Reklama

Reklama

Gomora

(seriál)
  • Itálie Gomorra - La serie (více)
Trailer
Itálie / Německo, (2014–2021), 48 h 20 min (Minutáž: 42–57 min)

Předloha:

Roberto Saviano (kniha)

Hudba:

Mokadelic

Hrají:

Marco D'Amore, Fortunato Cerlino, Salvatore Esposito, Fabio De Caro, Christian Giroso, Giovanni Buselli, Carmine Monaco, Lino Musella, Marco Palvetti (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(58)

Obsahy(1)

Gomora, seriálová adaptace úspěšného románu Roberta Saviana, nás zavádí do temných a nebezpečných uliček Neapole, kde se nachází centrum zločinecké organizace Camorry. Poté co je Pietro Savastano, jeden z největších a nejobávanějších kmotrů neapolské mafie, zajat a poslán za mříže, jeho prává ruka, třicetiletý Ciro Di Marzio, spatřuje svou příležitost v tom, že se konečně stane novým vůdcem. Jeho čas však ještě nedozrál. Zatímco je Pietro ve vězení, velení zpočátku přebírá jeho manželka Imma, protože jejich syn Genny - Pietrův právoplatný dědic - se v Hondurasu zaučuje v "řemesle". Soupeřící klan vedený Salvatorem Contem mezitím spřádá plány, jak zneškodnit Savastanovy jednou provždy. Válka o převzetí kontroly nad "systémem" právě vypukla, a to na území, které stále bojuje, aby nadvládě zločinu a bezpráví nepodlehlo. (Cinemax)

(více)

Recenze uživatele Omnibus k tomuto seriálu (15)

Gomora (2014) 

Chátra, socky, feťáci... mafii se vyplácí.“ Děkuji italským kronikářům Saviano a Fasoli i celé filmařské mafii za dokumentární, časosběrné i mrtvolsběrné dílo Gomora a za vyvedení z omylu, ve kterém jsem dosud žil. Že v novém miléniu je mafie v Itálii už mrtvá, resp. transformovaná do ekonomicko korupčních syndikátů, kde místo kulek lítají miliony na úplatcích u státních zakázek, a že samopalům, coby komunikačnímu prostředku, už odzvonilo. Velký omyl. Ostatně, z tak kvalitního zločineckého podhoubí, jakým je například neapolská čtvrť Scampia (vhodný kandidát pro družbu s mosteckým Chánovem), rostou mladí gangsteři jak houby po dešti kulek. Velmi realistický seriál, bez jakékoli mafiánské „romantiky“, tedy žádný epický Kmotr či sympaticky vychechtaní Mafiáni. Zlým, surovým a hloupým (!) primitivům z Gomory není důvod fandit. Je to drsná sociální sonda do špinavé reality feťáckých „plácků“ mezi činžáky. Tragédie a všudypřítomný strach v ulicích Neapole, hlavního města Camorry (neplést s kalábrijskou mafií 'Ndrangheta, nasáčkované spíš do Milána, viz Lo spietato), kde při válkách klanů krev teče proudem. Jen křivokrký Ciro mi seriál kazil. Bych chtěl vidět v barvách, v realitě, jak nějaký SPOILER vocas ze sirotčince jednomu bosovi skoro ugriluje mámu, druhému bosovi mámu rovnou zabije... a oba pak ukecá, že jako „co jsme si, to jsme si, do smrti dobrý.“ Naprosto nevěrohodné. Ciro je divně napsaná postava, až příliš překombinovaně intrikující. Omnibusovo turistické MAFIÁNSKÉ OKÉNKO: [][] Která místa činu jsem navštívil? Ruiny Pompejí v Neapoli. Ne, selfíčko s donem Savastanem nemám. Sicilské Palermo. R.I.P prefekt, generál Chiesa. Sicilské městečko Corleone. Poseděl jsem v uličce, na schodech domku s cedulkou: „Zde se narodil Don Vito Andolini Corleone,“ čili fiktivní filmová postava z Kmotra :-). [][] První série stoprocentní, přežilo ji méně než 10% postav. Nevadí, stejně to byli samí zmrdi. Od druhé série už je reálnost děje slabší, začínají přibývat typické seriálové nešvary. ()

