Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Jino 

všechny recenze uživatele

Clint je ve své roli, věčně zachmuřeného a odflusávajícího si psance Joseyho Walese, bezchybný...o tom žádná. Ale to je tak asi všechno co mě na tomto filmu zaujalo. Místama mi totiž přišel velmi zdlouhavý a tím pádem i nudný. Po vysoce navnaďujícím záčátku jsem prostě čekal něco jiného, než jen putování hlavního hrdiny k lepším zítřkům. Čekal jsem nelítostnou pomstu s velkým P a dostal bohužel jen slabý odvárek. 40% ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Na Psance jsem se těšil jako malý kluk, protože jakmile obsadí Eastwood herecké i režisérské křeslo, je malá pravděpodobnost, že by to mohlo dopadnout špatně. Tady to ovšem v mém případě dopadlo průměrně. Už po pár minutách jsem se do toho zažral, jenže poté se mi poutavost a lehké napětí ztratilo neznámo kam. Dle mého názoru by filmu prospěla kratší stopáž. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ne uplne klasickej Clintovo western. To z toho duvodu, ze tentokrat Clint neni nejakej bezejmennej tajemnej drsnak, ale jeho postava je docela slusne napsana, ma i nejakou tu historii. Ale jinak je to vicemene klasika o pomste. I kdyz mi pride, ze se Clint nemoh uplne rozhodnout, co to vlastne chce presne natocit. Takze vetsinu casu neni jasny, jestli Clint pred nekym utika, jede nekoho zabit nebo se proste z nejakyho duvodu stara o svoji "rodinku" slozenou ze staryho indiana, mlady indianky, stary baby a mlady holky. Co se tyce Clinta, opet se tvari jak nejvetsi tvrdak, nijak moc toho nenamluvi, tentokrat strili obouruc a poresi peknejch par desitek parchantu. A je tu jedno vtipny osvezeni, Clint neustale zvejka nejakou sracku a skoro furt si odplivava a pokud muze, tak i nekomu do xichtu. Docela povedenej, i kdyz trochu dlouhej western. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Vždycky je to stejný.. Koho si oblíbím, moc dlouho nevydrží !!" - "Já jsem si všiml, že kdo se vám znelíbí, nevydrží dlouho rovněž.." ;) Výtečná Eastwoodova adaptace Foresta Cartera.. Clint se ještě sice režijně hledal, Josey Wales platí spíš za takovou rozcvičku, za zkoušení si limitů filmového média a rozhodně i poctu hned několika velkým režisérům s Peckinpahem na čele, našel ovšem zase svoji Sondru Locke.. Nesmírně zajímavý formální hybrid a tak trochu nedoceněný biják.. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 10/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +naprosto dokonalé, takhle nějak si představuji western, výborné prostředí, dlouhé, dramatické, mnoho silných scén, příjemná hudba -na druhé, třetí zhlédnutí bych se asi u některých "kecacích" částí nudil/// Fakt hustý. Už se mi nestává moc často, že by mě nějaký film pohltil a já si užíval každou jeho minutu. Clint hraje znaměnitě, na jeho časté flusání rozžvýkaného tabáku nejde zapomenout, jeho pomalá gesta a rychlé kolty vás dostnou. K tomu si připočtěte dobře napsané vedlejší postavy z nichž především zaujme Chief Dan Geroge a velmi okouzlující Sandra Locke. U sledování jsem se bavil vzrušením, strachem a napětím a občas se i smál některým dialogům a gestům (rozžvýkaný tabák vs. pes). Tohle je film, který bych si dal klidně znova./// Celkem 91%/// ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • „Dělám všechno to, co by John Wayne nikdy neudělal. Hraji velice komplikované postavy, které se nerozpakují střelit někoho do zad. Řídím se vlastním prospěchem,“ reagoval Eastwood na svého slavného hereckého kolegu, který Clintovy westerny nejednou kritizoval. (ClintEastwood)
  • Eastwoodův producent Robert Daley, našel útlou a nepřilíš kvalitně vytištěnou knihu „The Rebel Outlaw Josey Wales“ ve své kanceláři a přečetl ji na jeden zátah. Byl jí doslova nadšen a hned následující den tento román poslal leteckou poštou Eastwoodovi. Krátce poté společně získali práva na zfilmování. (ClintEastwood)
  • Natáčení probíhalo například v exteriérech u Tusconu v Arizoně či u Page v Utahu. (Lynette)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno