Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (198)

Aiax 

všechny recenze uživatele

Tohle už je jen průměr, je jasné, proč Old Shatterhand nedosáhl slávy a úspěchu Reinlovy tetralogie. Narozdíl od ní nepřináší nic nového, jen dookola omílá obehraná témata lačných bělochů a provokace indiánů. Ani režie není tak nápaditá, hudba se s tou původní Böttcherovou nedá vůbec srovnávat, prostě takový mayovský průměr. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Ještě ucházející vinnetouovka, kde cílem mělo být dobrodružství Old Shatterhanda. Jenže skutek utek a když vám hlavní hrdina filmu hlavní válečnou scénu stráví u kůlu s rukama v okovech, není něco v pořádku. Dvě třetiny filmu ujdou, ta poslední je vyloženě nezvládnutá. Sice nájezdy Indiánů na pevnost jsou slušně natočené, ale celé to vůbec nedává smysl, obzvlášť ve spojení s naprostou nečinností Vinnetouova pokrevného bratra.  Jde o totální průměr, kterému zcela chybí kouzlo klasické trilogie a Pokladu. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh Karel May neodvyprávěl, proto mě překvapuje, že stále funguje. V lecčems jde sice proti zavedeným mírumilovným pravidlům, ale Vinnetouova zášť vedoucí až na válečnou stezku je hodně dlouho gradovaná a pochopitelná. Je ale vidět, že nová produkční společnost (která získala Briceho k Barkerovi jen s velkým štěstím) se chtěla přiblížit klasickým americkým westernům. Chladný záporák Bradley, emancipovaná Bílá holubice nebo horlivý Tujunga jsou zkrátka postavy, které by do knižních Mayovek nepasovaly, tím spíš děj, který příliš na optimismu nepřidá. Díky charismatu hlavní dvojice je ale Old Shatterhand na lepších 70% a s menším přimhouřením oka ho lze zařadit ke zlaté kolekci. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

I přes přitvrzení ve scénáři zůstává film Old Shatterhand na motivy Karla Maye jen pohádkou o westernech - postavy i děj jsou až příliš černobílé. "Vinnetou vyzývá Velkého Medvěda, aby soubojem skončili svou nenávist." Přispívá k tomu i šroubovaný jazyk indiánů a neuměle natočené souboje, stejně jako naivní dopředu odhadnutelný vývoj filmu. Hudba je povedená a podmanivá - byť totálně vykrádaná s názvuky Bernsteina i Morriconeho - a vápencová údolí krásná. Kouzlo dobrodružství ale pro mne někam zmizelo. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=AutXru26_qI ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, které v dětství obdivujete a milujete, aby jste se mu v dospělosti vyhýbali... Je to škoda, protože májovky mají své kouzlo, ale to filmové upadá s růstem opravdu dost rychle a výsledné 4* jsou jen slabá útěcha, kterou snad již nebudu muset snižovat. Lex Barker i Pierre Brice jsou ovšem stále skvělí. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • Desátník Bush (Gustavo Rojo) má na své uniformě dvě šipky směřující dolů na každém rukávu. Když Vinnetou (Pierre Brice) mluví s generálem Taylorem (Charles Fawcett), desátník Bush stojí v pozadí a šipky na jeho uniformě směřují nahoru. (Marek06)
  • Jiné názvy filmu:
    Belgie: La Bataille de Fort Apache / Het Gevecht van Fort Apache.
    Brazílie: A Batalha final dos Apaches.
    Dánsko: Old Shatterhand.
    Finsko: Old Shatterhand.
    Francie: Les Cavaliers Rouges.
    Velká Británie: Apaches´ Last Battle.
    Holandsko: Old Shatterhand.
    Itálie: La Battaglia di Fort Apache.
    Jugoslávie: Old Seterhend.
    Kanada: Les Cavaliers Rouges.
    Rakousko: Old Shatterhand.
    Portugalsko: Assalto ao Forte.
    Švédsko: Old Shatterhand.
    Švýcarsko: Old Shatterhand.
    Španělsko: La última Batalla de los Apaches.
    USA: Shatterhand. (hippyman)

Reklama

Reklama