Reklama

Reklama

Město 44 vypráví příběhy mladých lidí, kteří žijí své životy jako by každý den měl být jejich posledním. Není to díky jejich statečnosti nebo lehkovážnosti – tento postoj je přirozený s ohledem na skutečnost, které čelí. Píše se totiž rok 1944 a jejich příběhy se odehrávají v Němci okupované Varšavě. Mladí Poláci vnímají své zapojení do podzemního hnutí nejen jako vlasteneckou povinnost, ale také jako dobrodružství, příležitost se pochlubit před svými vrstevníky a zapůsobit na dívky. Flirtují, předvádí se a dělají plány během jejich odbojového cvičení, aniž by si uvědomovali, že se blížící léto stane nejtěžší zkouškou jejich života. A tak netuší, co pro ně historie připravila... Polské hnutí odporu představované Zemskou armádou (Armia Krajowa) 1. srpna 1944 zahájilo ozbrojené povstání, které mělo osvobodit Varšavu z područí nacistického Německa. Naši hrdinové pod vedením charismatického vůdce Kobry vytvoří jeden z nejodvážnějších oddílů povstání. Jsou svědky i aktéry obětování se a hrdinství, ale i krutosti, zrady a vraždy. Učí se lásce a zjistí, co je to nenávist. Dějiny jim dají krvavou a krutou lekci v dospívání. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (294)

Praxis 

všechny recenze uživatele

Výpravný film silně hollywoodského střihu ukazující syrovou brutalitu varšavského povstání pro generaci ajfouňáckých teen Poláčků. Hollywoodu se to místy skutečně dosti podobalo - zejména svým patosem, ale především luxusními akčními sekvencemi, šťavnatým vizuálem (krvavý déšť ruluje), sic notně podpořený celou baterií CGIček, ale i přesto na evropské poměry silný nadprůměr. Akčí scénky navíc doplňují i vizuální onanie pana režiséra a scénaristy v jednom - v tom nejlepším se všecko zastaví a tuuuuuuuzzzeeeee dlouho se probíhá před kamerou a okolo sviští roj kulek. I samotný Neo by záviděl. Co tam dáme dále. Hmmm, hmmm, no teď by se hodilo třeba - změnit hudební podkres a místo šansónu tam pro mladý hodíme nějakou dubstepovou rubanici, to určitě všichni ocení. A počkejte, chybí mi tam ještě něco jako DOOM pohled z pohledu hlavního hrdiny. Teď je to pecka. A pak tam nasázíme nějakou děsně akční dojemnou scénu, rádoby milostný trojúhelník a máme tady velkopolskou produkcí alá Hollywood. A aby někdo neřekl, že příliš kopírujeme, zboříme všechna klišé, které současná americká produkce velí - zabijeme pár dětí, zemře novorozenec a tak. Mno, upřímně gore efekty jsou teda špička - z válečné tématiky rozhodně jedny z nejlepších. Až na ten vizuál, akční stránku a někdy rádoby sebeparodické špičkování (dubstep, DOOM), byla by to celkem pořádná sonda do temné polské historické události. Takhle jen opatrný nadprůměr, který sráží scénář a intimní rovina příběhu. 55% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

S prižmúrenými očami, za nádhernú výpravu, nakoniec zdvíham o jednu navrch. Inak mi to prišlo dosť rozťahané, niekedy až príliš štýlovo moderné a to platí aj o namakaných modeloch. Trošku pútavejší a dravejší príbeh a priebeh by tomu nezaškodil, ale inak klobúk dolu na to, že sú to Poliaci akcie viac ako slušné. 80% - 4* ()

Reklama

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Solidní válečný příspěvek od poláků. V příběhu jsem se místy ztrácel a nad přítomností zpomalených záběrů ve filmu jsem se docela podivoval, ale jinak už můžu jen chválit. Jak efekty, tak zobrazení statečnosti poláků či to, že film i donutí přemýšlet zda našim východním sousedům celé to povstání stálo zato, když za dveřmi byla rudá armáda...7/10. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá akčná vojnová dráma z poľskej produkcie. Má vydarený príbeh o trojici mladých ľudí, mladíkovi a jeho dvoch priateľkách, ktorí samozrejme nie sú spokojní so súčasnou situáciou, keďže Poľsko a jeho hlavné mesto Varšava sú pod nemeckou okupáciou a tak sa rozhodnú zapojiť do práve prichádzajúceho a dlho očakávaného veľkého povstania, ktoré má trvať len pár dní, kým príde sovietska armáda. Ale po počiatočnom nadšení už čoskoro začnú prichádzať o všetky ideály, keďže povstaniu sa moc nedarí a prežívajú pravé krutosti vojny. Spracovanie sa mi páči, síce hlavné trio si ma moc nezískalo, ani jedna z týchto postáv nepôsobí až tak zaujímavo a rovnako ani vzťahy medzi nimi, ale filmu to vlastne ani moc neubližuje, keďže to pôsobí tak veľkolepejšie a tieto postavy sú vlastne skôr súčasťou väčšieho celku. Ale aj tak mi už pokojná úvodná polhodina prišla celkom obstojná, ale keď už vypukne povstanie, očakávane sa to vylepší, pričom úroveň filmu ide po celý čas len hore, nájde sa tu plno vydarených scén a minimálne posledná polhodina mi už prišla výborná. Ale poriadne zvláštne tu pôsobí tento mimoriadny kontrast, keďže miestami sa to snaží pôsobiť realisticky a surovo, aby vynikli hrôzy vojny a zároveň sa tu nájde aj viacero samoúčelných scén, ktoré mi prišli ako z úplne iného filmu, pričom tu nechýbajú nielen výrazné heroické momenty, ale aj rozličné spomaľovačky, kde vyniká hlavne bozkávanie sa pri podivných trajektóriách nemeckej paľby, zábery z prvej osoby alebo dokonca hudba dubstep. Ale na moje prekvapenie mi to všetko až prekvapivo sadlo, teda nielen reálne surové momenty, ale aj tieto čisto na efekt a tak som bol po celý čas zvedavý, čo tvorcovia ešte vymyslia. Takže aj v tomto prevedení sa mi to väčšinu času dosť páčilo. Akcie je tu celkom dosť a páči sa mi. Jedine ma mrzí, že sa väčšinou jedná o akcie, v ktorých protivníkov takmer ani nevidno, čo je síce bližšie skutočnosti, ale predsa len mám radšej tie kontaktnejšie. Ale inak pôsobia až prekvapivo veľkolepo, sú výborne natočené, chválim výber prostredia a nájde sa tu aj dostatok výrazných momentov, na ktoré sa len tak nezabúda. Najviac sa mi páči obrana budovy zo záverečnej fázy, ale minimálne aj všetky sekvencie zo zničeného mesta alebo akcia na cintoríne mi prišli dosť vydarené. Herecké obsadenie je iba priemerné, ako som spomínal, hlavné trio si ma moc nezískalo, ale zase mi ani nevadili a síce už sa tu nenájde nikto výrazný, ale pre potreby filmu mi to aj celkom stačilo. Réžia a technická stránka sú na tom veľmi dobre, vysoký rozpočet je vidno a síce nerozumiem, prečo tvorcovia zvolili tento štýl plný protikladov, ale pre mňa je dôležité, že sa im oba štýly celkom vydarili a tak sa mi to páčilo. Takže síce ma veľmi prekvapuje, že práve samotní Poliaci stvárnili túto svoju zásadnú udalosť takýmto spôsobom, skôr by som čakal klasickejší prístup, ale páčilo sa mi to, miestami ma to dokonca mimoriadne bavilo a s radosťou si to ešte pozriem. 79% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Film plný kontrastů. V jedné chvíli strašně silné scény, výborná válečná atmosféra, skvělá hudba a v druhé nesmyslné zpomalené záběry s mimózním hudebním doprovodem, u kterých jsem si vzpomněl na indické akčňárny, ve kterých náhle začnou hlavní hrdinové zpívat a tančit. U těch jsem nechápavě valil oči úplně stejně, jako tady. Nepotěší ani příběh a už vůbec ne výběr herců do rolí hlavních hrdinů. Ti, když zrovna nestřílejí, otravují vzduch psychotickými pohledy na hraně hysterie. Hodně jsem se těšil, takže na konci převládalo zklamání, ale za jedno podívání to stojí. 50% ()

Galerie (95)

Zajímavosti (10)

  • Sběr materiálů trval přes osm let, přičemž tyto dokumenty se skládaly z rozhovorů autora s žijícími pamětníky povstání, dále analýzou zvukových nahrávek z archívu Muzea Varšavského povstání a dále materiálů z filmových kronik ze srpna roku 1944. (majky19)
  • České postprodukční studio UPP pro film vytvořilo více než 420 trikových záběrů. Od retuší současných prvků, až po kompletní vytvoření částí města ve 3D. (tomeek)
  • Na základe filmového scenára napísal Marcin Mastalerz román, ktorý rozvíja a vysvetľuje mnohé filmové témy. KnihA vyšla 1. septembra 2014, pričom je obohatená o vyše 120 statických záberov z filmu a DVD so zákulisím výroby filmu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama