Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (198)

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Jiny producent, ale na tehdejsi dobu velmi nakladna mayovka s Bricem a Barkerem. Tentokrat dostava logicky vice prostoru Old Shatterhand, ktery musi prijit na stopu bande, ktera nechce mir s Apaci, protoze touzi po jejich pude. V pozadi cele operace stoji kapitan Bradley, dustojnik z pevnosti Fort Grant, spolupracujici s mistnimi bandity vedenymi Dixonem. Vystupuje tu take Paloma Nakama, Bila holubice od Sumicich vod (dcera belocha a Apacky), ktera se stara o duleziteho detskeho svedka vyvrazdeni holandske farmy. Jeji herecka predstavitelka byla v tomto filmu nejvetsi zenskou hvezdou. Objevuje se taky Vinnetouuv adoptivni syn Tujunga a vubec Apacove jako kmen tu maji asi nejvice prostoru ze vsech filmu, vc. zaverecne velke bitvy. Atmosferou je tento snimek sice dost ve stinu klasicke vinnetouovske "tetralogie", ale i tak stoji za zhlednuti. Navic ma skvelou ustredni skladbu - jakousi kombinaci "Sedmi statecnych" a "Pokladu na Stribrnem jezere". ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

O trochu horší příběh a méně napětí než Poklad na stříbrném jezeře a Vinnetou. Pořád se však jedná o kvalitní western s dobrým příběhem, i když jak říkám, méně napínavým. Ve filmu opět vidíme nádhernou přírodu Jugoslávie a skvostné vodopády. Vinnetou a Old Shatterhand si zde zaslouží 4*. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Už jen pro ten Vinnetouův warpaint nemůžu jinak, než dát pět hvězd. Dodnes mi to připomíná, že byl strašně nasraný. A nasraný Vinnetou je pořád lepší, než hláškující Old Shurehand, který brzy vystřídá Lex Barkera. A tím pro mne končí éra vinnetouovek. Těch dobrých, sytě barevných, s uchvatným hudebním doprovodem a s Lexem Barkrem a Pierrem Bricem v hlavní roli. Co na tom, že kavaleristy a bandity hráli pořád dokola ti stejní herci německého či italského původu? Co na tom, že všichni indiáni byli nějací osmahlí Jugoslávci, kteří do jednoho měli sériově vyráběnou paruku s čelenkou a všichni tak působili jako partička přihřátých Eskymáků na maškarním plese u Plickvických jezer. Na tom prostě nesejde. Tu krásnou vzpomínku na ta nejdrsnější dobrodružství od Llana Estacada po Yellowstone mi nikdo prostě nevezme. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Trošku mě tam chyběla ta romantika divokého západu jakou tolik miluji ve známějších dílech.Na druhou stranu film rozhodně nepostráda nápětí , jen bych řekl zbytečně natahované. Hodně se píše v souvislosti s "mayovkami" že byli natáčený v NP Plitvická jezera, ale tady mě to spíše připomínalo NP Krka. Opravdu nádherná kulisa . ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Karl May nikdy nenapísal predlohu k tomuto filmu, možno preto je tento film "najwesternovejši". Poetika a svetlosť záberov ide stranou, všetko je točené proti svetlu ( mám pocit, že na jeseň ), Winnetou je pomaľovaný bojovými farbami, Old Shatterhand urobí veľkú chybu, je tu zabité dieťa a Biela Holubica skáče nahá z vodopádu... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • Šest týdnů před začátkem natáčení stále visel otazník nad režisérem. Henry Koster a George Sherman odmítli kvůli příliš nízkému honoráři, Donald Siegel se obával, že film nestihne do konce roku dotočit, talentovaného Leopolda Laholu vedoucí produkce odmítl. Nakonec, pět dní před začátkem natáčení, obdržel smlouvu Hugo Fregonese. (hippyman)
  • Během natáčení v Dubrovniku musel být Lex Barker dopraven do nemocnice, kde mu byla operována cysta u řitního otvoru. Dva dny poté onemocněl pro změnu režisér Fregonese a kvůli vysoké horečce nebyl schopen několik dní natáčet. (hippyman)

Reklama

Reklama