Reklama

Reklama

Harry Hole (Michael Fassbender) je enfant terrible týmu, vyšetřujícího zločiny v norské metropoli. Na jedné straně je to výjimečně dobrý detektiv, jehož netradiční metody skoro vždy vedou k úspěchu, na straně druhé se však jedná o nezodpovědného alkoholika s tolika prohřešky, že je už dál nechtějí přehlížet nejen jeho nadřízení, ale ani jeho přítelkyně Rachel (Charlotte Gainsbourg), s níž se právě rozešel. Jediné, co stojí mezi ním a pitím, je případ, který by ho přivedl na jiné myšlenky. Ke smůle jedné ženy, která zmizela uprostřed noci ze svého domu a o pár dní později byla nalezena brutálně zavražděná, se Harry právě dočkal. Postavený sněhulák, který na místě činu zůstal jako jediné vodítko, naznačuje, že tenhle pachatel si chce hrát a že si dost možná už párkrát takhle hrál i v minulosti. A že ho to baví čím dál víc a nehodlá s tím přestat. Přestože Harrymu v pátrání pomáhá brilantní mladá vyšetřovatelka Katherine Bratt (Rebecca Ferguson), nepřestávají policisté tahat za kratší konec. Záplava domnělých i pravých stop a hned několik podezřelých vytvářejí pachateli dokonalou clonu, za níž může nerušeně stavět sněhuláky, vraždit a dělat si legraci z Harryho Holea. Jenže skvělému poldovi stačí i vrahova nepatrná chyba k tomu, aby se chytil stopy a už ji nepustil. (CinemArt)

(více)

Recenze (713)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Dávám čtyři, protože to tady všichni tak strhali. Mohlo to možná dopadnout lépe, mám plno výhrad, ale na tak slabé hodnocení to rozhodně není. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Kdyby to byl televizní film pro nedělní odpoledne, asi by mě to nijak neurazilo. Na kino ale ani náhodou. Napínava detektivka? Símvás. Charismatická, hluboká hlavní postava? Ani náhodou. Atmosferický sever? Kdeže. Nic z toho. ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Pokud jste četli knihu, film vás zklame. Naštve. A přitom ten trailer byl jako víno. Po přečtení knihy mě velice potěšilo, že bude podle ní natočen film. Ještě víc mě potěšilo, že Harryho Holea bude hrát můj oblíbenec Fassbender. Upoutávky na tento film mě pronásledovaly úplně všude, kam jsem se hnula. Víte, že v Plzni mají v trolejbusech obrazovky, kde se mimo jiné i tato upoutávka promítala? Takové vymoženosti v Praze nemáme:). Valilo se to na mě jako lavina, odpočívala jsem dny do premiéry a těšila se jako malý dítě. Ale jedno nechápu a často se to stává, když se točí film podle předlohy. Proč je nakonec všechno úplně jinak? Ale úplně všechno, bez ohledu na to, že všichni hráli fakt dobře! Proboha, když podle kuchařky vařím svíčkovou, tak mi nikdy z toho nevyleze guláš. A tohle bylo přesně ono. Kam se poděla genialita a vtip hlavního vyšetřovatele, jeho úžasné hlášky, ze kterých si jeho kolegové vždycky sedli na zadek? Ani si nepamatuji, že by v tom filmu Fassbender nějak déle mluvil. Proč je řada vražd pojatá úplně jinak než v knize? Upřímně jsem se těšila na úprk Chloë Sevigny hlubokým lesem, jak se bude brodit chladným potokem s vrahem v zádech a je mi jasný, že zrovna ona by tuhle scénu zahrála dokonale (z knihy: "Potřebujete tohle?" "Jen si jí vezměte," "Chci, abys jedla sníh." "Chci, abys snědla tolik sněhu, až se z toho počůráš." ...). V tom byl ten DĚS, v tom, jak nápadité bylo vrahovo řádění a hlavně jeho MOTIV k tomu všemu. Ve filmu se tohle všechno úplně ztratilo, zmizelo. Jeho sněhuláci byla mistrovská díla, motiv co ho k tomu vedl, vůbec prapůvod toho všeho tady prostě nenajdete. Už první stránky v knize mně působily mrazení v zádech, konečné rozuzlení bylo děsivé a finální scéna nabrala grandiózních rozměrů. Tady pořád někdo jen jezdil od ničeho k ničemu, občas se objevil sněhulák, pár lidí přišlo o prsty a dokonce zabili i jednu z postav, která by (nedejbože) mohla hrát v dalším filmu podle knihy Jo Nesbøa. Finální Fassbenderův řev po krajině byl totálně mimo mísu, ten nahromaděný vztek se v něm mohl po té plytké slátanině jen těžko namíchat a jeho poslední slova vrahovi, to si snad ze mně děláte SRANDU! Když už budete někdy točit film podle knihy, tak si ji, prosím, prosím, nejdřív přečtěte! Ještě, abych pořád tak nekritizovala, fakt vtipný byl návrat Harryho Holea po náročném dni do jeho bytu, kdy mu tam "kdosi" tančil na hudbu z Vlka a zajíce - to mě vrátilo do mladých let :) ()

nirvana91 

všechny recenze uživatele

Tento film nemôže dávať logiku ani tým, ktorí knižnú predlohu nečítali.. ako prepáčte, ale je to tak. Toľko nelogických a nevysvetlených momentov ako v Snehuliakovi, som už dlho nevidela. Scénár proste dobabrali a film už nič nezachráni. A ani nehovorím, že tie úžasné zvraty a kľúčové momenty z knihy zanikli v ničote alebo ani neuzreli svetlo sveta (napr. sklerodermia a milión iných..). Hodnotenie je vlastne (asi) za to, že som to nevypla, ale vydržala som sa na hordy snehu pozerať až do konca. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Takový hate, co se snesl na tento film, to jsem dlouho neviděl. Ano, má své mouchy, ale v celkovém součtu mě zaujal, dokázal mě párkrát ohromit silnými momenty a hlavně zápletka mi nepřišla tak zamotaná, jak to všichni zmiňují. Možná se to i trochu odvíjí od faktu, že kniha mi prozatím nepřistála v mé knihovničce, tudíž nemohu porovnávat, ale film nabídl kvalitní atributy. Již samotné záběry na pochmurnou zasněženou krajinu strhnou pozornost diváka, velmi tomu pomohla i luxusní kamera, jež samotný zážitek jen umocňovala. Fassbender v roli kriminalisty holdujícímu alkoholu velice přesvědčivý, jeho postava byla sama o sobě nevšední, vymykající se zažitému normálu (což ale neodsuzuji, ba naopak). Po stránce příběhové to samozřejmě není na pět hvězdiček, najdou se zde mouchy (někdy mi přišlo přeskakování v příběhu moc uspěchané), ale kvalitu to má. A záporáka jsem neodhadl do poslední chvíle, což považuji za obrovské plus. Finální rozuzlení přijatelné. Ještě bych pochválil hodící se hudbu Beltramiho. Nebude to nejlepší detektivka v historii, to rozhodně ne, ale může se pochlubit svým kouzlem. Za mě dávám 71 % ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Tuctová vyumělkovaná a nepříliš zajímavá adaptace bestselleru, která nejen že nedělá příliš dobrou reklamu knížce, sama o sobě nedává příliš mnoho argumentů pro svoji existenci. Nepříliš padnoucí casting (+WTF v podobě špatně předabovného Vala Kilmera), slabý scénář a kvalitativní kolísání, ze kterého by byla docela zajímavá horská dráha. Sněhulák se zkrátka příliš nepovedl a dalšího dobrodružství se Harry dočká pravděpodobně v jiném zpracování, protože tohle zkrátka moc nefunguje, film sám totiž jakoby nevěděl, pro koho chce být. [60%] ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Pro mě zklamání roku. Nic nenasvědčovalo, že by mělo jít o průser - skvělá knižní předloha (osobně jsem nečetl), Fassbender, lákavý trailer. Nevtáhlo mě to do děje, místy sjem se nudil, to kdo je vrah mě sice nakone torchu překvapilo, ale zkončilo to náhle a jak mi bylo řečeno kamarádem, film dost odbočoval od knižní předlohy. Bohužel todle nevyšlo... 4/10. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Čakal som to horšie. Po technickej stránke sa mi film veľmi páčil a herecké výkony boli tak isto dobré. Mimo to bol film dobre rozbehnutý a bavilo ma pozerať sa, čo z toho nakoniec vyjde (a identitu vraha som poznal už v polovici, presnejšie scéne vo vlaku). Film by som nenazval hororom (hoci určitý náznak mrazivej atmosféry mal), pozeral som sa na neho ako krimi-mysteriózny thriller a tak aj zišlo moje finálne hodnotenie. Prečo však film hodnotím tak ako hodnotím, keď som ho vyššie vlastne len chválil? Pretože technicky to je spracované fajn, avšak scenár, ten je hrozný. Nie je nám známy žiadny vrahov motív, twisty sú úplne WTF (v tomto prípade v zlom slova-zmysle) a väčšina momentov ani nedáva zmysel. Na tri hviezdy by to teoreticky bolo, ale nie, kvôli tomu scenáru nie. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Jako chápu, že to nesedne každému a že kvalita tohohle filmu je řekněme pochybná a záleží na tom, co jste mu ochotní odpustit, ale 56 %? No tak, zas tak špatné to nebylo. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Jediný, co si pamatuju je, že se tam Fasbendr tváří jako kdyby mu právě z řitního otvoru vyletěl duhovej netopýr s kolečkovejma bruslema... a jeho mozek se s tím nějak nedokáže smířit...  Při tom se zdlouhavě nic neděje, lidi choděj sem a tam a zmateně žvaní nesmysly. A pak, že tam od půlky nějaký ženský furt hrozně řvou. A u toho se strašně blbě spí, sakra... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Podle názorů, které jsem si přečetl před zhlédnutím filmu, jsem si říkal, že přece není možné, aby to bylo tak špatné. A ono je. Kromě toho, že to nectí předlohu ve všech ohledech, což bylo předem jasné, problém je i v tom, že to ani trochu nefunguje jako napínavý thriller. Postavy jsou některé řešeny moc, některé málo, ale tragická je i zápletka a její rozuzlení. Tohle není hezká hra s divákem. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Sněhulák. Kniha, která je mrazivá, napínavá, relativně překvapivá a hlavně nápaditá. Bohužel, nic z toho jeho filmový bratříček nesplňuje. Postava Harryho je tu tupá, jak poleno a závěrečné postřelení je na nejvyšší laťce trapnosti. V knize Harry vystupuje, pravda jako lehce vyšinutý detektiv, ale zároveň jako dost zkušený vyšetřovatel a hlavně inteligentní charakter. To, že je ve film rozvitých hromada linek a charekterů nikomu nevyvracím, jen kdyby to autoři dotáhli do konce. S takovou divák, který nečetl předlohu bude mít tak akorát v ději chaos a bude mu připadat neucelený, ostatně, stejně tak i divákovi, který předlohu zná. Ten k tomu všemu bude jen kroutit hlavou, proč autoři tak královsky dokopali, relativně působivou a vtahující detektivku. Chápu, že adaptovat tak rozvitou předlohu je náročné a já sám bych si na to netroufl, ale tak zprzněný příběh podle knihy jsem naposled viděl u filmového Eragona. Co filmu taky moc nepřidá je přiznání samotného režiséra, který o filmu řekl, že tam chybí podstatná část materiálu a film tím pádem odstřelí hned v jeho začátku. Mrzí mě to, dost jsem se na to těšil, a Fassbendera mám dost rád. Bohužel, kde nic není, ani smrt nebere. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nevýrazný snímek vhodný k zapomenutí. 1) Knihu napsal Jo Nesbø, což byl důvod, proč jsem se díval. Knížku jsem nečetl._____ 2) Navzdory skutečnosti, že ve filmu vystupují někteří moji oblíbení herci (Fassbender, Simmons, Toby Jones, James d´Arcy, Jakob Oftebro) si už zhruba po týdnu moc děj nevybavuji. Něco asi bude špatně. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Scénář, scénář, scenář. Je jasný, že oproti knize muselo dojít k nějakým zjednodušením, což není vyloženě problém. Ten nastane, když kvůli tomu celej případ vypadá triviálně a všechno mezitím tak docela zbytečně, jakkoli to slušně vykresluje minulost, postavy i slepý vyšetřovatelský uličky, člověk má prostě pocit, že kdyby ten LEGENDÁRNÍ Harry Hole nebyl lempl, tak to mohl vyřešit do pěti minut, případně do půl hodiny (hudba!). O uspěchaným konci ani nemluvě. Přitom je to tak skvěle natočený (až teda na nějakej lepší důraz na toho titulního sněhuláka), mrazivě ponurý, dobře obsazený a zahraný (dokonce i ta Charlotte Gainsbourg, kterou nemusím, mi tady moc nevadila)... ()

stration 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, a tak jsem nebyl deformován potřebou neustále srovnávat s knihou. Tím pádem mi ale lehce unikaly některé detaily, motivace postav, příčiny a následky jejich konání. Severská atmosféra je navozena trefnými lokacemi, sněžením a zimou, což je ale pořád trochu málo. K tomu strhaný policajt, který k tomu také patří. Jen mě to úplně nevtáhlo do děje, chyběla větší syrovost a bezútěšnost stíhání sériového vraha. Herecká esa předvádí standardní výkon a nikdo mě nijak zvlášť nezaujal. Závěrečné rozuzlení také šlo celkem mimo mě a kýžený wow efekt se nedostavil. Celkem příjemná podívaná, která ale mohla být vypiplanější a promyšlenější. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Keď je scenár tak nepodarený a réžia tak nudná, až znudí i samotného Fassbendera. Pevne verím že kniha je niekde úplne inde. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Mrazivý krimi thriller, sic dosti šablonovitý (skalní fanoušci Nesba asi radost mít nebudou), nicméně pro diváka neznalého předlohy je to pořád velmi obstojná podíváná. Fassbender je v hlavní roli detektiva H.H. skvělý. Sekunduje mu o málo slabší Rebecca Ferguson. ()

Související novinky

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

25.06.2018

Tomas Alfredson, režisér univerzálně nenáviděného Sněhuláka s Michaelem Fassbenderem, by si rád napravil reputaci. Autor oceňovaných snímků Ať vejde ten pravý nebo Jeden musí z kola ven se proto… (více)

Co zazdilo Sněhuláka?

Co zazdilo Sněhuláka?

19.10.2017

Už zítra jde do amerických kin Sněhulák s Michaelem Fassbenderem. Mrazivý thriller, jenž natočil uznávaný Tomas Alfredson (Ať vejde ten pravý, Jeden musí z kola ven), byl jedním z nejočekávanějších… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

Rebecca Ferguson poletí do vesmíru

30.01.2016

Rudovlasý objev z pátého dílu Mission: Impossible dobývá Hollywood. Rebecca Ferguson bude přihrávat Michaelu Fassbenderovi ve Sněhulákovi a Emily Blunt v Dívce ve vlaku, ve sci-fi Life si pak zahraje… (více)

Reklama

Reklama