Klan Savastanů (2014) (S01E01) 

Tvrdý jako kámen, s Contem už je ámen?“ V Neapoli jsem kdysi byl, zkouknout zničené Pompeje. Za to prý může Vesuv. Kdo může za to, že chudinská čtvrť, v níž se narodil Ciro, silně připomíná Chánov, to je otázka pro sociology. Otázka pro ministra zemědělství je, kolik cisteren Travexu je třeba na zničení kořenů mafie, byť jen na jednom travnatém plácku mezi otřískanými paneláky. OKÉNKO BLUDŮ, [][] ve kterých žil Omnibus: 1) Že v novém miléniu je mafie v Itálii už mrtvá. 2) Resp. transformovaná, do ekonomicko korupčních syndikátů, kde místo kulek lítají miliony na úplatcích u státních zakázek. 3) Že žádný Don už nečučkaří při pouliční kriminalitě, nepatlá se s řezáním heroinu či koksu a jejich pytlíčkováním na jednotlivé dávky. A že neriskuje zatčení či kýlu při tahání tašek s hotovostí. 4) Že samopalům, coby komunikačnímu prostředku, už odzvonilo. [][] Ciro Di Marzio by mi ten omyl vysvětlil, ručně a stručně. On i lidi Salvatora Conteho drží tradice. Čekání na výbuch Vesuvu si krátí výbuchy granátů v kavárnách a střelbou do civilistů, popř. marnou snahou zabít Cira, řečeného Nesmrtelný. V závěru dlouhá přestřelka ve skladišti. Vražedně dobrý rozjezd seriálu. ()

Důvěřuješ mi? (2014) (S01E02) 

Úcta se vytrácí, tradice mizí, zásady mafie už jsou jim cizí.“ Jo jo, mafie už není co bývala. O jednu, dvě generace dříve by mafiánský synáček mluvil s otcem uctivě a ne mu drze odsekával, jak nějaký zpovykaný influencer. A mámu by nešokoval tím, že si do domu rodičů, o půlnoci a bez ptaní, ba aniž by ji nejdřív představil (!), přitáhne čůzu, sbalenou ten den. Tak hlavně že se zdráhá střílet na člověka, pak ho trefí blbě a nakonec ani nedorazí! Kam to ta Itálie spěje? Za trest bude junior bez večeře i bez OKÉNKA [][] -- [][]. V závěru Ciro zjistí, jak důležité je používat interpunkci, na což někteří líní ČSFD „recenzenti“ pečou, neb „bez hacku a carek pisou z mobilu vse, coz je bezne.“ Čert vem háčky? Jak kdy. Například mezi mocichtivý a močichtivý je dost zásadní rozdíl. Ciro už ví, prošel rituálem podřízenosti. Ošklivý mafián, vypil všecičko, ani kapku nenechal pro mne... ()

Hlava rodiny (2014) (S01E03) 

V cele visí visutec, odřízne ho bratranec?“ Don Pietro Savastano si polepšil. Zatímco doma už mu odmlouval málem i gauč, na betonovém vězeňském dvorku stáli muklové frontu, aby mu mohli zdvořilým pozdravem prokázat úctu. Netlačte se, pánové, na všechny se dostane! Jenom ředitel vazební věznice ve frontě stát nechtěl, stavěl se na zadní a vedl podvratné řeči: „Pro mě jste si tady všichni rovni.“ OKÉNKO CELY: [][] Jaké hry mají muklové v oblibě?  ## „Spadlo mi mýdlo, zvedni ho...“ Mezinárodně známá erotická hra, pro dva až dvacet hráčů. ## „Bugr.“ Kolektivní sportovní hra pro vězně, dozorce i zásahovku. ## „Sekání... dobroty.“ Hra pro jednoho izolovaného hráče. ## „Silnější pes mrdá.“ Psychologická hra pro dva. Vyhraje ji ředitel nebo Don? [][] Na Borech v Neapoli. Zajímavá epizoda, s jediným, avšak velkým otazníkem. Odkud vzal ředitel věznice ty své obří koule?! Protože ty na stromech nerostou, alespoň ne v korupcí prolezlé Itálii, se soudním systémem červivějším než jablko. V závěru jdou na Cira panské choutky a lísá se ke Gennymu: „NÁS DVA SPOLU nic nezastaví.“ Sympaticky mocichtivý mladík, pravda, drobátko naivní. ()

