Reklama

Reklama

Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států

(seriál)
  • Česko Americké století očima Olivera Stonea (více)
Ukázka z filmu 4
USA, (2012–2013), 9 h 40 min (Minutáž: 58 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jako režisér a producent zůstal Oliver Stone věrný své pověsti kontroverzního tvůrce i ve střihovém dokumentu, který se v deseti hodinových dílech věnuje některým aspektům moderní historie USA. Spolu s britským scenáristou Mattem Grahamem a americkým historikem Peterem J. Kuznickem nabízí publiku kritický pohled na USA jako velmoc sledující napříč nejrůznějšími dějinnými situacemi – od 2. světové války po současnost – vlastní dobyvačné a ziskuchtivé cíle. Ze seriálu uvádíme třetí díl, věnovaný atomové bombě, a desátý díl, zabývající se přístupem prezidentů Bushe a Obamy k válce proti terorismu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (8)

Ukázka z filmu 4

Recenze (138)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Americké století nemá daleko k "Českému století". Je to především zajímavá konstrukce. Oliver Stone už ve svých filmech JFK a Nixon dokázal, že pracovat s informacemi umí. Dokáže z té hromady dat umíchat zajímavý a poutavý koktejl, který ale člověk musí sledovat opatrně, a hlavně mít nastudovaná skutečná fakta. Prostě Stoneův film není dokument, ale další fikce. Používá jen co se mu hodí, navíc teď je v módě hledat na Americe jen to špatné, a to se mu jako veteránu z Vietnamu náramně hodí. Jeho vize o Stalinovi, který jako starý dobrák poctivě plnil sliby, a Amerika ho zklamala a podvedla, je sice působivá, ale naprosto nevěrohodná. Nepochybně ale série vyvozuje závěry, které alespoň stojí za zamyšlení a srovnání s obecně přijatými historickými fakty. Na každém šprochu je pravdy trochu. Nečekejte, že se dozvíte jak to bylo, ale rozhodně se zamyslíte nad tím, že pravda má tisíce podob, a že jí pravděpodobně nikdy nepohlédneme do tváře.....60% Gudaulinův komentář vystihuje poměrně velice přesně můj dojem z filmu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dovolím si ohodnotiť po jednej časti. Prekvapivo informačne bohaté, výstižne doplnené zábermi z filmov a najmä plné dobových záznamov rokovaní politikov. Uvidíme ďalej, snáď informačná strohosť nepodľahne demagógii ako Nemci spojencom. Videná druhá časť. Nevedel som, že Rooswelt bol taký sympaťák. Kam sa hrabú slovenskí a českí politici. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Mládeži neprístupný, o to väčšie nutkanie spapať zakázané ovocie, lebo detičky sa v škole učia kraviny, príde možnosť zistiť skutočnú pravdu, že de - facto AMERIKA JE AGRESOR, ktorý klame a podvádza a manipuluje s davom, keď sa ku kormidlu dostanú mocní, tak po nás POTOPA ! Kontroverzný dokument, aký je sám TVORCA OLIVER STONE, ktorý si servítku pred ústa nekladie, preto vravím, že poznať pravdu je dôležitejšie ako veriť klamstvám ! A keď sa hovorí PRAVDA, tak všetci sa idú z toho hádam posrať !!!! ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Aj keď sa Oliver Stone chvíľami neudrží na uzde a predkladané interpretuje na hranici špekulácií, stavia výhradne na faktoch, ktoré sú vďaka množstvu odhalených tajných spisov aj pre našinca poľahky overiteľné. To je potrebné hrubo podčiarknuť. Nemá potrebu šokovať, nie je štvavý ani anti-americký, jeho komentáre sú skôr rozčarované, než nenávistné. Upozorňuje na najproblematickejšie miesta, bez obalu informuje o skutočných motívoch skutočných udalostí, ktoré sa diali na pozadí oficiálne predkladaných správ. Nesnaží sa o komplexný historický exkurz ani hĺbkový ponor do problematiky svetovej politiky a obchodu, len kričí do sveta prešľapy, krivdy a svinstvá, o ktorých sa takmer vôbec nehovorí a ak, tak len neochotne, narýchlo, pološeptom a pre istotu výhradne marginálne. Nebolo by zdravé ani veci prospešné urobiť si z Nevypovedaných dejín Spojených štátov modlu, na to sú až príliš osobné a v niečom sa môžu mýliť. Ale neklamú. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-seriál. Tento seriál či cyklus bych zavedl do středních škol místo stereotypních učebnic! Pěkný a podrobný popis Ameriky od historie až po současnost. | 1. II. Světová válka: 80%, 2. Roosevelt, Truman, & Wallace: ??%, 3. Bomba: ??%, 4. Studená válka: ??%, 5. Eisenhower, bomba & Třetí svět: ??%, 6. J.F.K. k okraji propasti: ??%, 7. Johnson, Nixon & Vietnam - zvrat štěstěny: ??%, 8. Regan, Gorbatschev a Třetí svět-vzestup pravice: ??%, 9. Bush & Clinton: Promarnění míru - Nový světový řád: ??%, 10. Bush & Obama-Věk teroru: ??% > Průměr: 80% (4*) | ()

Galerie (21)

Zajímavosti (13)

Související novinky

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

24.04.2013

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického scenáristu, režiséra a producenta, trojnásobného držitele Oscara… (více)

Reklama

Reklama