Reklama

Reklama

Fargo - Season 4

(série)
Trailer 1
USA, 2020, 9 h 48 min (Minutáž: 39–63 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Čtvrtá řada seriálu Fargo nás zavede do Kansas City ve středozápadní části USA. Loy Cannon (Chris Rock), který řídí afroamerickou zločinnou organizaci, uzavře dost labilní příměří s konkurenční italskou mafií a společně ovládají alternativní temnou ekonomiku zahrnující podvody, korupci a obchod s drogami. Aby oba bossové posílili vzájemné mírové soužití, vymění si navzájem svoje nejstarší syny. Ve smyslu dohody je Loy Cannon povinen vychovávat syna svého rivala, jako by byl jeho vlastní. Když ovšem šéfa kansaské mafie odvezou do nemocnice, aby se podrobil rutinní operaci, a brzy na to zemře, začne se odvíjet série nečekaných událostí. (AMC Czech)

(více)

Recenze (75)

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když se začalo hovořit o seriálovém Fargu, vnímal jsem ho jako producentský pokus parazitovat na slavném snímku Coenů. Skepse mě rychle přešla a s každým dalším dílem jsem světu Farga plnému temných postav, které křivolakými cestičkami skrápěnými lidskou bolestí a krví kráčejí vstříc své představě o štěstí a nakonec sklízejí to, co nečekaly, podléhal víc a víc. Úspěch Farga stál na dvou faktorech. Na kvalitních scénářích, které dokázaly všechny nepravděpodobné dějové zvraty podávat s lehkostí a přirozeností, přicházely s neokoukanými nápady, vykreslovaly zajímavé prostředí a komunity, a co je nejdůležitější, vyprávěly napínavé a zábavné příběhy o lidech z podsvětí. Druhým faktorem byly pozoruhodné, více či méně vyšinuté nekorektní charaktery, kterým nečiní nejmenší problém překračovat zákony i etické hranice vytyčené panující morálkou. Charaktery, které oplývají neskutečnou dávkou charismatu a podnikající skutky, které je posouvají až k hranici městských legend a hrůzyplným historkám předávaným policejními veterány nováčkům. Začátek 4. série ještě nejeví známky úpadku a funkční zkratkou líčí střídání etnicky definovaných zločineckých klanů u moci. S typicky fargovskou ironií je líčen vznik kreditních karet. Jenže s přibývajícími minutami přibývá i scénáristických nedodělků - typický je zkratkovitě budovaný vztah psychopatické sestry a nového šéfa italského klanu. Seriálové postavy většinou nemají potřebný prostor a zůstávají nevyužité. Kvůli scénáristické nemohoucnosti je promrhán potenciál dalších. Černošskému gangu chybí výraznější individuality, Chris Rock je castingový omyl roku. Jessie Buckley a hvězda Gomory Salvatore Esposito své postavy hrají jako vyložené karikatury a tím ubírají seriálu potřebné napětí. Pro předchozí série Farga sice bylo typické používání humoru, ale jeho temné antihrdiny bylo nutné brát vážně. V hejtování by se dalo ještě pokračovat, ale i přes četné nedostatky si čtvrtá série Farga třetí hvězdičku přece jen obhájí - jen je jasně patrný pokles kvality vůči předchozím sériím. Celkový dojem: 55 %. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalitativní posun nahoru, boj dvou mafiánských klanů skýtá mnohé okamžiky pro vyhrocené situace a navrch ta zdravotní sestra, která jako by vypadla z nějakého hororu. Psal tady někdo, že se mu čtvrtá řada zdála málo krvavá? Já měl opačný pocit! 70%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,NA POČÁTKU TADY BYLI ŽIDÉ, KTEŘÍ VLÁDLI PODSVĚTÍ. PO NICH PŘIŠLI IROVÉ…“ /// Ucházející gangsterka. Ale ne FARGO. A nejen proto, že postavy nejsou to, co bejvávaly. Snad jen Oraetta Mayflower má něco do sebe. Noah Hawley si ukousl moc velkej žvanec! Že by se blížil soumrak série? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem Ital. Jsem Ir. Jsem černej. Padouch nebo hrdina – my jsme jedna rodina! 2.) Budeme se učit o „Cosa Nostra“. /// Thx za titule „KevSpa, AllyB a Lucifrid“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Může za za to vysoká laťka nasazená v rámci sérií, také ale slabší rozjezd a až nudivých pár epizod, než konečně nabere ty správný grády (smíření bratrů) - za mě wops X coons řada dobrá, ale zároveň ta zatím nejslabší. Stále je tu dost zábavných postaviček a cool momentů, herecky nej Esposito, Buckley, Schwartzman asi i Olyphant (naopak nesednul mi Chris Rock), potěšil "odbočkový" devátý díl, ne vše ale fungovalo a říkám si, bývalo by prospělo šikovně to osekat na osm. 75% ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Life is nothing but a competition to be the criminal rather than the victim." _____________ Tam, kde všichni SJW a woke fanatici žalostně sbíraj kramfleky, tak přesně tam ikonické Fargo bezprecedentně exceluje. Leč Noah Hawley, dle mě nejtalentovanější scenárista současný televizní sebranky, buď přes první diskovlnu koronapičusu moc prokrastinoval, anebo se přidal do sekty lazy writerů.... Čtvrtá série si sice udržuje svý klasický žánrový proporce - když vezmu v potaz dosavadní syntézu seriálu - ale v mnoha ohledech vyzní velmi antiklimaticky, a evokuje velmi zmatečnou mozaiku rádoby random vygenerovaných kriminálních storek, jež na sebe velmi sporadicky navazují. Což nemusí být nutně pejorativum, ale v rámci téhle kultovky je to neodpustitelný stigma a těžce promarněný potenciál. Radši ani nemluvě o hereckém charismatu Chrise Rocka, kterého jsem zpočátku považoval za tahouna příběhu - ale skutek utek. Velmi výrazně zde až akutně chybí ta komplexní scenáristická sofistikovanost, díky níž Fargo vždycky tak notoricky vybočovalo z regulérní seriálové rutiny - navíc kontinuita s předchozími řadami je prakticky nulová a skalní fanboys mohou tak jedině žalostně šoupat dřevákama. Mezi superlativy a jiný plusový devizy se tak bezesporu řadí typicky Coenovský černý humor, filozofický synekdochy které slouží jako kritika americké společnosti a nihilistická existenciální moudra. Nelze taky ani opomenout klasický étos show, tedy (doslova) pestrobarevné panoptikum kuriózních postaviček - nejpozoruhodnějšími vagabundy jsou bezpochyby Timothy Olyphant a jeho šmakulózní obsese mrkví, taliánský šibal Schwartzman který si každou scénu krade pro sebe, no a manipulativní sestřička Jessie Buckley která je takový chodící clusterfuck. Přestože jde ve výsledku o kvalitativně ambivalentní řadu, stále je mnou mülované Fargo nejen v rámci krimi žánru nadstandardní pozlátko současné quality TV a seriálového neo-formalismu........ [VERDIKT: 7,9 negr-amotných gangsterů z 10] ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už z mých komentářů k jednotlivým epizodám je jasné, že ze čtvrté sezóny seriálu nejsem nadšený. Nejenom to, jsem silně zklamaný. Fargo je pro mě seriálem, v němž se má střídat explicitní násilí s černým humorem, očekávám od něj taky napětí a pořádnou atmosféru. Atmosféra padesátých let byla sice slušná, napětí jsem se ale nedočkal, s násilím se tentokrát nepochopitelně šetřilo a humoru tady bylo tak málo, že jsem ho téměř nepostřehl. O tom, jak se jediní praví "Američané" chovají ke všem ostatním, poučovat nepotřebuji, takže mě minula i neustálá agitka BLM. ()