Africká krev (2014) (S01E04) 

Po hoře příkoří... už vězení hoří!“ V bloku C se dnes hraje „Bugr.“ Stačilo aby Don lusknul prsty. Teď stojí na ochozu, s ledovým klidem se tyčí za plameny, šlehajícími ze zapálených matrací, jako nějaký Bůh pomsty. Ředitel vypíná tlampač a stahuje ocas. Venku mě zaujaly mafiánské rozpravy a jejich intimita. Kamarádi Ciro a Genny si strkají obličej až k obličeji, tak blízko, že být vousatí, udělalo by to suchý zip, a mluví si navzájem přímo do nosních dírek. Biolog Flegr by se z toho osypal. Ocenil jsem, že i mafiáni čtou mé komentáře a tak si vzali k srdci to o ušmudlaném Chánovu, rozhodli se svou čtvrť trochu vyčistit a mě tak překvapit. No vida, že i Italové, mou ženou tak adorovaní, jsou pěkní rasisti. Odposlechnuto v garáži: „Protože vy negři jste v noci všichni stejní. Proto jsi vyvázl. Příšte příjdeme ve dne, to už se nespleteme!“ Noční, úplně ČERNÉ OKÉNKO: [][] Dealerská gorila chce za katr. Kudy tudy tam? ## Zalomí palce se šéfem. ## Vezme si kolo, ale objedná i taxi. ## To s modrým majáčkem. ##  Bicykl zaparkuje. Policajtům na předním skle. A už se veze... a zadarmo! [][] Genny u záchodové mísy trénuje žaludek zabijáka. Zatím mu to moc nejde. ()

Řev lvice (2014) (S01E05) 

Rozděluj a panuj, nikoho nešanuj.“ Dona Imma to vzala opravdu pevně do rukou. Musela, výlet do Milána prokázal, že účetní Franco Musi nemá všech pět pohromadě. Natož požadovaných dvacet. Nastal čas pro vnitřní audit a ÚČETNÍ OKÉNKO: [][] Jak by (ne)měl fungovat správný účetní mafie?  Svěřené miliony by měl pravidelně přehazovat lopatou, aby nezplesnivěly.  Neměl by se bát „investovat“. Např. za cizích 20 milionů euro si koupit vlastní prosperující firmu. Oprava, bezcennou. €  Měl by umět zdůvodnit i nezdůvodnitelné. Co na tom, že to nejde.  Rozhodně by měl umět létat. [][] Tu poslední dovednost měl signore Musi určitě trénovat víc. Dona Imma prekérní finanční situaci vyřešila. Zase sama, protože Gennyho to v Miláně „nebavilo.“ Asi už brzo mamánka vyžene do světa, na zkušenou. Ciro pojede do Španělska, na brigádu, sklízet hořké plody. Zejména zeptat se Conteho, jak si užíval grilování své mámy v úvodní epizodě. ()

Španělská ruleta (2014) (S01E06) 

Rusák točí bubínkem... zahrajem si? Čert to vem!“ Hravý Ciro mi začal fušovat do řemesla. Vyrazil do Španělska coby obchodní zástupce firmy Savastano, vyzbrojen pistolí (na méně než jedno použití), vírou ve šťastný konec a DVD s filmem Lovec jelenů. To aby nastudoval, jak se vlastně hraje ta ruská ruleta a před vorem v zákoně si pak neuřízl ostudu. Jen plavky si nevzal. Myslel, že na koupání nebude čas. OKÉNKO HOTELU: [][] Jaký standard ubytování nabízí hotel U supa Conteho? S ramínkama a bez (policejních) štěnic. Grandiózní výhled na Barcelonu a její světlé mafiánské zítřky. Dveře pokoje s fotoblbuňkou. Automaticky se... zablokují na celou noc. [][] Genny má letět 20 tisíc kilometrů do Hondurasu, jeho čůza Noemi kvůli tomu skáče 2 metry vysoko. Dostala za to  kopačky, konečně! Já bych takové štěkně dal rovnou betonové boty. Conte ponížil ruskou spojku. To nic, ta pochcaná záda do příští epizody uschnou. ()

Imma proti všem (2014) (S01E07) 

Přesunem se na sídliště, opevníme odbytiště.“ Dona aktuálně jako jediná z klanu nosí kalhoty, zatímco synáček se jí schovává pod sukni. Resp. do nohavic. Minule ho poslala za oceán, dojednat kšeft za všechny prachy. Dnes zjistíme, zda Genny na pionýrském táboře v honduraské džungli bobříka odvahy splnil. Mamá si zatím pořídila zajímavý módní doplněk, bojového psa. Já ho hned začal krmit, aby si na mě zvyknul, netušíc, že na jednu epizodu to vůbec nestojí za to. Genny totiž v Hondurasu získal výuční řeznický list v oboru „Bourání masa v nuceném výseku.“ Ciro dostal zajímavý úkol, opevnit celý činžákový vnitroblok, aby byl při prodeji drog klid na práci. SKLEPNÍ OKÉNKO: [][] Co z něj pozorujeme na place? ¥¥ Kšefty se hýbou. Až moc, socha Madony by mohla vyprávět. Tedy kdyby ještě měla hlavu. ¥¥ Lízátko, řečený „úrok 70% je tak akorát,“ byl drzý na Donu. Už dolízal. ¥¥ Pozor, krejčovský salón se svatebními šaty je na prodej! [][] To mou ženu navnadilo a mě zneklidnilo. Prasátko i kladívko raději někam schovám. Otrkaný Genny byl u holiče, konečně vypadá jako mafián. ()

Prázdný volební lístek (2014) (S01E08) 

Máme demokracii. Koho volím? Mafii...“ Genny se vrátil z honduraské džugle s předsevzetím. Už nikdo mu nebude říkat, co má dělat! Tedy ani Ciro. Tomu kvůli panským choutkám už zase tečou sliny, když se vnucuje a prská Gennymu do nosních dírek: „Tohle je NAŠE chvíle! Jsme jako bratři!“ Tím ovšem hrubě přetáhl strunu, nasral nejen bosova syna, ale i mě a já otvírám KYFOLORDOTICKÉ OKÉNKO: [][] Proč je ten bastard Ciro křivý jak paragraf? _§ Má extrémně dlouhý krk, jako lama nebo spíš pštros. _§ Ne však pštros obyčejný, ale nemocný, s křivicí. _§ Má vadné držení těla, opak sebevědomého. Chodí imrvére shrbený, jako by každou chvíli čekal pohlavek. A já myslel, že mafiáni chodí vzpřímeně a hrdě! [][] Kromě gumového krku a křivých zad má Ciro křivou i povahu a to extrémně, dokonce i na gangstera. Genny zatím fušuje do politiky, chce dosadit vlastního starostu a shání hlasy rukama nohama. 7000 jich sehnal dokonce penisem. Doktorova dcera Gessica byla potěšena, otec už méně. Finta při volbách zaujala. Zájemcům rád vysvětlím. ()

Jasmína (2014) (S01E09) 

Prstýnek kupoval, zlý podraz nečekal.“ Politické POVOLEBNÍ OKÉNKO: [][] Komu co a za co? 1)Lidem postavíme centrum zábavy a kultury“, navrhuje starosta, „ten námi dosazený blbec“. Mafián Genny: „Já se z něj osypu!2) Savastanům stačí teritorium kina a bowlingu, odbyt drog zaručen. 3) Romanovi v autosalonu jsou problém. Vyřídí Ciro, pořád se vnucuje, jak chce být užitečný a už dlouho si nezastřílel. [][] Špinavou politiku vhodně doplňují špinavé vražedné pikle, které kuje... kdo jiný než Ciro. Romance dvou teenagerů bude mít jepičí život. Jen prstýnek z červeného zlata s malým briliantem po nich v popelu zůstane. ()

Je čas si vyřídit účty (2014) (S01E10) 

Ze Španělska cesta dlouhá, marná po pomstě je touha.“ Barcelona - Neapol, 1550 km, 14 hodin jízdy. Polovinu epizody tedy strávíme otráveně za volantem. OKÉNKO AUDINY: [][] Co se za ním míhá? [][] Stromy... [][] Domy... [][] Mrtvolné vzpomínky. [][] Stromy... [][] Domy... [][] Živé obavy z vražedné budoucnosti. [][] Stromy... [][] Domy... [][] Nudu si krátíme típáním hovorů od neodbytného bráchy. Nakonec i kliďasovi Contemu dojde svatá trpělivost a povolí svému řidiči vyřídit si v pracovní době soukromý hovor. Uznalý šéf, pod takovým je radost pracovat. Závidím. Díky tomu se boss konečně dozví, kdo koho a proč a komu za to patřičně „poděkovat.“ Genny zatím po Neapoli rozhlašuje „my nic, my muzikanti,“ netušíc, že mu sako na zádech boulí Cirova pidla a že tím, jak ohnivě se bije v počestná prsa, je jen za blbce. ()

Sto způsobů, jak zabít (2014) (S01E11) 

Vražda není pouhá chyba. Tak se Bible neohýbá!" Na pohřbu mafiánského zabijáka, jen šestnáctiletého (!) chlapce, se kněz rozohnil a kázal o morálce, jeho plamenná slova však zapadla a uhasla v davu ustrašených, rezignovaných a jen přežívajících občanů. V podhoubí, z kterého rostou mladí gangsteři jak houby po dešti kulek. OKÉNKO DO KUCHYNĚ: [][] Emoce vřou, atmosféra v klanu Savastano houstne, kdo se chopí úkolu ji zamíchat? 1) Genny: „Karbaník by si měl sežrat jazyk! 2) Stará garda. Nikdy nepodceňujte kmotrovské dědky! Spiderman už ví... 3) Intrikán Ciro. Jako obvykle se směje za bukem a nad každou mrtvolou si mne ruce tak radostně, až mu málem začínají doutnat. [][] Genny svolal schůzi a klidní vášně. Naivně si myslí, že úspěšně. Bruno našel na záznamníku vzkaz ze záhrobí, někdo bude mít velký problém. Dona Imma si myslí, že Ciro, čtyři adolescenti na motorkách jsou jiného názoru. Zatracená italská mládež! Žádná úcta k tradicím ani ke mně, coby divákovi. Tuhle postavu jsem měl docela rád. ()

Nesmrtelní (2014) (S01E12) 

Igelit rozbalen, sekáček nabroušen..." i podlahu přikryli, aby nenasvinili. Ciro už je na židli, několik párů rukou ho pevně drží a ostří sekáčku mu přejíždí po pštrosím krku. A...? A nic. Salvatore Conte je mafián na baterky a nechá se trestuhodně snadno ukecat. Zazvonit u Conteho nějací Šmejdi, bez problému by mu prodali ty svoje hrnce, rovnou čtyři sady. To Genny je jinačí sekáč. Konečně našel černou fixu a namaloval křiváckému pštrosovi na záda terč. Za 150 tisíc euro. OKÉNKO MÁRNICE: [][] Mrtvoly se hromadí. V ulicích Neapole tečou potoky krve, každý střílí na každého. Kdo za to může? A) Genny Savastano. B) Konkurenční boss Salvatore Conte. C) Zrádce Ciro di Marzio. D) Všeho schopní gauneři Stefano Bises, Leonardo Fasoli a Ludovica Rampoldi. [][] Správně je za D). To scenáristi nám postříleli prakticky všechny sympatické postavy první série. Naštěstí aspoň jeden člen staré gardy kulkám unikl, zorganizoval přepadení vězeňského transportu a vrátil na scénu hlavní postavu, již dlouho hibernující. Kabrňák, aspoň mi dal důvod těšit se na sérii 2. ()

Série 2 (2016) (S02) 

Každý každému vlkem, už jim to leze krkem.“ To mně lezl krkem Ciro a ty jeho schůze Vlastníků drogových plácků, s klasickým průběhem „co zmrd, to jiný názor“ a „závidíš, závidím, závidíme.“ KMOTROVSKÉ OKÉNKO: [][] Don Vito Corleone se obrací v hrobě. Co mu nedá spát? †† Krédo klanu Savastanů: „Krev je voda, pomsta je přežitek. †† Jurodivé zavádění demokracie do mafie. †† Gangsteři, žádající o sociální dávky. „Už dva roky prodáváme drogy, ale furt nemáme peníze!“ Jediný don Savastano se zmotal na barák, ostatní šéfové klanů pořád bydlí v špinavých králíkárnách sídliště Scampia. †† Hanobení ostatků na hřbitově. „Chci tenhle hrob. No a co, že k němu někdo chodí. Já ho chci!†† Když Malammore, člen staré gardy (!), políbí křížek a... odstřelí devítiletou holčičku! [][] Za to mu děkuji. Ulehčil mi rozhodování, zda vůbec jít do další série. A inspiroval mě k sepsání alternativního závěru druhé série: Genaro Savastano bere právě narozeného syna do náruče, miminko políbí, něžně zabalí do deky... a šoupne do pytle! Ten odnese Cirovi a on mu syna utopí v řece. V rámci tradice, že Ciro mu vyvražďuje rodinu a Genny mu za to málem ještě děkuje. ()

Série 3 (2017) (S03) 

Jsme na stejné lodi... říká ten, co škodí.“ Seriáložrouti si asi rochní, ale já už ho mám plné zuby. Bezcharakterní křivák s vadným držením těla, intrikán a profesionální rozvraceč mafiánských klanů, Ciro di Marzio. Jsem vůl, že jsem šel i do 3. série. Ale musel jsem. Dona Faustka mi učinila nabídku, která se neodmítá. A až vyřídíme konkurenci, dostanu i já „plácek“, přímo uprostřed Petrohradu, což je takové naše plzeňské Secondigliano. VYMLÁCENÉ OKÉNKO: [][] Kolik postav mi v seriálu už pozabíjeli? A) Opravdu hodně. B) Skoro všechny. C) Úplně všechny. [][] Ano, správně je C). Samozřejmě kromě seriálového sirotka řečeného Nesmrtelný a mladého Savastana, který se už těší, koho dalšího z rodiny mu Ciro zrakví. Zatím stihl mámu, tátu, tchána... v rodinné hrobce začíná být těsno a mezi mnou a donou Faustkou dusno. Ze špinavých uliček Neapole se vynořují stále nové a nové  postavy, už mám papírků s přezdívkami plnou nástěnku a nestíhám se orientovat. Uklidňuju se tím, že je stejně hned všechny zabijou... ()

Související novinky

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Itálie na nic nečeká

Itálie na nic nečeká

29.06.2014

Především díky senzačnímu mezinárodnímu úspěchu Velké nádhery se dostává italské filmové produkci v posledním roce velké pozornosti, důvěry sponzorů a zástupci domácí scény se snaží, aby tento úspěch… (více)

Reklama

Reklama