Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

kitano 

všechny recenze uživatele

Predovšetkým nudný a hrozne naťahovaný western, ktorý občas spestrí len nechutný Eastwoodov pľuvanec. Hlavná zápletka a kľučové scény niesú vôbec zlé, no výplň filmu tvorí hlavňe nezáživná vedľajšia línia a kopec nevýrazných postáv. Ak Eastwoodom režírovaný western, tak radšej obstojný Pale Rider, výborný High Plains Drifter a úžasný Unforgiven. (4/10) ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Objektivně musim dát 4, subjektivně bych asi dal 5, protože film má skrytě tak pozitivní náboj, že mě to samotnýho překvapilo, zvlášť po drsnej první půlhodině. Ale s nástupem indiánskýho náčelníka (kterej je mimochodem úplně skvělej) se to přesunulo do spíše komediálně filosofický roviny (lehce filosofický), sem tam s náznaky dramatu, kdy už bylo jasný, že vše dobře dopadne. Nadhled taky rozhodně nechyběl. Docela perla. ()

Reklama

Jino 

všechny recenze uživatele

Clint je ve své roli, věčně zachmuřeného a odflusávajícího si psance Joseyho Walese, bezchybný...o tom žádná. Ale to je tak asi všechno co mě na tomto filmu zaujalo. Místama mi totiž přišel velmi zdlouhavý a tím pádem i nudný. Po vysoce navnaďujícím záčátku jsem prostě čekal něco jiného, než jen putování hlavního hrdiny k lepším zítřkům. Čekal jsem nelítostnou pomstu s velkým P a dostal bohužel jen slabý odvárek. 40% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

V roku 1976 prisli dva westerny, ktore este ako tak stali za pozeranie : John Wayne so svojim Shootist /reziroval Don Siegel/ a pan Eastwood so Psancom. A ked si tak porovnam oba filmy, vychadza mi ovela lepsie Psanec Josey Wales. Na rozdiel od lahko nadpriemerneho Strelca s Wayne-om tu vidim skusenu rezisersku ruku, kvalitny pribeh /zivot s rodinou, vypalenie domu a zavrazdenie rodiny a naslednu pomstu/ a mimoriadne slusny scenar. Aj ked Western uz roku 1976 pomaly ale isto vymieral, pan Eastwood /pred aj za kamerou/ dokazal natocit viac nez slusnu kovbojku. A ked mam hlasovat medzi Wayne-ovym Strelcom a Eastwoodovym Psancom, vyberam si po zrelej uvahe jednoznacne Psanca. 86 % ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Jestli je nějaký žánr filmu, který opravdu nesnáším , tak je to právě western. Přijde mi to jako neuvěřitelně primitivní záležitost. Jediný western, který se mi opravdu libíl strašně moc, tak byl Tenkrát na západě. Tento film režíroval jeden z nejlepších režisérů a rovnou si v něm tento režisér zahrál hlavní postavu a rovněž je tento režisér jedním z nejlepších herců. Samozřejmně, že mám na mysli Clinta Eastwooda, který je prostě vyjímečný. Tato role mu sedla. Ale je nějaká role, která by mu nesedla? Jeho drsný výraz je něco skvělého. Hodně mně pobavilo plivání. Při odplivnutí na psa jsem se dokonce i smál nahlas. Psanec Josey Wales mně nenadchl a ani neurazil. Pro mně je to jen průměrný film a dávám jen 3* a to bych rád dal více, už jen kvůli Eastwoodovi. Westerny prostě nejsou mým šálkem čaje ale nic to nemění na tom, že se na pár westernů ještě podívám a snad mně nějaký zaujme jako třeba Tenkrát na západě. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Film se dostal na americká filmová plátna v létě 1976. V té době USA slavilo dvousté výročí svého vzniku a snímek splnil velká očekávání. (ClintEastwood)
  • Film přišel do kin v době, kdy USA stahovaly své vojáky z Vietnamu a snímek má tak pro zámořské fanoušky ještě další rozměr. Eastwood sám k pointě snímku poznamenal: „V té době zosobňoval tento film můj pocit, že lidstvo by místo zabíjení se navzájem, mělo přijít na jiný způsob řešení konfliktů.“ (ClintEastwood)
  • Revolvery, které Josey Wales (Clint Eastwood) používá, jsou Colt Walker, Colt 1849 Pocket a Colt 1860 Army. Puška s optikou je pak Sharps 1865. (Saccard)

Reklama

Reklama