Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (242)

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napriek upozorneniu, že týmto hodnotením zmažem hodnotenie seriálu, vítam jeho rozdelenie na série, pretože sú také rozdielne, že by som iným spôsobom nedokázal vyjadriť o koľko ma druhá séria zaujala menej. Takže u prvej série iba prekopírujem komentár, ktorý som pôvodne napísal k celému seriálu. Nemám najmenší dôvod dať tomuto seriálu menej ako päť hviezdičiek. Pohltil ma už od prvých častí. Dalo by sa napísať, koľko už bolo nakrútených filmov a seriálov s tematikou sériových vrahov. Ale ani jeden takým originálnym spôsobom, ako tento. Iba výnimočne sa môžem stretnúť s takým hereckým výkonom, aký predviedol Matthew McConaughey a málokedy je príbeh rozfázovaný do rôznych dejových a časových línií bez toho, aby to pôsobilo samoúčelne a nezrozumiteľne. Cenný bol dôraz na detaily podporujúce vierohodnosť každej scény. Úvodná pieseň mala chytľavý motív a vhodne uvádzala každú časť seriálu. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spousta skvělého materiálu na film dlouhý asi 150 minut. Bohužel takhle to má 8 hodin. Ne že by všechno nebylo takřka dokonale natočeno. Herecké výkony, dialogy, ale je to prostě místy děsná nuda. Někdy v pátém díle naznačili tvůrci velký zvrat a jen díky tomu jsem první řadu dokoukal. Že ten zvrat byl jen výstřelem do tmy jim odpouštím, protože závěr byl docela psycho. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spojení Nic Pizzolatto a filmy není žádná hitparáda, ale v seriálech se vysloveně našel. Počínaje vynikajícím ´The Killing´ a konče tímhle osmihodinovým požitkem, jako kdybyste seděli v přepychové restauraci, ujídali prvotřídní kaviár a zalévali to padesátiletým Rieslingem. Překvapivě to TROŠIČKU, ale opravdu jenom drobet kazí Matthew svým místama přepáleným herectvím, intonací, kterou mu tolik nevěříte, ale po scenáristické stránce to nemá chybu. Příběh překlene mnoho let, přitom charakterový vývoj obou borců je uvěřitelný a v závěru to krásně graduje. Prostředí Louisiany vysloveně vybízí k nějaké redneck hnusotě, místní burani jsou správně buranští a vrah správně vrahounskej :o) A to, jak scenář chvílemi relativizuje hranici mezi dobrem a zlem je přímo požitek. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. Séria - 90%. Dúfam, že Nic Pizzolatto raz zablúdi aj do filmových vôd. HBO skrátka vie čo divákom ponúknuť a tento krát je to kriminálka, ktorá mi svojou atmosférou pripomína film Sedem, čo veľmi oceňujem, pretože takýchto kúskov tu fakt veľa nieje. Cary Fukunaga a Nic Pizzolatto nielenže dali seriálu vynikajúcu atmosféru, ale aj slušný strih dobrého príbehu a skvelých hercov, kde ma Matthew McConaughey o jeho Oskare presvedčil až teraz. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek první série dobrý, ale že bych z toho byl vyloženě odvázaný, to ne, část s motorkáři mě vůbec nebavila, ale postupné odhalování a skvělé vykreslení postav mě nakonec vedly k tomu, že jsem si první sezónu seriálu náramně užil. A ano, stojí to na skvělý hercích, bez nichž by to nebylo tak přesvědčivé. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

  • V deníku Dory (Amanda Rose Batz) se objeví zmínka o žlutém králi. Přestože se může zdát, že jde jen o výplody Dořiny nemocné a zdrogované mysli, jde ve skutečnosti o odkaz na knihu hororových povídek Roberta W. Chamberse "Král v žlutém rouše", která vyšla v roce 1895. Zmíněno je také město Carcosa, které bylo podle Chamberse městem zničeným nepředstavitelnými nadpřirozenými silami. (ČSFD)
  • Vyhořelý kostel nebo varnu pervitinu postavili pro potřeby natáčení sami tvůrci přímo uprostřed rozlehlého terénu. (jerry12)

Reklama

Reklama