Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (205)

johny89 

všechny recenze uživatele

Moc se mi na filmu líbilo zdařilé zpracování života v tehdejší době. Ať už život horolezců (mimochodem tito herci na mě udělali velmi dobrý dojem) a členů vojenské jednotky v Německu nebo příšerná povrchnost novináře Araua. Příběh je od poloviny navíc zasazený do krásného kraje Jungfrau ve Švýcarsku. Vzhledem k tomu, že jsem tam nedávno byl, tak jsem poznával všechny možné detaily z těchto míst, což člověku docela zpříjemní film. Celkem mě překvapilo, že v době kdy se odehráva film (1936), zde byla železnice na Jungfraujoch. Na wikipedii jsem se pak došetl, že tato železnice už byla stavěna před 1. světovou válkou. Jediné, co mě mrzelo bylo to, že jsem si zde na csfd přečetl v zajímavostech jak to dopadne, takže jsem byl trochu připraven o nějaké překvapení. Na můj vkus je možná tento film až příliš dlouhý. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná horolezecká dráma s perfektnou atmosférou (hlavne druhá polovica) a napätím. Film nenudil, dokonca ani zo začiatku, všetko okolo dvoch kamarátov a ich príprav na výstup bolo zaujímavo spracované, čo napomáhalo k postupnej dramatickej gradácii. Samotný survival bol jeden z najlepších, aký som za veľmi dlhú dobu videl. Veľká spokojnosť. 80/100 ()

Reklama

peteq 

všechny recenze uživatele

Mazivý snímek se kterým sem přimrzl k obrazovce.Nadlidské sanžení těchhle partiček je na tu dobu fascinující.Vybavení si vyráběli téměř sami a i tak dokázali neskutečné.Smutný konec dává filmu snad ještě větší sílu,protože tenhle sport/styl života není jen o vítězstvích ale i o životech a to oni dobře ví.Technicky snad není co vytknout,atmosféra z útulného hotýlku riviéra jen dýcha ovšem vedle majestátního Eigeru jen chabě sekunduje.Herecké výkony jsou v úhlavní dvojci výborné a i novinářký tým je kvalitní(nemohu se zbavit pocitu že šefredaktor je hitler:O)nejvíc bych asi vyzdvihl hudbu,která měla originální prvky(klepání cepínů)a celkově velmi zdařilá.Prostě nejde nevzdát hold těmhle průkopníkům a film si nepustit...9/10 ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tahle story sice neohromí, vlastně to není ani nijak výjimečné dílo, ale pořád lepší než mnohý vychvalovaný hollywoodský kasovní trhák s podobnou tématikou. V kulise skalních štítů se lze pokochat pěknými momenty, nad kterými zaplesá srdce snad každého horolezce. Připočtu-li, že to má realistický základ, tak je to další zajímavý počin německého filmu. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne najlepší film s horolezeckou tématikou, s akým som mal tú česť, za čo môže nielen po všetkých stránkach prvotriedne spracovanie, ale aj samotná zápletka. Príbeh Toniho Kurza a Andreasa Hinterstoissera pri zdolávaní severnej steny Eigeru na mňa zo všetkých skutočných horolezeckých príbehov zapôsobil najviac a jeho filmové spracovanie sa síce od reality čiastočne odlišuje, ale aj tak o sklamaní nemôže byť ani reči. Síce trochu dlhšie trvá, kým sa začne skutočne liezť, ale to nie je ani najmenší problém, hlavné postavy si ma získali okamžite, atmosféra predvojnového Nemecka je zvládnutá bezchybne a k tomu samozrejme všetko to napätie ohľadom prvovýstupu na severnú stenu Eigeru. A po tej tretine sa už dej presunie na Eiger a tu sa už takmer nič nedá vytknúť, lezenie je podané nadmieru atraktívne, o postavy som sa obával a rovnako aj celá tá tragickejšia fáza, kedy sa kazí, čo môže je už aj emocionálne celkom silná, pocit bezmocnosti už ani nemohol byť silnejší, skutočne to pôsobí až tak depresívne. Jediným čiastočným záporom je pre mňa to, že v priebehu lezenia je možno až moc záberov na divákov z chaty, čo čiastočne narušuje pocit odlúčenia od civilizácie, čo vo filmoch s horolezeckou tématikou mám tak rád, ale toto je len čisto subjektívne, predsa len toto bola v skutočnosti veľká sledovaná udalosť a navyše aj toto podporuje ten pocit bezmocnosti, keďže záchrana je potenciálne tak blízko a predsa tak ďaleko. Obsadenie je bez problémov, Benno Fürmann je asi môj najobľúbenejší nemecký herec, ktorému verím aj tie fyzicky náročnejšie úlohy, bavil ma jeho priateľ, postava novinárky a jej nadriadeného to tiež celkom osviežia, tu nemám problém. Réžijne a po technickej stránke to už tiež asi nemohlo byť lepšie, uveriteľné lokácie, dobová atmosféra, emócie, tu som úplne spokojný. Horolezeckej tématike sa venuje len pár kvalitnejších filmov a North face je z nich určite najlepší. Pre mňa prakticky už klasika s pár zanedbateľnými zápormi, takže plné hodnotenie mu neodopriem. 86% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • Jakmile Luise Fellnerová (Johanna Wokalek) a její šéf, pan Arau (Ulrich Tukur), dorazí na Eiger, místní průvodci stojí před hotelem propagující své služby pro turisty. Jeden z průvodců si všimne páru horolezců v davu. "Podívej se, kdo přijde," říká, "Bartolo Sandri a Mario Menti." Kolega průvodce mumlá: "Další párek bláznů. Přijedou ve vlaku a odjedou v rakvi." Tito dva italští horolezci také zemřeli na severní stěně 21. června 1938. (Rozige)
  • Andreas Hinterstoisser a po něm jeho druhové sice překonali kyvadlovým traverzem hladký traverz (dodnes nese jeho jméno), ale udělali zásadní chybu. Zavřeli si cestu k ústupu tím, že lano za sebou vytáhli. Edi Rainer zmrznul, Willi Angerer se uškrtil visíc v laně, Andreas Hinterstoisser se při pokusu o sestup bez navázání na lano zřítil a Toni Kurz zemřel vyčerpáním při slaňování pár metrů od zachránců, kteří se k němu snažili dostat ze štoly jungfrauské železnice. (Beastmaster4)
  • "Já už nemůžu," je slavná a smutná poslední věta, kterou zachránci slyšeli. Poté se Toni Kurz zvrátil ve visícím laně a zemřel. (Beastmaster4)

Reklama

Reklama