Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Sawy 

všechny recenze uživatele

Ze začátku poměrně netradiční western se s přibývající stopáží mění v naprosto čistou žánrovku.Z filmu je od začátku do konce cítit láska a úcta k žánru,kterému Clint očividně rozumí a má ho rád.Občas se sice kupí klišé a některé postavy jsou spíše šablony než plnohodnotní hrdinové,to ale vynahrazuje od začátku do konce stylový Josey a naprosto nepředvídatelný Fletcher v podání Johna Vernona.A rozhodně potěšil i Will Sampson jako komančský náčelník.Takže jako fanoušek žánru jsem spokojený,protože jsem zase jednou viděl poctivý žánrový kousek. 80 % ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ne uplne klasickej Clintovo western. To z toho duvodu, ze tentokrat Clint neni nejakej bezejmennej tajemnej drsnak, ale jeho postava je docela slusne napsana, ma i nejakou tu historii. Ale jinak je to vicemene klasika o pomste. I kdyz mi pride, ze se Clint nemoh uplne rozhodnout, co to vlastne chce presne natocit. Takze vetsinu casu neni jasny, jestli Clint pred nekym utika, jede nekoho zabit nebo se proste z nejakyho duvodu stara o svoji "rodinku" slozenou ze staryho indiana, mlady indianky, stary baby a mlady holky. Co se tyce Clinta, opet se tvari jak nejvetsi tvrdak, nijak moc toho nenamluvi, tentokrat strili obouruc a poresi peknejch par desitek parchantu. A je tu jedno vtipny osvezeni, Clint neustale zvejka nejakou sracku a skoro furt si odplivava a pokud muze, tak i nekomu do xichtu. Docela povedenej, i kdyz trochu dlouhej western. ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Tento filmu musi byt ve statech Unie velmi popularni, preci jen se jiste s porazkou od Konfederace nikdy nesmirili, tak jako hlavni hrdina Josey. Na sve ceste, kdy se snazi uniknout vojakum a lovcum odmen na sebe postupne nabali velimi roztodivnou smesici lidi - mimochodem prave z tohoto filmu ukradl Jarmush stareho indiana do Deadmana - po statech, kde se setkava s povesti chladnokrevneho vraha, ktera ho predchazi a ktere docela casto pomaha ovsem vetsinou pod rouskou dobrych skutku. Film ve me vzbudil dojem, ze se jedna o skutecnou postavu, ale bohuzel jsem zadne prameny nenasel. To ale vubec nevadi, je to dobra podivana s drsnym Jesym, co prvni plive, a pak az teprv strili... ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Psanec Josey Wales" je první opravdický režisérský western Clinta Eastwooda ("Jezdce z širých plání" beru jako takovou Leoneovskou poctu). Definitivně se rozloučil se špageťárnama a vybral si pro western jiný kabát - špinavější, syrovější a hlubší. První polovina je syrová a špinavá jak zákon káže. Polovina druhá, ne že by byla špatná, je jen jiná. Objeví se starý indián, sqaw a z drsného bushwhackerského vyvražďováku se stává spíše road movie. Jak už to tak bývá, narazí na kolonu, přepadenou bandity, kde zachrání krásnou dívku (Sondře Locke to nikde nesluší víc, než tady) a starou bábu, která zřejmě měla být vtipným elementem, stal se z ní ovšem element rušivý (ale neobjevuje se zas až tolik). Všechno vylepšilo závěrečné realistické zúčtování a "Shaneovský" závěr. "Psanec Josey Wales" začal psát dějiny Eastwoodovského westernu (vrcholí "Nesmiřitelnými"), kterému k dokonalosti chybí především dějová vyváženost a převažuje místy křečovitý pokus o humor (babka). Film po celou dobu nenudí, i když celých 130 minut nejede na plný plyn. V každém případě stojí za pozornost a žádného fanouška westernů či Eastwoodovek by neměl zklamat. 80%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne slabý western od egomaniaka Eastwooda, ktorý čo nezastrelí, to opľuje odpornou hnedou tabakovou močkou. Neviem, či sa mi žalúdok dvíhal z úrovne filmu alebo iba z tých pľuvancov. Jediné, čo ma z filmu zaujalo a pobavilo bol univerzálne platný výrok: "U Komančů ale člověk nikdy neví", i keď vo filme sa vzťahoval na indiánsky kmeň. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • „Dělám všechno to, co by John Wayne nikdy neudělal. Hraji velice komplikované postavy, které se nerozpakují střelit někoho do zad. Řídím se vlastním prospěchem,“ reagoval Eastwood na svého slavného hereckého kolegu, který Clintovy westerny nejednou kritizoval. (ClintEastwood)
  • Eastwood se během natáčení pohádal s režisérem Philipem Kaufmanem, který mu vyčítal, že se moc vměšuje do děje. Nakonec odstoupil a film zrežíroval sám Eastwood. (ClintEastwood)
  • Eastwoodův producent Robert Daley, našel útlou a nepřilíš kvalitně vytištěnou knihu „The Rebel Outlaw Josey Wales“ ve své kanceláři a přečetl ji na jeden zátah. Byl jí doslova nadšen a hned následující den tento román poslal leteckou poštou Eastwoodovi. Krátce poté společně získali práva na zfilmování. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama