Reklama

Reklama

Nadace

(seriál)
Trailer 1
USA, (2021–2023), 18 h 12 min (Minutáž: 45–69 min)

Předloha:

Isaac Asimov (kniha)

Hrají:

Jared Harris, Lee Pace, Slaney Power, Laura Birn, Leah Harvey, Terrence Mann, Mido Hamada, Geoffrey Cantor, Brian F. Mulvey, Cassian Bilton, Alfred Enoch (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál Nadace sleduje skupinu vyhnanců z rozpadající se Galaktické říše, kteří se vydají na velkolepou cestu s cílem zachránit lidstvo a vybudovat novou civilizaci. (Apple TV+)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (97)

Hadati 

všechny recenze uživatele

S knižní předlohou toho moc společného nemá. Seriál si vypůjčil Asimovský vesmír, několik postav a nápad psychohistorie a stvoření Nadace. Proto si seriál více užije ten, kdo původní román nečetl. Ti, co znají Nadaci knižně, se musí smířit s tím, že z původního nápadu zbyly jen základy. Velmi musím pochválit vizuální stránku seriálu, které se nedá vůbec nic vytknout. Stejně tak herecké výkony, kde se mi osobně nejvíc líbil císař Kleon I. (Úsvit, Den i Soumrak). Horší už to bylo s hlavním příběhem, kdy už od počátku se princip psychohistorie začal značně odklánět. Principem psychohistorie totiž je, že nesleduje jednotlivce, ale velká společenská uskupení. Jenže už od začátku se klade důraz na budoucnost Nadace na jednotlivce. A to je popření hlavní myšlenky románu. Do dvou třetin seriálu se to dá ještě snést, ale v posledních dílech již logika padá dost na hubu. Je smutné, kolik seriálů si nedokáže smysluplnost udržet až do konce. Přesto se jedná o dobrý seriál, který bych nedoporučil pouze ortodoxním Asimovcům. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ocenenou sagu vydal v povidkach a trech knihavh slavny Isaak Asimov ve 40. a 50. letech. Ma vse postavene na dialozich, bez akce. V 80. a 90. letech trilogii rozsiril na sedm dilu. Zfilmovani tedy bylo obtizne. Vypraveni je dost rozvolnene,ale kvuli vysokemu rozpoctu vizualne prekrasne. Neorientoval jsem se v mnozstvi postav jejich motivacich a udalostech. Znalci Asimovovy predlohy si ztezuji na zmeny. Nejen postav, ale treba zmena klimatu, nabozenstvi extremismus, pridani romantiky. Rozehravaji  se nove zapletky, ktere zustavaji nedoresene. Dochazi k zmatkovym skokum v case. Chybi nadhled, atmosfera je velmi vazna a chladna. ()

Reklama

ilemas 

všechny recenze uživatele

Na tomto sci-fi seriálu je úchvatný pouze vizuál, kvůli kterému jsem to vydržel až do osmé epizody, na poslední dvě už jsem neměl sílu, jak mě to děsně nudilo. Seriál mě uchvátil hned od prvních záběrů. Skvělá výprava, efekty, casting, hudba až na ten příběh, který mě moc nebere a nebral mě ani v knize. Galaktické Impérium, mezigalaktické války, hyperskoky, mám raději reálnější scifi o objevování planet a mimozemských civilizací. Po vizuální stránce zatím jeden z nejlepších sci-fi seriálů, až na ten děj. Vadila mě Gaal s neustálým počítáním prvočísel, matematické výpočty předpovidání budoucnosti, nudný děj, který zachraňoval jen nádherný vizuál. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv vizuálně je to neskutečně nádherné a s hereckým obsazením nemám sebemenší problém, ačkoliv mě všech deset dílů bavilo a na každý nový jsem se těšil, ačkoliv se mi líbila hudba a těším se na druhou sérii, výš s hodnocením prostě jít nemůžu. A to jednoduše proto, že tohle není Nadace, kterou napsal Asimov. Tohle je úplně nová věc. A to je na tom to nejhorší, navíc tahle nová móda je čím dál častější. Kvalita epizod létá od slušného nadprůměru do naprosto luxusních výšin, jako celek to asi jakž takž funguje, ale mohlo (a mělo) to být lepší. Úplně by třeba stačilo, kdyby to byla adaptace. A ačkoliv se jen tomu těžko věří, v současné době nalezneme mnohem lepší space opery poměrně snadno. Takže tři hvězdy jsou poměrně adekvátní. Neznalcům předlohy asi vadit nebude, že je to jiné, ale čtenáři byť jen jednoho dílu by mohli býti rozezleni. A nejspíš také budou. Vizuál TOP, scénář průměr. 65%. ()

Listyx odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud jste četli původní Nadaci tak vězte, že seriál s ní nemá nic moc společného. Je to taková multipokurvená, tubovyvážená kravina se shodným názvem. Měli jste nadaci rádi? Přišla Vám zajímavá? Tak máte slušnou šanci si zazvratec, případně alespoň ukroutit hlavičku od tělíčka, páč tomu fakt nebudete věřit. Nic proti hercům, ba musím přiznat, že Seldon byl fajn. Ale ten moment na který se tam mihne to prostě nijak zásadně neovlivní. A tím také končí podobnost s nadací. Psychohistorií se to vlastně nezabývá, ta kdyby tam nebyla tak to ani nikdo nepoznal. No za mě dále nesledovatelné. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (10)

  • Španělsko-zimbabwská herečka Lou Llobel, ztvárňující v seriálu Gaal Dornick, se vyjádřila, že se příběh nemusí držet děje knihy: „Je důležité, aby reprezentoval svět, ve kterém žijeme dnes a svět, jak by mohl vypadat za tisíc let v budoucnosti.“ (Jirka_Šč)
  • Konec epizody je natočen v Prachovských skalách, kde se natáčelo od 17. února do 24. února 2023. (FriggoCZ)
  • Ke konci epizody se Brother Day (Lee Pace) krátce objeví bez trička a je vidět, že nemá pupík. Jelikož je klonem, tak se nenarodil s pupeční šňůrou. (mikki089)

Související novinky

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

08.10.2021

Remake kultovního hororu Hellraiser byl před pár dny dotočen, tvůrci tak nyní mohou oznámit plné obsazení. Režisér David Bruckner (Temný dům) spolu s autorem originálu Clivem Barkerem údajně… (více)

Apple má s Nadací velké plány

Apple má s Nadací velké plány

23.09.2021

Od té doby, co kabelovka HBO zaznamenala obří a zejména dlouhodobý úspěch se seriálem Hra o trůny, se ostatní snaží o něco podobného. Netflix to zkouší přes Zaklínače, Amazon bude mít Pána prstenů, a… (více)

Reklama

Reklama