Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (205)

gogo76 

všechny recenze uživatele

O nevydarenom výstupe na horu Eiger v Švajčiarských Alpách rozpráva tento naozaj vydarený nemecký film. Rovnako mi sedí obdobie, v ktorom sa odohráva, teda tesne pred začiatkom 2.sv.vojny. Atmosféra filmu je dokonalá a najlepšie to režisér dokazuje krutou zmenou počasia takmer v každej scéne. Kto bol v horách vie, že počasie je tam naozaj nevyspytateľné a nemusíte ísť ani do Álp, či Himalájí, postačí návšteva Vysokých Tatier. Horolezecké scény sú výborné a napínavo natočené a pozornosť sa venuje každému detailu. Tak dĺžke lana ako každej pribitej skobe, ktoré sú v širšom vnímaní diváka nepodstatné, ale závisí na nich život. Vždy ma poteší film, ktorý ukáže chlapov v nemeckých uniformách ako ľudské bytosti a nie automaticky ako nacistické svine. Nemci každý rok dokážu urobiť minimálne jeden naozaj výborný film, takže len tak ďalej. A vážne dobre som sa pobavil pri odpovedi na pozdrav Heil Hitler... "Nazdar!" 80% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Úžasné horolezecké scény okořeněné skvělou dobovou výpravou! A kupodivu není Nordwand ani příliš zpolitizovaný, tzn. zahnojený nějakou kýčovitě antinazistickou propagandou, jak jsem se zprvu obával (a ze dvou zúčastněných Rakušanů udělala dokonce šovinistická německá režie naprosto regulérní retardy... což se dá ovšem pochopit, protože Rakušani jsou jen nedokvašení, tj. podřadní Němci). ALE: Ale bohužel jsem si před zhlédnutím filmu vygúglil 'jak to tenkrát skutečně bylo'. Bohužel proto, že mě tudíž nesmírně nakrknul ba přímo nasral jeho závěr s neohroženou, zamilovanou a hlavně úplně fiktivní dívkou. Myslím, že ani hollywoodská scénáristická sebranka by příběh 'podle skutečné události' nedokázala "vylepšit" (= vymrvit) o mnoho víc, než se to tímhle ekelhaft způsobem podařilo německým scénáristickým schweinehundům. A navíc Toniho poslední slova nebyla "je mi zima", ale "už nemůžu". A to jsem chtěl dát původně pět, scheisse! / Před zhlédnutím Nordwandu (nebo po) důrazně doporučuju vidět i tenhle hraný dokument, který je realitě blíž: http://www.csfd.cz/film/239220-vzyvajici-ticho/komentare/ ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Horolezecká část je strhující, klišé prostá, realistická (z pohledu laika) a v nejednom momentě natolik naturalistická až by jednoho zajímal film o filmu, protože to kolikrát zůstává rozum stát nad tím "jak tohle sakra dokázali natočit aniž by nechali herce viset ve třech tisících uprostřed sněhové bouře". Problém snímku je, že krom fantastické horolezecké části je tu ještě část reportážní sledující výstup z úpatí. A ta je zcela zbytečná. O to více zarazí, že dostává stejně prostoru jako ta lezecká. Až závěrečná čtyřicetiminutovka tenhle neduh napravuje. Tvůrci také dost spoléhají na to, že o Eigeru divák již něco ví a tak se s jeho představováním nijak zvlášť neobtěžují. Což je pro případné neznalé škoda. Sám jsem tak nějak čekal, že to bude o tom prvním úspěšném pokusu Harrerova týmu, o to větší bylo mé překvapení a tím pádem i prožitek. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Dát tomuhle filmu jen tři hvězdičky je trochu nefér, takže to bude za slabší čtyři. Proč? Nordwand začíná úplně perfektně. Seznámení se sympatickými hrdiny je provedené na jedničku, visuální stránka nejenže vypadá proklatě skvěle, ale navozuje i perfektní (skoro se nebojím říct až strach nahánějící) atmosféru. Film má prostě ze začátku po všech stránkách našlápnuto velmi vysoko (ha ha, get it?), ale pak jakoby mu došly síly a na vrchol to nedotáhne (he he he). V závěru to prostě kapku ztrácí šťávu, což je u snímku s tímto námětem kapku podivné... ale je to tak. Nicméně pořád jde o vysoce nadprůměrný a motivující film. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající horolezecký survival, který nutí si o Eigeru zjistit více. A možná si tam i zajet! Zdejší kecy typu "klišé" mě vůbec nezajímají, protože jen idiot může čekat, že horolezectví má nějakou převratnou variabilitu. Kamera, herci, hudba, atmosféra......pro mě teda zatím nejlepší survival o lezení. Vzývající ticho je filmem dokumantaristicky souvisejícím. Doporučuju! PS: to klepání kladívkem ve vyhrocených scénách hodně zalízá pod kůži..... ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • První český výstup v roce 1961 - Radovan Kuchař a Zdeno Zibrín. (homerr)
  • Jakmile Luise Fellnerová (Johanna Wokalek) a její šéf, pan Arau (Ulrich Tukur), dorazí na Eiger, místní průvodci stojí před hotelem propagující své služby pro turisty. Jeden z průvodců si všimne páru horolezců v davu. "Podívej se, kdo přijde," říká, "Bartolo Sandri a Mario Menti." Kolega průvodce mumlá: "Další párek bláznů. Přijedou ve vlaku a odjedou v rakvi." Tito dva italští horolezci také zemřeli na severní stěně 21. června 1938. (Rozige)
  • První výstup až na vrchol proběhl v 21. - 24. 7 1938. V družstvu byl i Heinrich Harrer proslavený ve filmu Sedm let v Tibetu (1997). (homerr)

Reklama

Reklama