Reklama

Reklama

Diktátor

Trailer 1

Generál Aladeen je jedním z posledních světových diktátorů „ze staré školy“. Ve své zemi vládne téměř neomezenou mocí, kterou financuje prostřednictvím výnosů z těžišť ropy. Pevnou rukou se nebojí popravit kohokoli, kdo s ním nesouhlasí, změnit 300 slov z místního jazyka na své příjmení nebo uspořádat olympijské hry, ve kterých sám vyhraje každou disciplínu. A je tak jedním z nejnebezpečnějších mužů na světě. Když OSN vyhrožují sankcemi proti jeho zemi, africké republice Wadiya, je donucen odjet do New Yorku, kde má přednést vysvětlující řeč. Po příjezdu do světové metropole je ale generál doslova obrán o svou moc a šaty zběhlým agentem CIA a je vržen do běžného života na Manhattanu, kde se z nelítostného diktátora stane jedním z mnoha lidí v davu. Na cestě New Yorkem potkává Aladeen mladou Zoey, která provozuje obchod se zdravou organickou stravou a mohla by diktátorovi pomoci získat zpět jeho zemi i lidskost. (Viacom)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (1 605)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Ali G a Borat mě těžce znechutili, Brüno mi sedl výrazně víc, teprve Diktátorem se mi ale konečně Cohen trefil do vkusu, když ve svém posledním filmu překračuje prakticky všechny myslitelné limity a dělá si, svým způsobem vlastně neuvěřitelně bezelstnou a upřímnou (přesto občas velmi drsnou) srandu snad úplně ze všeho. Scéna porodu je fenomenální... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak se mi zdá, že Sacha Baron Cohen úspěch Borata jen tak nenapodobí. S Brünem se mu to nepodařilo a tentokrát se vzdal dokumentární formy, zkusil opravdový film s opravdovým dějem... A ačkoliv to dopadlo lépe, často je to i takové rozporuplné. Spousta situací k popukání, ale také hodně zbytečných (a opakovaných) vtipů v uvozovkách, plus dost ledabyle odbytý závěr, který se podle mě jen naoko tváří, že si z podobných klišé střílí. Tři a půl. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Diktátor má jeden jediný klad a to že obsahuje pár opravdu hodně povedených a vtipných scén. Nicméně jsem očekával, že ten humor bude v mnoha případech lepší a že budou co nejvíce omezeny určitý situace, který jsou už prostě moc a nepůsobí vůbec vtipně. To se bohužel nestalo, takže jsem chvílema jen kroutil hlavou, místo toho abych se bavil. A druhou výtku mám k ději a to především k její romantický stránce. Bože, to se ty ujetý romantický klišé musí srát i do takovejch filmů? Ke konci jsem z toho už šílel a můžu říct, že ten jejich románek přizabil tenhle jinak celkem slušně zábavný film. Jinak Cohenovi fandím, některý jeho narážky nemaj chybu, a doufám, že zase s něčím brzy příjde a že to tentokrát bude ještě lepší. 60% ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Já Sachovi hodně fandím a mnohokrát jsem se upřímně zasmál. Přesto to není absolutní zážitek, jako například z Borata. Celý film se veze na té nejtenčí hranici mezi vtipností a trapností a může za to zejména ohromná jednoduchost všech vtipů. Ty jsou velice přesně zacílené. Zároveň však velmi prosté a nenabízí toho příliš k domýšlení. Jakoby už takové trochu ohrané. Buď je vezmete nebo ne. Celý film je složený z vykonstruovaných scének, jejichž hlavní účel je vyplodit jakože kontroverzní či provokativní vtip. Jsou to situace, názory, hodnoty či vlastnosti, o kterých Sacha ví, že jsou v současnosti nekorektní. Tyhle provokace mě hodně baví. Zároveň je z nich ale cítit už taková vypočítavost. Každý tohle od Cohena očekává a chce se to od něj. Mám pocit, že už nejde tolik o provokaci, jako právě o zavděčení se cílovému publiku. Ale třeba si to jen namlouvám. Co mi chybělo nejvíce, byl onen pseudodokumentární styl Cohenových předešlých filmů. Chyběla mi ta iluze reality. Ta totiž ve spojení s Cohenovými provokacemi povyšovala celou záležitost výše. Jeho provokace totiž vyžadují okamžitou reakci osob, proti kterým je provokace určena. Jinak to nějak není ono a výsledek působí jaksi uměle. Diktátor je tak víceméně obyčejná hraná fiktivní komedie, která je výjimečná tím, že si bere na paškál něco, co si zasluhuje zesměšnit, ale hodně lidí se toho bojí. I Cohen však má své hranice a ví, co si může a nemůže k určitým skupinám dovolit. Například přestože Aladeen pochází očividně z islámského světa, samotný Islám zůstal až na drobné maličkosti zesměšnění ušetřen. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Cohenův humor balancuje na pomezí geniálně trefných fórů a úplné debility. Jeho Aladeen po většinu filmu skvěle paroduje všechny ty šmejdské vůdce, jimiž je tento svět zamořen. Pak ale hodí do placu vtip daleko za hranicí dobrého vkusu, jemuž se snad nemohou smát ani ti nejzastydlejší z puberťáků (malí chlapečci, porod atd.). Ve filmech o Boratovi a Ali-G byl tento poměr hodně vychýlen v prospěch těch lepších fórů, v Brünovi spíš naopak a Aladeen je tak někde mezi. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (34)

  • Severoamerické tržby byly 59,6 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 179,4 mil. (NIRO)
  • Původně se objevily zvěsti, že jako inspirace k filmu posloužil román "Zabibah a král" od Saddáma Husajna. Deník The New York Times však tvrzení vyvrátil. (Mr.Hudson)
  • Aladeen (Sacha Baron Cohen) jedoucí na velbloudovi je v NY následován množstvím blankytných Lamborghini. Bezesporu se jedná o narážku na Katarského prince, jenž v této nezvyklé barvě vlastní několik automobilů - kromě Lamborghini například také Ferrari, Koenigsegg, Pagani či Rolls-Royce. (Adrai)

Reklama

Reklama