina sice skoro vůbec nechodím,ale říkám si že u tohoto titulu je to povinnost. Musím říct že to dopadlo téměř podle očekávání,perfektní(jako v případě Společenstva prstenu a Návratu krále)to sice nebylo,nicméně to sem snad ani nějak moc nemohl čekat.Prostě jsem s tím byl spokojený. Nejvíc se mi líbila scéna ze začátku filmu,jak vzkvétalo trpasličí město Erebor a jak následně přivandroval dráček Šmáček,aby usedl na poklad jako slípka na vejce(silnější scénu jsem snad ještě neviděl).Dále film plynul v pohodě,trpasličí dýchánek ve Dna pytle a poté výprava na cestu.Nelíbila se mi například stejná hrdinská znělka v každý akční scéně,která mi připadala stálým omýláním už trošku nudná.Sem tam mi příběh připadal trošku zdlouhavý,ale to by se dalo odpustit. No...nic jiného mě nenapadá,žádné další výhrady snad nemám.Zkrátka: TĚŠIL JSEM SE=POTĚŠILO.(Viděl v kině 3D verzi)/90% ()

Související novinky

Pán prstenů mění majitele

Pán prstenů mění majitele

19.08.2022

Těsně před premiérou seriálového Pána prstenů: Prsteny moci přichází zásadní změny týkající se práv na knižního Pána prstenů a Hobita. Ty totiž odkoupila švédská herní společnost Embracer Group,… (více)

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

10.02.2022

Zatímco už za pár dní přistane na internetu první trailer z očekávaného televizního seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, neméně tak důležitou zprávou je nová informace, že filmová práva (samostatně… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Reklama

Reklama