Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Zvláštní western. Jak už se tu párkrát objevilo, není moc dramaticky sevřený a nikam se nespěchá. Navíc se vystřídá hodně westernových stylů, občas to je jak Peckinpah, pak zase odlehčenější John Wayne styl, ve druhé půli často John Ford a taky už se zde rýsuje Clintův úsporný neheroický styl. Ne vždycky to střídání funguje, ale celkově to vytváří zvláštní originální směsku. 70%. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Kvalitní western by měl mít alespoň trošku zajímavý příběh a dobře napsané postavy. V tomto westernu funguje jen to druhé. Obecně mě westerny zasazené do období na jejichž pozadí se odehrává občanská válka příliš nebaví. Tento nebyl výjimkou. Divákům tedy zůstává pouze správně drsný ústřední pistolník, který si na své cestě za pomstou hravě poradí s každým utlačovatelem. Tudíž jednotlivé pasáže, kde Clint vystřílí hospodu nebo polovinu armády, jsou vtipné a i na dnešní poměry velmi solidně zpracované. Jen jako celek snímek působí poněkud nemastně a neslaně. Úžasným prvkem filmu bylo všudypřítomné plivání, které hodlám, počínaje dneškem, ve společnosti praktikovat. Lepší tři kousky. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Viac ako píše Teg by naozaj nebolo treba písať:))) Tak trochu infantilný western, ktorého najväčšou slabinou je scenár, miestami povrchná Clintova réžia a prepálená stopáž...Na druhej strane to kompenzuje nezabudnuteľná hlavná "ultra-mega-cool-drsná" postava, ktorá pľuje naozaj na všetko a (skoro)všetkých, skoro som sa zľakol že to odnesie aj Sondra Locke:) Skôr lepšia komédia (nechcene) ako western, jeden z Clintových slabších kúskov... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Ani nevím proč, ale Psanec Josey Wales mi tak nějak sednul. Mám rád realističtější a špinavější pojetí westernů a tento film je toho perfektním příkladem. Postavy ve filmu nejsou žádní nažehlení kovbojové ala Old Shatterhand, ale polozvířata pro které jsou koupel, praní nebo holení sprostá slova. Umím si představit, že takhle nějak to skutečně vypadalo. Navíc příběh je vlastně takový road movie, v němž jsou naskládány epizodní příběhy, což slibuje nemalé množství té správné eastwoodovské akce. Clint sám je zde po herecké stránce o něco blíže skutečným lidským bytostem, než tomu bylo v jeho starších filmech. Na začátku mu ukápne i nějaká ta slza, ale pak už z něj kapou jen olovo, tabákové plivance a hlášky. Film má dobré reálné kostýmy i výpravu a i když se díky rozvolněné koncepci nemůže jednat o majstrštyk, přesto mi dal všechno co od kvalitního westernu očekávám. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Objektivně musim dát 4, subjektivně bych asi dal 5, protože film má skrytě tak pozitivní náboj, že mě to samotnýho překvapilo, zvlášť po drsnej první půlhodině. Ale s nástupem indiánskýho náčelníka (kterej je mimochodem úplně skvělej) se to přesunulo do spíše komediálně filosofický roviny (lehce filosofický), sem tam s náznaky dramatu, kdy už bylo jasný, že vše dobře dopadne. Nadhled taky rozhodně nechyběl. Docela perla. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Snímek byl v roce 1996 zařazen do Národního filmového archivu, který vede knihovna kongresu. (ClintEastwood)
  • Film přišel do kin v době, kdy USA stahovaly své vojáky z Vietnamu a snímek má tak pro zámořské fanoušky ještě další rozměr. Eastwood sám k pointě snímku poznamenal: „V té době zosobňoval tento film můj pocit, že lidstvo by místo zabíjení se navzájem, mělo přijít na jiný způsob řešení konfliktů.“ (ClintEastwood)
  • Při natáčení se Clint Eastwood seznámil se Sandrou Locke a zamiloval se do ní. Společně si pak zahráli i v několika dalších filmech. (SeanBean)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno