Reklama

Reklama

Normální lidé berou svět takový, jaký je. Jiní tento svět mění. Steve Jobs, spoluzakladatel světoznámé počítačové firmy Apple, patří vedle Billa Gatese mezi nejznámější osobnosti moderní historie. Díky jeho vizionářskému způsobu myšlení, schopnosti vyjednávat a díky jeho prozíravým obchodním strategiím vznikla nejen veleúspěšná firma, ale především se změnil způsob, jakým lidé do té doby počítače vnímali. Steve Jobs při vývoji kladl důraz na jednoduchost používání a na design. Americký film režiséra Joshuy Michaela Sterna líčí život Stevea Jobse (Ashton Kutcher) od jeho chudých začátků na vysokoškolské koleji přes založení Applu v garáži rodičovského domu a nucený odchod ze společnosti až po její znovuovládnutí v roce 1997. Geniální vizionář je zde ztvárněn také ze své odvrácené stránky, jako nezodpovědný otec i jako egocentrický, netolerantní a náladový manažer, jenž nesnese sebemenší odpor. Je ovšem nepochybné, že i tyto vlastnosti se podílely na jeho fenomenálních úspěších… (Česká televize)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (721)

oje 

všechny recenze uživatele

Filmová látka o zrodu megakorporace, která vznikala kdesi v garáži na stole mezi letními a zimními pneumatikami, navíc vedená excentrickým magorem, mohla svými vzestupy a pády nabídnout mnoho. Nakonec ale nebylo řečeno nic konkrétního a zásadního o jejím tvůrci, přestože by se na choleriku Jobsovi něco určitě našlo, a fascinující vzestup firmy od garáže na mezinárodní kolos byl vyřešen jedním střihem. Promrhaný pokus mě svou neschopností čímkoliv upoutat a ohromit ve výsledku přímo naštval, a ať byl filmový Zuckerberg s FB vtipný nebo dramatický, byl lepší. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Najväčšie obavy pred premierou vzbudzovalo obsadenie Ashtona Kutchera do hlavnej úlohy. Nakoniec je to zďaleka najmenší problém, s ktorým sa snímok Joshuu MIchaela Sterna musí potýkať a tým najväčším je očakávaná povrchnosť. Tá je však plne pochopiteľná aj vzhľadom k tomu, že dej mapuje ozaj široký časový úsek narozdiel od životopisných filmov typu Môj týžden s Marylin, či Hitchkock. To, že film neobsahuje všetky zaujímavé momentky v živote Steva Jobsa a do jeho súkromného života nazrieme len výnimočne mi teda subjektívne nijak zvlášť neprekáža. A v konečnom výsledku je to životný Kutcherov výkon, ktorý posúva tento príjemný malý film v mojich očiach ešte o niečo vyššie. ()

Reklama

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Nejsem sice zastáncem Applu, ale vždycky se mi líbily výroky Steva Jobse a měla jsem pocit, že to byl člověk, který skutečně projevil velké úsilí v cestě za svým snem (náhodou jsem před časem slyšela i velkou část audioknihy o Jobsově životě). Z toho důvodu jsem měla zájem vidět tenhle film. Netuším sice nakolik je to autentická verze událostí v jeho životě (ani to dále nehodlám zkoumat), ale bylo fajn, že je tam vyobrazen nejen jako technologický velikán a inovátor, ale také jako člověk s mnoha chybami, protože to k tomu podle mě patří. Na druhou stranu jsem však ráda, že film se věnoval jeho osobnímu životu pouze okrajově, protože co mě koneckonců zajímalo, byla především jeho profesní cesta. Myslím, že dějově může tento film být inspirací pro mnohé lidi. A co se týká Ashtona Kutchera, sice z něj možná nikdy nebude ten nejzdatnější herec, ale myslím, že svou roli zvládl velmi dobře, dokonce mě překvapil (když to srovnám s některými staršími filmy, ve kterých jsem ho viděla). Do této role rozhodně nebyl špatnou volbou. ~(3,7)~ ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

O Jobsovi toho vím asi jako o historii vodního póla a s Applem přicházím do styku jen u babičky, když napeče štrúdl. Zato Kačera jsem si myslel, že mám prokouknutého a ono ejhle, ten kluk umí hrát a navíc dost dobře! Film držel pohromadě a bavil mě, i když v sále velkohubého megamultiplexu Cinema City, kam lupen stojí týdenní gáži člověka se dvěma zaměstnáními, byla kosa, že se mi div nečudilo od huby. A jestli se Joshua Majkl Stern věrně držel skutečnosti? To je mi fakt u zadnice, protože před jOBSem jsem věděl kulačku a po něm vím aspoň tohle. A teď už ticho, je sobota k polednímu a já jdu k babině čuchnout k nejnovější verzi Applu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Steve Jobs je (bol) pre laikov len akousi známou osobnosťou, ktorá sa postarala o fenomén s názvom 'i'-Mac, Phone, Pad a tak ďalej. S týmto vedomím som do premietania v kine vstupoval a len o niečo múdrejší som z neho vychádzal. Nemôžem poprieť, áno, ozrejmil som si pár faktov, zoznámil som sa so Stevom ako osobnosťou, ale životopisné filmy by mali divákovi dať to, aby nadobudol pocit, že prezentovanú osobnosť a jeho životný príbeh pozná ako svojho dobrého známeho. V prvej polovici filmu sa zdá, že na to idú tvorcovia celkom dobre, začal som sa zžívať so Stevom ako osobnosťou, druhá polovica je však viac vecná, začína byť viac o firme Apple ako životopisom a Stevov charakter bol zrazu fuč. Ďalší problém vidím v tom, že film plynie dosť monotónne, nemá drive, spád alebo akokoľvek to nazvem, proste som sa miestami nudil. Myslím, že obdobie, ktoré film prezentuje, obdobie technologického rozmachu elektorniky by sa dalo natočiť oveľa razantnejšie a pútavejšie. Herecké výkony, chvalabohu, vytiahli tento film z priepasti. Samozrejme Ashton Kutcher bol pomerne sterilný, ale film nebol (možno práve preto) sústredený výslovne na jeho osobu a striedalo sa tu množstvo vedľajších postáv, ktoré dokázali jeho výkon zastrieť. Zhrunutím jednej vety: pomerne odfláknutá životopisná dráma, ktorá si zaslúžila viac- viac hereckého umu, režisérskej zainteresovanosti a scenáristického citu pre reprodukciu príbehu. 60%. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (19)

  • Sám Ashton Kutcher (Steve Jobs) patří mezi významné technologické investory. Skrze svůj investiční fond vstoupil v minulosti např. do firem Skype, Foursquare, Airbnb či FAB. (Degreet)
  • Na začátku filmu, když Jobs (Ashton Kutcher) spí na gauči na univerzitě, běží v televizi reklama s indiánem "Keep America Beautiful". Nejdřív je vidět záběr na obličej indiána a pak je vidět scéna s indiánem v kánoi, ta ale ve skutečnosti předchází záběru s obličejem. (VYFUN)
  • Spoluzakladatel firmy Apple - a samozřejmě také postava v tomto filmu - Steve Wozniak (Josh Gad) se po přečtení scénáře odmítl na filmu jakkoli podílet a později přijal nabídku, aby se stal konzultantem "konkurenčního" snímku Steve Jobs (2015). Po zhlédnutí prvního traileru jej okomentoval takto: „Skutečnosti se to ani nepřibližuje. Ani nevím, o co jim vlastně jde. My dva jsme spolu nikdy nekomunikovali takovým způsobem a náš vztah nefungoval tak, jak tu ukazují. Nesedí ani naše osobnosti, i když ta moje má k realitě trochu blíže. Nezapomínejte, že mé cíle byly inspirovány hodnotami Homebrew Computer klubu, jehož Steve Jobs nebyl členem. Naopak on byl tím, kdo se teprve později dozvídal o dopadu počítačů na budoucí společnost. Stevova klíčová myšlenka byla vyrobit dvacetidolarovou PC desku a prodávat ji za čtyřicet dolarů členům klubu. Byl obchodník a vždycky našel cestu, jak vydělat na mých nápadech. Taky jsem nikdy nevypadal jako profesionál, oba jsme ještě byli děti a náš vztah vypadal zcela jinak, než naznačuje ukázka. Je mi trapně, ale jestli bude výsledný film zábavný, tak to nevadí. Jestli chcete vědět, jak to bylo doopravdy, přečtěte si moji knihu iWoz.“ (Claude Speed)

Související novinky

Hledá se nový Steve Jobs

Hledá se nový Steve Jobs

04.10.2014

Biografie jOBS s Ashtonem Kutcherem rozhodně nebyla posledním filmem o slavném zakladateli Applu. Ostře sledovaný další pokus chystá Danny Boyle (Milionář z chatrče, Sunshine) a dlouho to vypadalo,… (více)

Christian Bale jako Steve Jobs?

Christian Bale jako Steve Jobs?

23.03.2014

Není to ani měsíc, co se začal David Fincher (Sedm, Klub rváčů) zajímat o biografii Stevea Jobse. Pro studio Sony ji sepsal Aaron Sorkin (seriály Západní křídlo a Newsroom), jenž si práci s Fincherem… (více)

David Fincher natočí „Apple Network“?

David Fincher natočí „Apple Network“?

27.02.2014

Anebo nějak podobně nazvaný životopis. Jak už jste se možná dovtípili z titulku, režisér facebookového dramatu Social Network, jehož portfolio se honosí filmy jako Sedm, Klub rváčů nebo Zodiac, začal… (více)

Reklama

Reklama