Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Bauer 

všechny recenze uživatele

Jestli je nějaký žánr filmu, který opravdu nesnáším , tak je to právě western. Přijde mi to jako neuvěřitelně primitivní záležitost. Jediný western, který se mi opravdu libíl strašně moc, tak byl Tenkrát na západě. Tento film režíroval jeden z nejlepších režisérů a rovnou si v něm tento režisér zahrál hlavní postavu a rovněž je tento režisér jedním z nejlepších herců. Samozřejmně, že mám na mysli Clinta Eastwooda, který je prostě vyjímečný. Tato role mu sedla. Ale je nějaká role, která by mu nesedla? Jeho drsný výraz je něco skvělého. Hodně mně pobavilo plivání. Při odplivnutí na psa jsem se dokonce i smál nahlas. Psanec Josey Wales mně nenadchl a ani neurazil. Pro mně je to jen průměrný film a dávám jen 3* a to bych rád dal více, už jen kvůli Eastwoodovi. Westerny prostě nejsou mým šálkem čaje ale nic to nemění na tom, že se na pár westernů ještě podívám a snad mně nějaký zaujme jako třeba Tenkrát na západě. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Sice průměrný, přesto zajímavý western Clinta Eastwooda, který na začátku filmu ztratí svou ženu a dítě, pak se zaplete do občanské války a pak už čeká na ten pravý okamžik, kdy se mu naskytne příležitost se pomstít. Ačkoliv je to dlouhý film, vůbec nenudí. Clintův mlčenlivý hrdina prostě dokáže zahnat jakoukoli nudu. Hudba: Jerry Fielding ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Ani nevím proč, ale Psanec Josey Wales mi tak nějak sednul. Mám rád realističtější a špinavější pojetí westernů a tento film je toho perfektním příkladem. Postavy ve filmu nejsou žádní nažehlení kovbojové ala Old Shatterhand, ale polozvířata pro které jsou koupel, praní nebo holení sprostá slova. Umím si představit, že takhle nějak to skutečně vypadalo. Navíc příběh je vlastně takový road movie, v němž jsou naskládány epizodní příběhy, což slibuje nemalé množství té správné eastwoodovské akce. Clint sám je zde po herecké stránce o něco blíže skutečným lidským bytostem, než tomu bylo v jeho starších filmech. Na začátku mu ukápne i nějaká ta slza, ale pak už z něj kapou jen olovo, tabákové plivance a hlášky. Film má dobré reálné kostýmy i výpravu a i když se díky rozvolněné koncepci nemůže jednat o majstrštyk, přesto mi dal všechno co od kvalitního westernu očekávám. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Role drsných chlápků z drsných časů jsou pro Clinta Eastwooda jako stvořené. Tentokrát nám prostřednictvím hlavního hrdiny nabízí zajímavý a poněkud nezvyklý pohled na konec občanské války ve Státech. Příběh je v akčních pasážích místy maličko přehnaný, leč v míře očekávané a přijatelné v rámci žánru - jak by řekl Josey Wales: "S tím počítám." ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Clint má opět trošku problémy s délkou. Škoda že nesledujeme pouze Clintovu cestu za pomstou. To by bylo mnohem výživnější než další přidávání všemožných postaviček. Přestřelky jsou fajn, stejně jako Clint který opět nemá problém zastřelit kohokoliv kdo mu vleze před jeho šestiraňák. Po dějové stránce nicméně ambiciózní kousek, který se snaží komentovat i stav v Americe po konci občanské války. 70% ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Eastwood se během natáčení pohádal s režisérem Philipem Kaufmanem, který mu vyčítal, že se moc vměšuje do děje. Nakonec odstoupil a film zrežíroval sám Eastwood. (ClintEastwood)
  • Při natáčení se Clint Eastwood seznámil se Sandrou Locke a zamiloval se do ní. Společně si pak zahráli i v několika dalších filmech. (SeanBean)
  • Film přišel do kin v době, kdy USA stahovaly své vojáky z Vietnamu a snímek má tak pro zámořské fanoušky ještě další rozměr. Eastwood sám k pointě snímku poznamenal: „V té době zosobňoval tento film můj pocit, že lidstvo by místo zabíjení se navzájem, mělo přijít na jiný způsob řešení konfliktů.“ (ClintEastwood)

Reklama

Reklama