Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový britský thriller pojednává o osmičlenné skupině lidí, kteří musí zodpovědět otázku v osmdesáti minutovém časovém limitu. Překvapení kandidáti zjišťují, že na jejich papírech není napsána žádná otázka, čímž se situace dosti komplikuje. Prostory, ve kterých se film odehrává, jsou velmi skromné, a thriller tak umožňuje divákům nahlédnout hlouběji do psychiky postav. Je zřejmá inspirace filmovou sérií SAW. (goodnic)

(více)

Recenze (243)

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Hodně fajn film. Exam je přesně ten typ, kde se nezabejváme prostředím, jelikož tam je to víc než jasný, proto se tam strašně řeší psychika a problematika postav, s tim spojený filosofování a to já můžu. Takovejch filmů je málo a proto sem za každej takovej rád. A ani po dokoukání sem to vlastně ani nedomyslel, sice vím jaká byla otázka a odpověď, ale i tak je to zapeklitý... ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

5.7.2010 ~ 80 minut, 8 kandidátů, 1 odpověď a žádné otázky, co je to? Zkouška. Pro mě i tak trochu trpělivosti. ~ Osm účastníků výběrového řízení ve velké a mocné společnosti je uvrhnuto pospolu do sterilní uzavřené místnosti. Je jim vysvětleno co lze a co nelze a jsou ponecháni osmdesáti minutám řešení jedné jediné otázky. Ta leží před nimi. Vše vypadá jednoduše, tak o čem ten film vlastně je? ~ Nečekaně, je ohledání otázky, nikoliv pouze odpovědi. Před každým z účastníků leží papír s pořadovým číslem kandidáta. Na papíru ale není napsáno nic .Aby tak někdo byl schopen odpovědět na otázku, musí se nejdříve nalézt ta otázka. Během filmu se tak nedostaneme nikam jinam z místnosti a pouze sledujeme chování lidí. Jejich reakce na druhé, pokusy o spolupráci či osobní zisk, to, čím doopravdy jsou. Výběrové řízení tak vypadá spíše jako hra. ~ Bohužel výše popsané je také negativem filmu. Pokud film nechce aspirovat na nejnudnější výtvor historie, je jasné, že se něco dít musí a děj gradovat a to jakkoliv. A také je jasné, že když zavřete do místnosti 8 lidí, budou nějak reagovat a utopistická pomoc jeden druhému to zrovna nebude. Film má tak poměrně málo překvapivých momentů a je dlouhý. Na to, že se vše odehrává pouze v jedné místnosti a vše stojí a padá na nápadu a dialozích, je to vskutku dost dlouhé. A protože je předem jasné, že výsledek bude až na konci filmu, tak jsem se už někdy v polovině přistihl, že mě ani moc nezajímá samotné pátrání po otázce a stavy a životní osudy oněch kandidátů, jako to, kdy už bude konec a co o jde. Aneb nedokázalo to udržet moji pozornost natolik, aby mě "pozadí" příběhu nějak nepřestalo zajímat. Jde dozajista o zajímavý a levný nápad, co se rozpočtu týče, ale přirovnal bych to tak trochu ke kostce bez morbidních smrtí. Uzavřený počet lidí v uzavřené místnosti, pachtící se za jediným cílem. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Neříkám, že jsem nějak trpěl, ale podobné pokusy o nalezení úspěšného formátu ne nepodobnému Saw mě zrovna neberou. A je jedno, zda to znamená ztrátu některé z končetin nebo nabodnutí na cosi ostrého, prostě je tu zase skupina lidí, kteří se dopředu neznají, přesto musí spojit síly, aby něčeho dosáhli. Tentokrát jde o to, aby uspěli v poslední fázi testu, protože pokud nepřežijí jejich výběr, nepřežijí ani v tomhle zaměstnání. Jen na vítěze nakonec čeká pracovní smlouva. Je mi jedno, zda tvůrci hráli na diváka dvojitou nebo trojitou hru, případně si připravili nějakou pointu navíc. Mám za to, že si spíš sami podráželi nohy, nehledě na to, že samotné postavy mi byly docela nesympatické a herecky nevýrazné. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Asi nějak takhle funguje každá zkouška na škole, kam chodim. Osm lidí. Všichni zavřený v jedný depresivní místnosti. Je v ní spousta světel, osm papírů, jeden dozorčí (moc toho nenamluví) a jeden budík, jehož funguvání mi na konci lehce zamotalo hlavu. Každej člověk se uchází o prestižní zaměstnání, každej něčim vyniká, všichni mají něco společnýho a všichni hledaj otázku, která zřejmě neexistuje. Hledaj jí tak silně, že neváhaj zabíjet. Spousta myšlenek, teorií a situací se nakonec ze zdánlivě chytrýho psycho thrilleru promění v tak trochu zbytečnou a vlastně nicneříkající hru na chytráka a blbce, která se v samotnym závěru silně pokouší zamotat divákovu hlavu. Film má svoje nedostatky, ale i tak mě držel po celou dobu v napětí. Atmosféra je slušná, hudba výborná, herci docela dobře vybraný a dokonce se ve filmu do určitý části chovaj inteligentně. Kdyby by byl film ve výsledku něčim víc, než čim je takhle, tak bych těch pět hvězd asi dal, ale protože mi přijde dost bezvýznamnej, tak dávam tři. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ filmů mám rád, postavit lidi někam do místnosti a sledovat co se bude dít. Tady se jedná o hodně divný konkurz na místo ve firmě o , které nikdo skoro nic neví. Odpovědět na otázku, která ale na papíře není vidět. Solidní psychárna, kdy se postupně odkrývá, kdo jaký je, ale stále nevíme nic moc o pozadí konkurzu. Zkoušel jsem tipovat kdo nakonec bude ten štastný, ale až později mě to došlo. Velice povedený film. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně, kdy bere Černý (Chukwudi Iwuji) pistoli strážnému, bere mu Glock. Když mu ji však bere Bílý (Luke Mably), jde o pistoli Sig Sauer. Poté je z pistole zase Glock. (Caaslav)

Reklama

Reklama