mrkt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

fakt mě tady v týhle řadě baví jak si Hawley hraje s popkulturníma odkazama mafiánskejch filmů. všechno plyne přirozeně, nikde se záměrně netlačí na pilu. scény, který mají bejt výrazný výrazný jsou, ale ne nijak trapně. neni tady nic novýho a objevnýho, ale jako celek to funguje naprosto v pořádku. při čekání na pátou řadu si tohle asi dám ještě jednou. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mňa je toto najslabšia séria. Dejovo má najbližšie k druhej sérii. Znova sledujeme súboj mafiánskych skupín. Tentoraz negrov a umaštených talošov (to sú ich vlastné slová) v 50tych rokoch. Ale pojatím to pôsobí jak paródia na Krstného otca. Hneď niekoľko parodických scén evidentne na Kmotra odkazuje. Bohužiaľ postavy dopadli katastrofálne. Negri sú nevýrazní a ich osud ma vôbec nezaujímal a taloši sú neskutočne trápne karikatúry. Najhoršie dopadlo jedno vyžraté prasa, ktoré neustále gúľa očami a predstiera, že je drsniak, ale ani na sekundu sa mu to nedarí. Potom tu sú ešte línie niekoľkých žien, ktoré mi pripadali, že ich tam dali, aby nejak vyplnili stopáž. Hlavne tá vraždiaca sestrička je WTF. Sklamal ma aj môj obľúbenec Timothy Olyphant, ktorý sa snažil zapadnúť do tej divnej štylizácie postáv a tak ma tiež sral. Ale aspoň mal jeden dialóg s Chrisom Rockom, ktorý ma bavil. V ňom bolo cítiť štipku napätia a naznačil jak dobrá táto séria mohla byť, keby ju napísal niekto schopnejší. Z postáv ešte trochu fungoval vzťah medzi Whishawom a tým malým chlapcom. Celkovo je tu ale strašne veľa postáv a žiadna nemá poriadny priestor a hĺbku, aby nejak zaujala. Jednu hviezdičku dávam za skvelú výpravu a celkovo technickú stránku. A pol hviezdičky za krvavé mordy, ale zato ma sklamali prestrelky, ktoré idú zakaždým proti očakávaniam diváka a ani raz nám nedoprajú poriadne dlhý masaker. Záverečné napojenie na predošlé série je tragikomické. Radšej budem predstierať, že táto séria neexistuje. 3/10. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fargo je i ve své 4. sérii fakt dobrou filmařinou, na kterou je radost se dívat. Styl, ironie, hravost, kamera i celková výprava - všechno tak, jak to má být. Jen ten scénář prostě tentokrát příliš netáhne a ty opravdu dobré momenty (devátý díl) jsou spojené spíše s formální, než-li obsahovou stránkou. Celá série je co do scénáře rozvláčný build-up a čekání na něco, co vlastně ani pořádně nepřijde. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani 4. série nedělá jednomu z nejlepších seriálů všech dob žádnou ostudu, byť její kvality už od svých předchůdců nejsou zas až tak velké. Fargo si stále udržuje onen unikátní cool styl za využití působivých vizuálů, skvělého soundtracku a opět parádních dialogů, na kterých celý seroš vždy stál. Upřímně jsem si ale nějakou dobu musel zvykat na dobu, ve které se série odehrává. Když jsem totiž po druhé sérii, která se odehrává v 70. letech, zhlédl tu třetí, jásal jsem, protože se odehrávala v současné době. A právě 21. století, ta současnost, je doba, kdy ten seriál fakt válí. Čtvrtá sezóna jde však zase dozadu, tentokrát až do 50. let. Ten seriálový styl tam furt sedí, ale už tolik bohužel nevyniká. Poslední část série také trpí několika momenty, které trochu působí dojmem, že seriál se chce vykroutit z nějaké dějové linky, ale moc dobře neví jak. Například jedna důležitá postava tam zemře tak, že najednou zakopne a prostřelí si mozek. Trochu seriál podezírám z toho, že tím chtěl zamaskovat svou mírnou bezradnost nějakým šokujícím cool efektem, aby mu to divák zbaštil. I tak je ale čtvrtá série Farga parádní pokoukáníčko plné skvělých postav, momentů a nápadů, které zachovávají seriálu jeho duši. Ten pokles kvality tam ale bohužel je. Průměrné 4* ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

čtvrtá řada je o něco lepší než třetí,ale bohužel hodně smrdí promrhaným potenciálem.Tím spíš po opravdu vydařeném prvním díle.Je sice pravda,že jiné seriály by si o podobné úrovni u slabší řady mohly nechat zdát,ale tohle je Fargo a to si nasadilo laťku sakra vysoko.Přitom tu jsou stále velmi dobří herci (Rock,Schwartzman,Jessie Buckley),klasické Coenovské postavičky a tu a tam vykoukne správně poťouchlý černohumorný moment,ale je toho tak nějak méně než sem čekal...70% ()

fugazi 

všechny recenze uživatele

Možná za to může covid a problémy s odkladem natáčení, ale každopádně se v týhle sérii už objevuje scénáristický zoufalství a postavy umíraj úplně zbytečně, protože nikdo neví, co s nima a jak rozvíjet jejich příběh. Finále je vyloženě trapný! … 5/10 ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě nejmíň zajímavá série. I tady po fargovskym způsobu absurdní a bizarní náhody ovlivňujou celý dění, což je super leitmotiv celýho "universa" - tzn. filmu i seriálu (jako třeba rozpoutání války gangů dětskou flusačkou, projímadlo v koláči a dojezd při bankovní loupeži...), a jsou to přesně tyhle bizarnosti, který na tom mně osobně přišly nejzajímavější. Ke zbytku jsem si už ale takový pouto nevytvořil - kromě teda fyzickýho odporu k psycho sestřičce Oraettě, který jsem upřímně přál, aby nějak pomalu a bolestivě trpěla. Fajn bonbónkem pro mě byla role Andrew Birda, jehož písničky miluju. ()

Zek 

všechny recenze uživatele

Tak tahle série, byla jedna velká nuda. Možná, že stačilo pět dílů a určitě by to zápletce nějak neublížilo. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obecně mě moc nebaví tohle gangsterské období, ale říkal jsem si, že Fargo by mohlo do téhle tématiky přinést něco nového a osvěžujícího. Bohužel, čtvrtá řada Farga je zatím jednoznačně nejslabším řadou tohoto seriálu. Oproti prvním třem řadám tu vesměs chybí bizarní postavičky, které byli pro Fargo tak typické. Celou sérii tak táhne převážně policajt-ženista-nervák, a jeho neustále klepání, které tak dává svým absurdnem vzpomenout na klasickou práci Coenů. A ještě jedna další věc, co tu chybí...sníh. První tři řady měli jako pojítko krásnou, až pohádkovou zimní atmosféru, která se ale ve čtvrté mění na takové klasické městské bahno. Občas se stále objeví moment, který dokáže pobavit, ale jakoby tady tak nějak došli ve větší míře originální nápady, a jelo se dost na setrvačnost. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fargo se stal nečekaným oříškem. Počátek byl pro mě stejný jako každý jiný. Plný naděje a příslibu o budoucnosti. A poté se něco stalo. Něco zvláštního, co jsem napřímo u Farga snad nezažil. Přestalo mě to bavit. Jednoduše jsem se začal ztrácet v příběhu, ve vztazích mezi postavami a skončilo to takto. Seriál je opět dokoukaný a já ani nevím, jestli jsem ho viděl. Obecně vzato se zde nedělo nějak nic, co by chytilo a já bych mohl velice s nadšením pokračovat ve sledování. A to je konec. Nezbyde nic než vzpomínka na něco, co pro mě bylo zcela nezajímavé, ponechalo zvláštní vzpomínku na docela dobrého Chrise Rocka ve vážné roli. A tím to končilo. Pouze to a pranic víc. O to je to vtipnější, že finální díly byly pro diváky asi těžko zkousnutelné, což je vtip docela, jelikož já to měl už od třetího dílu. Velká škoda. ()

Reklama

Reklama