Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Československo, rok 1982. Tomáše zmáhá únava. V odporu proti režimu již nenachází žádný praktický význam, nevidí možnost „vítězství“ a s ním související osobní perspektivu. Dobové poměry navíc žádný nový začátek neumožňují – kromě emigrace. Únik hledá v mimomanželském vztahu s Klárou. Antonín, příslušník tajné policie, se od svého informátora a Tomášova přítele Pavla o nevěře dozvídá. Kláru sleduje. Jeho zájem o ni je však víc než profesionální. Vidí v ní člověka, který by ho mohl zachránit. Možná jeho posedlost jen potřebovala důvod naplno propuknout. Antonínova sebedestrukce, Pavlova zbabělost a Tomášova pasivita tak vytvářejí soukolí zrady, manipulace a pokřiveného vzdoru, který všechny protagonisty nakonec rozdrtí. Pouta jsou thriller s temným příběhem a nepředvídatelně jednajícím hrdinou, prostoupený pocitem ohrožení, strhující a napínavý. (Česká televize)

(více)

Diskuze

lukasK1995

lukasK1995 (hodnocení, recenze)

No nieje to čistých 5*hviez ale výkon toho krpca ma dostal . neskutočná hnus a sviňa a to jak vyhodil svoju ženu z domu to nemalo chybu..mám veľmi veľmi rád taketo filmy(pomalé ale nie nudné drámy).

MartinezZ

MartinezZ (hodnocení, recenze)

Prosím, nepamatujete si, zda ČSFD předpremiéra v Brně byla v pátek 29.1.2010 nebo až v sobotu 30.1.2010 a od kolika? Vím, že v kině Art a že poděkování za ČSFD premiéru v komentářích jsou s datem 30.1., ale samozřejmě není vidět přesný čas přidání komentáře a sobota se mi zdá trochu divná. Díky :)

JOKERHAHAH

JOKERHAHAH (hodnocení, recenze)

Jak může mít tenhle film pouhých 74 procent? Vždyť je to nejlepší český film za posledních minimálně 20 let. Asi ho vidělo moc lidí, kteří se koukaj na Český lvy a netuší, do čeho jdou. 

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

MartinezZ: Je asi celkem v pořádku, že ti Pouta něco připomínají. Mě sousedovic holka taky připomíná M. Monroe. Ale že by to byla její "kopie", tím bych si tak jistej nebyl. ___ (SPOJLERY) Zárodky námětu Pout: když Ondřej Štindl odcházel z kina po Scorseseho Casinu (1995), napadlo ho: Jak by asi mohla vypadat Pesciho postava ve filmu, který by vycházel z prostředí zdejší státní bezpečnosti? Štindl tehdy asi ještě psával filmové recenze do Revolver revue, a kamarádi mu na to řekli, proč scénář k takovýmu filmu nenapíše sám. Námět se v čase pochopitelně dál proměňoval. Ale stejně vykrystalizoval v něco, co je na (arche)typu Pesciho postavy - zdánlivě nenápadnýho chlápka, který je ničivě výbušný,  jeho reakce jsou naprosto nepředvídatelné... Co Štindl ovšem přidal, je kontrast mezi tímhle nenápadným, "zlým a nebezpečným" charismatickým chlápkem v podání Ondřeje Malého, a mezi ovzduším zbabělosti, ustrašenosti a podrazáctví, ve kterým se rozpouští pevnost "charakterů" ostatních - zejména mužských - protagonistů...Síla Pout je ale zejména v tom, co stvrzuje závěrečná skladba, která je ryze současná (sic!), totiž že jsme se  ohnutých hřbetů a ustrašenosti nezbavili s "komunismem", ale táhne se to s námi dál... Taky proto Pouta ani zdaleka nejsou jen "další film z období komunismu"... taky proto nejsou ani náhodou jen nějakou "kopií" Životů...

MartinezZ

MartinezZ (hodnocení, recenze)

rushid: To je v pořádku, my jsme za tebe rádi, že jsi natolik intelektuálně na výši, v pořádku. Nám hňupům tak ponech jejich přesvědčení, plynoucí ze zhlédnutých "copy&paste" filmů.

rushid

rushid (hodnocení, recenze)

jarynzlesa: Ja myslel, ze soutez o nejvetsiho hnupa uz skoncila a hle, ono to ma druhe kolo.

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

MartinezZ: V tomhle filmu je tak nepodstatné, že jde o období komunismu, že nechápu, proč to vůbec zmiňuješ. Špaček se soustředí na úplně jiný věci.
 
Samý kopie všude.

MartinezZ

MartinezZ (hodnocení, recenze)

Dadel: Každý nudný (nejen) český film zase z období komunismu (protože tady se nic jiného, než filmy z období komunismu a WWII, pořádně nenatáčí) o tajné policii, jejíž psychicky narušený člen se fanaticky zaměří na určitou osobu, bude kopií Životů těch druhých. Ale neznám všechny film, kdo ví, čeho kopií josu právy ony Životy.

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

Takže každý film o tajné policii bude odteď kopií Životů těch druhých?

Artigas

Artigas (hodnocení, recenze)

Takovou hovadinu jsem tedy pěkně dlouho neviděl to mi stačilo 60 min. Ty tři hodiny bych nedal ani omylem; úplně stačilo, když se tam objevila ta blbá Pazderková-never again...

ghatos

ghatos (hodnocení, recenze)

film patří do roku 2010, premiéru měl 4. února minulého roku

IDžOR

IDžOR (hodnocení, recenze)

Abych parafrázoval kolegu Fr: /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1) Jsem mladý komunista/starý komunista. 2) Jsem začínající StBák. 3) Jsem Psychlog/Psyhchiatr.

 (hodnocení, recenze)

Jediné, co na filmu hodnotím kladně jsou kostýmy, atmosféra a hudba... vcelku autentické, jinak děj ač zahrávající si s populárním tématem psychicky narušené osobnosti dosti pokulhává...

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

Ještě lepší :-D achjo. Tak jo, radši fakt budu tu hubu držet.. Celý jsem to úplně špatně pochopil..

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

cinefob: Ale prosimtebe. Když pominu to, že jsem si neuvědomil, že cituje Tetsua, což na věc háže přecejenom trošku jinej než no name význam, stejně jsem neshazoval konkrétně tuhle citaci, ale jenom konstatuju (abych to rozvedl do míry, aby to Tebe nepobuřovalo), že je poměrně zbytečný nad většinou textů z netu, bez autorský strany mezi diskutérama, dumat. Na netu se prostě vyskytuje hrozný množství prázdných a mnohdy vzletných textů. Sám ti napíšu rozbor který není ani pravda ani lež. V psanym slově prostě jednoduše JE obrovská možnost vmanévrovat se do předem připravenýho názoru. A proto když už se mi dostane takový materiál pod ruku, radši ho probírám s autorem, nejlépe pak naživo. Pořád máš pocit, že by bylo lepší, abych držel hubu nebo ti to zní trošku srozumitelněji, než předchozí zpráva..?

cinefob

cinefob (hodnocení, recenze)

fossilisArbiter: Přestaňte pít oba.
 
lupuscanis: Ano, to může být jedna z příčin. Pokud si ale přečteš jeho původní recenzi na http://aktualne.centrum.cz/kultura/film/recenze/clanek.phtml?id=659832, zjistíš, že to zas tak úplně v prospěch tohoto důvodu nesvědčí. Pročetl jsem tu recenzi několikrát a pořád v ní nejsem schopen odhalit tu zásadní námitku. V závěru je cosi naznačeno, ale nechápu, co s tím mají Pouta společného.

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

fossilis: http://www.youtube.com/watch?v=JnPCqGIOhzY
 
lupuscanis: V pořádku. Zraju, nestárnu. Můžeme naší diskuzi vést až do skonání csfd, s přestávkami dle libosti.
 
Vidíš a já hrozně nerad to, co jsi citoval čtu. Za psaným slovem se v takovýchto subjektivně  zabarvencých ale zároveň odborných rozborech skrývá tak nechutně moc patosu kterej těžko kdy odhalíš, až mě skoro rozčiluje nad tím vůbec přemýšlet. Za klávesnicí má každej čas strukturovat text do podoby působivý fatamorgány. Tohle se musí probírat s oponentem fakt naživo. Jinak to smrdí účelovou a pečlivou konstrukcí argumentů. Uznávám ale, že můj pohled na věc je danej třenim mého pocitového vnímání filmů v kontrastu s analytickým kusem.

 (hodnocení, recenze)

Nestačím se divit kam sklouzla naše soudnost,
Měl jsem již jenom jméno Svěrák rád,bohužel tímto filmem kleslo v mých očích velmi velice.
Tyto lvy považuji za nejlacinější všech dob.
Budeme velebit vše co antikomunistické,ať je to sebevětší kravina.
Již se těším jak za dvacet let,jiný režisér natočí jak nás tento režim ožebračil a donutil matky s dětmi k sebevraždám.
Páni rozkradli vše,z čeho měl stát peníze a vyznamenává loupežné vrahy.
PTÁM SE KDE JE DEMOKRACIE!!!!!!!!!!!
Sluníčko již dávno nesvítí,je mi z toho k blití!!!!!!!!!!!!!!!

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Nejlepší by jistě bylo zeptat se Tetsua. Nechce se mi čekat: Pokud jde o nefunkčnost, mám jistou představu: nefunkční může být to, co "neodsýpá", tedy "nesleduje se snadno". Viz třeba debata o tom, jsou-li, či nikoli, postavy v Poutech dostatečně "vykresleny", resp. nakolik z jejich útržkové charakterizace lze odvodit motivy pro jejich chování, atd. ___ Na podobný téma velmi pěkně, jistě zajímavěji, než bych to svedl já, O.Š.: ___ >>Jde mi o tu iluzi kontroly, která může být daleko subtilnější, ale je to právě jenom iluze, kterou autor s diváky sdílí, staví je společně do postavení lidí ve vztahu k postavám domněle vševědoucných, ve skutečnosti ale jenom opitých rohlíkem. Věc se má tak, že na otázku "proč je postava X taková či onaká?" neexistuje nějaká stručná odpověď (ve filmu přitom zhusta nebývá místo na víc než na stručnost). Ty přehledné kauzální řetězce , které někteří autoři natáhnou od dětství postavy až na plátno často slouží jenom jako takové vějičky pro analytickou mysl, která by jinak mohla být znejistěna v konfrontaci s nějakou nezodpovězenou otázkou.<<

cinefob

cinefob (hodnocení, recenze)

Já jen pevně doufám, že se mi v průběhu mého života povede zjistit, co znamená ta "nefunkčnost" filmu. A pokud by mi někdo dokázal vysvětlit, co je míněno slovy "jeho "novost" lze stejně tak dobře hodnotit jako "nefunkčnost"', má nadosmrti jisté místo v mé TOP i srdci.

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Arbiter: K tématu "šustění papírem" se slibuju vrátit ! Jen tady od Tetsua pojmenován důvod, proč jsem se chtěl o Poutech bavit způsobem, který jsme načali před Novým rokem:
 
"Letošek (Českého lva) byl totiž ve znamení jednoho filmu, jakéhosi "vykupitele ze zdejší průměrnosti" - velmi stylizovaného, ale přitom ostrého dramatu. V něm se naplnilo několik věcí, na něž se dlouho čekalo: neidealizující zobrazení minulosti, obsazení málo známých herců a nehladivá formální stránka.
 
Pouta jsou jistě snímek výjimečný, ale zároveň hodně kontroverzní - jeho "novost" lze stejně tak dobře hodnotit jako "nefunkčnost". Zdejší rychlá a všeobecná shoda, že trocha výjimečnosti stačí k tomu, abychom měli pocit, že se zdejší kinematografie začíná ubírat lepším směrem, vypovídá i o snížených a nepříliš jasných hodnotících měřítcích."
 
Mezi řádky se tu říká, že Pouta (z jistého pohledu) nejsou o moc víc, než "trocha výjimečnosti". Já ten názor nesdílím, a chtěl jsem postupně v této diskusi dojít k tomu, proč to o Poutech neplatí, resp. proč jsou Pouta víc, než jen výjimečný film, že je to zkrátka dobrý film, bez ohledu na kontext, k němuž Tetsuo poukazuje.

Radek99

Radek99 (hodnocení, recenze)

Tak to je krása, Pouta filmem roku na předávání Českých lvů. Velmi zaslouženě. Gratuluji. A jak jsem předpověděl ve svém komentáři z 8. 2. 2010, Ondřej Malý má lva za nejlepší mužský herecký výkon také... :-)

cinefob

cinefob (hodnocení, recenze)

teď  to bylo ještě lehký, jsem zvědavý až budou muset vybírat mezi Pouty, Kukym a Občankou

cinefob

cinefob (hodnocení, recenze)

Mě stejně nejvíc zajímá, jak si s tímhle filmem poradí čeští "akademici".

Související novinky

Reklama

Reklama