Reklama

Reklama

Orel Eddie

  • Velká Británie Eddie the Eagle (více)
Trailer 1

Touha splnit si životní sen je motorem snad každého z nás. Ale takový motor, jaký v sobě skrývá už od dětství Michael Edwards (Taron Egerton), nemá jen tak někdo. Jeho touha je zdánlivě prostá a přímočará: Stát se olympionikem a reprezentovat Velkou Británii na některých olympijských hrách v nějakém sportu, celkem jedno ve kterém. A tak malý Michael vyzkouší mnoho různých atletických disciplín, aby sebe i své okolí ujistil o nedostatku jakéhokoliv sportovního talentu ve sportech, které by mu umožnily účast na letních olympijských hrách. Proto se soustředí na hry zimní. Ale ani ve sjezdovém lyžování nemá zrovna moc štěstí a ani talentu. Většina lidí by to už dávno vzdala, ale Michael takovým měkkotou není. Jeho poslední šancí jsou skoky na lyžích, a to především díky tomu, že v Británii není moc skokanů s olympijskými ambicemi. Vlastně tu nejsou žádní. Rozhodne se učit od nejlepších, a tak opustí rodnou zemi a na vlastní pěst vyrazí do Alp. Chvíli pozoruje skokany v akci, pak si vleze na můstek a rozjede se. Po několika bolestivých pádech si uvědomí, že to bez trenéra asi nepůjde. Tedy pokud bude chtít na olympiádu a také pokud bude chtít zůstat naživu. Na scénu tedy vstupuje Bronson Peary (Hugh Jackman), údržbář zimního střediska, rváč a pijan, ale i bývalý skokan na lyžích, kterého kdysi vyloučili z amerického olympijského týmu. Bronson urputného a neodbytného skokana-samouka vezme pod svá ochranná křídla a začne jej učit nejen skákat na lyžích, ale také jak skákání přežít. Postupně poznává Michaelovo odhodlání a nezničitelnou vůli, díky nimž si pak společně dokáží splnit velký sen. Michael v roce 1988 v Calgary vstoupí do olympijských dějin jako nezapomenutelný „Orel Eddie." (CinemArt)

(více)

Recenze (748)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Ve skutečnosti to je asi spíš na tři hvězdičky, ale mně na tom filmu přijde nejvtipnější, že se to fakt stalo. Že se opravdu v 88. roce sešli v Calgary na Olympiádě bobisti z Jamajky a jediný (a proto nejlepší) britský skokan na lyžích. Mimochodem vřele doporučuju se na reálného Edwardse podívat na Youtube, protože tenhle exot s podivným výrazem a jogurty na očích je ještě mnohem větší weirdo, než jak ho ukazuje film. Těch vtipů tu není až tak zásadně moc, v Kokosech na sněhu je jich určitě víc, ale už tahle figura, která totálně kašle na to, jak se komu pozdává, je prostě super. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Hrozně moc jsem si přál, aby se mi tenhle film líbil, fakt, navíc začátek začal víc než slibně... Jenže od chvíle, co tam nastoupil Wolverine, se to celý nějak hloupě posralo. Když pominu ten fakt, že byla jeho role vykrádačkou role Johna Candyho z Kokosy na sněhu (s tímhle snímkem toho má Eddie společného víc, kdyby se Kokosy točili dneska, vsadil bych se, že by vznikl další žůžo spin-off, koneckonců soutěžily tyhle sportovní legendy na stejný Olympiádě, tenkrát v Calgary '88 to musela být dobrá bžunda), tak tam na mě zkrátka působil jak pěst na oko. Jasně, rozumím tomu, že filmaři chtěli Edwardsův životní příběh nějak zdramatizovat (ono slovy samotnýho Eaglea byl film reálný tak z pěti procent), chápu i to, že jsem se nedíval hodinu a třičtvrtě na sportovní dokument, jenže chlapci a děvčata od filmu si pomohli těmi nejlehčími berličkami- looser, co trénuje ještě většího loosera, aby jim na konci zatleskali i ti, co je předtím celou dobu prudili- no však vždyť to dobře znáte. Ale abych jen nefrflal- Egerton v titulní roli hraje dobře (díkybohu nepřehrává a pitomě se nepitvoří, byť sklouznout k tomu by bylo víc než jednoduché), a prostě je to TEN Orel Eddie, kluk, kterýmu musíte fandit, i když si myslíte, že jsou skoky na lyžích jeden z nejpitomějších sportů. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Pokaždé když už si říkám, že mě životopisná tvorba začíná nudit svou neoriginálností, se objeví nějaká lahůdka jako zrovna Orel Eddie. Natočený je neuvěřitelně svěžím a divácky atraktivním příběhem, kdy se vymyká hloupé šablonovitosti a radši se do životopisu pouští svou zábavnou cestou, místo nudného kopírování faktů. Tarona Egertona jsem viděl ve 3 filmech a po tomhle jde do mých oblíbených herců, je to prostě talent a jen čekám, až si ho všimne Akademie. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Instantní guilty pleasure. Taron Egerton dokazuje, že není pouze herec jedné role. Perfektní hudební doprovod. Film, který si zaslouží uspět víc než 90 % filmové produkce Hollywoodu. ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

Nejsem optimista. Očekávám vždy to nejhorší. Člověk se pak nezklame. Co ale předvedl Eddie to byla nádhera. Celou dobu jsem se usmíval a připadal jsem si opravdu spokojený. Film je klasické poselství že když se chce tak jde všechno! ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Je fakt,že mě film mohl těžko něčím překvapit,když jsem Eddieho Edwardse na olympiádě v Calgary sledoval,ale i tak jsem si ho parádně užil.Výborný film o skvělém člověku,pamatuji si,že když jsem v televizi sledoval jeho snahu na olympiádě,nemohl jsem se nesmát.Zajímavé bylo,že jsem se nesmál Eddiemu,smál jsem se na Eddieho a film mi ten pocit vrátil.Toho člověka prostě nelze nemít rád,myslím si,že pro sport udělal víc než leckterý šampión.Bavil jsem se a zavzpomínal jsem si. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Vážně, nepamatuji si, kdy naposledy mě nějaký film tak moc nabil pozitivní energií. Eddie the Eagle je totiž skvěle natočeným životopisným filmem, jehož výjimečnost je podtržena skvělými hereckými výkony v podání Tarona Edgertona a Hugha Jackmana, což jde také v ruku v ruce se skvěle zvoleným soundtrackem, jenž Vás do "devadesátek" vtáhne ještě o něco více. Je to také poutavá ukázka nezdolné touhy stát se součástí fenoménu Olympijských her a toho, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Také potěší malá role Christophera Walkena. Skvělá práce! „I've been kicked off every team before I even got a chance to prove myself.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle byla taková pohoda! Jasně, jedná se jen o další z mnoha příběhů, ve kterých si jedinec plní svůj sen, ale tohle je přesto trochu jiné. Fletcher totiž neklade důraz na žádnou ze žánrových složek, což mu dokonale vychází. Netlačí na komedii, ale přesto je film vtipný. Nesnaží se hrát na city, ale přesto dokáže dojmout až k slzám. A téměř zcela ignoruje dramatickou linku a také to jde filmu k duhu. Šťastnou ruku měl i při castingu. Jackmanovi to tady sedlo jak pozadí na hrnec a jeho skok s cigárem a flaškou byl jedním z vrcholů filmu. No a Egertonova Eddieho prostě nejde nemít rád. A vlastně totéž se dá říct o celém filmu. 85% ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mně udělalo radost jako dlouho nic! Již po pár minutách mi bylo jasné, že to musí být přibarvené a občas to nemělo daleko ke kýči, ale co naplat, když snímek na diváka MAXIMÁLNĚ přenese pozitivní energii a emoce? Navíc je to ještě k tomu kvalitně natočeno a hudba dojímá, jakmile začne hrát (vážně, vážně skvělej soundtrack!). Eddie Orel ztělesňuje vše, co miluji na filmech. Celou dobu jsem byl šťastnej, vděčnej a plný radosti. Je super, že pořád vznikají filmy mající jen a jen tuhle ambici. ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

80%. Kokosy na sněhu po britsku. Na můj vkus až moc imperialistického patosu, ale jinak tenhle tolik oblíbený žánr feel-good pohodových komedií Britové umí lépe než kdokoliv jiný. Z výpravného hlediska téměř bezchybná životopisná exkurze, která sice sleduje konzervativní mustr, jehož body obratu jen málokoho překvapí, ale představa, že je to příběh inspirovaný skutečnou událostí s snad ne významně překroucenou realitou, pak ta neschopnost překvapit nebo dokonce šokovat ani nevadí; i to, co čekáte, je tak pozitivní a nadějeplné, že budete - i s tím americkým patosem za zády - celkem dojatí. Vesměs neambiciózní projekt, za jehož pojetím humoru a přístupem k nadhledu jako lidské vlastnosti znatelně svítí osobitost Matthewa Vaughna. Fajn film, víc takových. ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ sportovních filmů mám dost ráda. Tady mi ale bohužel něco chybělo. Možná mi taky tak trochu vadilo, že je to pojaté životopisně. Mile mě překvapilo prostředí, ve kterém se děj odehrával (skoky sleduju a miluju už od dětství). Potěšil mě hlavně můstek v Ga-Pa a restaurace, kterou jsem dokonce měla možnost navštívit. Film dějem nebyl nějak převratný, ani moc věrohodný a taky mi moc neseděl výběr hlavního herce. 55%. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Taron Egerton výborný. Jinak je to klasický klišé dojemný příběh o cestě jednoho loosera na vrchol díky tomu, že se nevzdává. Podobných sportovně motivačních filmů jsou desítky. I tak se na to ale skvěle kouká, hlavní postava je uvěřitelná a zábavná no a jelikož jsem looser co se na vrchol nikdy nedostal, protože jsem všechno vzal, tak se na podobné filmy vždycky rád podívám, že jo. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý stojí a padá na perfektnom výkone Tarona Egertona. Čím viac filmov s ním vidím, tým viac mu držím palce s ďalšou jeho úlohou. Film je inak perfektnou zábavou. Idúci v tradícií podobne ladených filmov. Neprináša nič nové ani prevratné. Stavia na premise z loosera šampiónom, ale sú filmy pri ktorých mi niečo takéto nevadí. Žánrovka občas musí mať dušu a musí byť robená s radosťou. A táto očividne bola. Margesonova hudba je hravá, Fletcherová réžia nápaditá a spolu s hereckými výkonmi posúvajú priemernosť zápletky do vôd nadpriemeru. Na filme je super hlavne to, že sa dá pozrieť aj viac krát. A takýchto filmových diel ku ktorým sa dá opakovane vracať je poslednú dobu fakt málo. Preto bohu vďaka za každú jednu z nich. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump na lyziach. Pribeh jedneho luzra, ktory si splnil sen a stal sa olympionikom. Zrezirovane to je perfektne. Cely cas mi trochu vadil len Taron Egerton ako luzer Eddie. V polohe namachrovaneho floutka v Kingsmanovi bol ovela uveritelnejsi. Tu ma obcas sral tym jak ceril spodnu peru. Proste to pôsobilo umelo a radsej by som bol, keby Eddieho hral nejaky neznamy herec. Po cely cas atmosferu filmu zlepsoval fenomenalny Hugh Jackman ako Eddieho vecne ozraty trener. Na stare kolena môze vo velkom hrat mentorov. Hodi sa na to dokonale. Roztomili boli aj Eddieho rodicia a perfektne cameo tu ma aj Christopher Walken. Cely cas som rozmyslal medzi troma a styrmi hviezdickami, ale pri finalnom skoku mi normalne vyhŕkla slza od dojatia a v tej chvili isli vsetky vytky do hajzla, takze davam nadsene 4 hviezdicky. Vysledkom je maly film na obrovske zlepsenie nalady. Urcite si ho este niekedy pozriem. Solidne Kokosy na snehu, ktorych hrdinovia boli na rovnakej olympiade to hravo strci do vrecka. 8/10. ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Ultimátny feel-good film. Nie je tu minúta ktorá nebaví, herecké výkony sú na úrovni, Eddie je strašný sympaťák a ľahko sa mu fandí. Navyše sú skoky na lyžiach napriek odľahčenému tónu a Eddieho amatérskosti úprimne napínavé. Tento film je radosť sledovať. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Příjemná komedie o lásce ke sportu a nezdolnému odhodlání jít si za svým snem (vlastně takový to, co já přesně nemám). Dějově nijak překvapivá, ale typicky britsky laskavá, s výborným castingem a zasazená do pěkného prostředí. ()

Související novinky

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

09.12.2017

Bryan Singer se po comicsárně X-Men: Apokalypsa vrhnul na životopis Freddieho Mercuryho. Produkce nebyla z nejklidnějších, jelikož se na place hádal s představitelem hlavní role Ramim Malekem, nikoho… (více)

Kdy dorazí nový Robin Hood?

Kdy dorazí nový Robin Hood?

18.11.2016

Možná si to ani neuvědomujete, ale od poslední (velké) adaptace Robina Hooda uplynulo celých šest let. Ridley Scott a Russell Crowe s ní vydělali 321 milionů dolarů, značka tedy očividně žije a není… (více)

Reklama

Reklama