Reklama

Reklama

Rudý kapitán

Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v horkém létě roku 1992, půl roku před rozdělením Československa. Mladý detektiv Richard Krauz se dostává k novému případu – na hřbitově byla vykopána mrtvola kostelníka Kloknera s hřebíkem v hlavě. Krauz zjišťuje, že za jeho umučením stojí bývalá StB a nikdy nenalezený spis zachycující zločiny kněží, na jehož základě StB církev vydírala. Případem posedlý Krauz se vydává napříč rozpadajícím se Československem hledat muže, ke kterému vedou všechny stopy: Rudého kapitána, specialistu na „konečné" výslechy. Krauz však není sám, kdo ho hledá... (A-Company CZ)

(více)

Recenze (404)

Wormboy 

všechny recenze uživatele

No jeeje...dalsi filmovy pruser z pod Tatier. Knihu Dominika Dana radsej necham uplne stranou, pretoze vo filme z nej zostala len kostra. O to viac je nepochopitelne, ze cely cas som mal pocit, akoby mi utekalo nieco pomedzi prstami, resp. pred ocami a nevedel som sa vtiahnut do deja. Ci je pricinou absolutne chaoticky strih, ktory akoby nechaval pol vety nedopovedanej, ale priserny zvukovy mix, kedy som sice pocul sustanie jednotlivych stran papiera,ale dialogom som rozumel velmi tazko, neviem. Faktom vsak zostava, ze tvorcovia sa az prehnane sustredili na dobovu vernost a atraktivny vizual (za co si tie dva body zasluzia), no akoby uplne rezignovali na rozpravanie pribehu, budovanie a rozvijanie charakterov postav. Pre mna slabe 2* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nemohu netvrdit, ze je ve filmu nekolik zajimavych veci, ktere stoji za to videt. At uz jde o povedenou, lec skromnou vypravu, netradicni herecke obsazeni nebo peknou a mnohdy napaditou kameru. Pribeh ale nejak nedrzi pohromade, spousta zbytecnych scen..., od poloviny jsem se nudil, de facto az do konce. Skoda nevyuziteho potencialu. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Atmosféra se myslím povedla velice dobře. Některé scény jsou napínavé, jiné ale trochu přehnané. Problémem je přehlednost a srozumitelnost, já alespoň jsem slovenskou verzi nedal a měl co dělat i s češtinou. Pořád jsem se ztrácel v ději a hlavně postavách. Jsem už asi starý dement, tak nějak jsem v tom prostinkém scénáři nedovedl pochopit, o co tam vlastně jde. Tahle zmatečná nit, která vlastně jediná dělá film zajímavým, je po čertech dvousečná. Na jednu stranu vás zneklidňuje fakt, že tomu pořádně nerozumíte, na druhou stranu vás to docela dost nasírá. Takže finále pak není finále v pravém slova smyslu, ale jen oddychnutí, že už je to za vámi a že jste tak nějak docela pobrali. Výsledné hodnocení proto nemůže být dobré. Buď jsem byl zmatený já nebo ten film. 60% ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Za co, pane bože, za co....? // Tak bůh tam taky byl. Nebo spíš pánbíčkáři. Pak ještě estébáci a jeden hodnej polda. No a taky ten malej kluk, kterého filmaři zapomněli pod postelí, takže pod ní nejspíš leží dodnes. / Rudý kapitán pro mě tedy znamenal zklamání. Především jsem se při jeho sledování strašně nudila, a to i přesto, že byl nabitý akčními scénami a každej druhej měl pod nosem krvavý smrkanec. Jenže když je scénář děravej jak babiččino řešeto a jeho oky by jeden projel i s párem koní, tak prostě nemám, proč se bát či chvět napětím. V kině bylo teplo, takže na chvění nedošlo vůbec. Kdybych byla doma u telky, tak to vypnu. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Dve z patriotizmu a za snahu. Inak je to väčšinou prúser. Prvá viac ako polovica je katastrofa - mačkopes, ktorý nevie čo chce byť, ani ako to chce povedať. Dej skáče z miesta na miesto, mieša do hry XY figúriek, je zbytočne mätúci a pritom akosi opomenie vyriešiť základné motivácie postáv (tzn. prečo je Krauz prípadom taký posadnutý? z filmu sa to jednoducho nedozviete). Čo sa týka technickej stránky, zvukový mix bol divný - neviem či som hluchý, ale mnohým dialógom nebolo dobre rozumieť a človek tak musel často špricovať uši, aby vôbec chápal kam sa v deji posúvame. Ani vizuál nezaujal - všetky tie žlto-hnedé kamerové filtre boli vyblité, dávali filmu veľmi šmrncovný look reklamy na Fernet Stock a nepomáhal ani konštantný strih a až študentské experimentovanie so zábermi (na kerú prdel blbneme so zoomovaním keď Suchánek a Stuhr kecajú uprostred poľa?). Kameraman a režisér evidentne zabudli, že film by mal aj po vizuálnej stránke tvoriť určitý kompaktný celok a nebyť exhibíciou absolútne nesúrodých štýlov snímania. Keď som videl X-tý podhľad a X-tý záber proti svetlu, už som si len pleskol po čele. Menej je niekedy viac. Herci sú kadejakí. Stuhr je celkom sympaťák, ale nejakého zakusnutého detektíva som mu nežral a trošku ma mrzí, že prvý väčší slovenský film po sto rokoch pripadol ako hercovi Poliakovi (hoci je mi jasné prečo tomu tak je). Geišberg je nijaký, vyžratý Suchánek na smiech, Kaiser celkom slušný a najviac charizmy mal prekvapivo Michal Ďuriš v okrajovej úlohe (ak by niekto mal dostať v budúcnosti väčšiu príležitosť, je to on). Neviem či bol film točený chronologicky, ale s pribúdajúcou stopážou ako by bol kúsok istejšie režijne aj formálne uchopený. To dáva nádej, že pokiaľ bude podobných vecí na SR vznikať viac, aj naši tvorcovia vychytajú muchy a môžu sypať sebavedomé žánrovky ako súdruhovia z USA. Takto je to len low-costový, východoeurópsky pokus o americkú kriminálku, ktorý dopláca na svoju urputnú snahu byť všetkým naraz. Film chce byť cool, štýlový, atmosférický, kreatívne nasnímaný, akčný, reflektovať časy minulé - skrátka komplet nadupaný. Tvorcovia nemajú zmáknuté ani základy a už by chceli vypustiť von Sedem krížené so Zodiacom. Odhryzli si skrátka väčšie sústo ako dokázali prežuť. Ambície a snahu úprimne cením, armáda producentov naznačuje, že zohnať financie muselo byť peklo, ale výsledok zostáva len prvým a miestami skoro až amatérsky pôsobiacim pokusom nováčika, ktorý sa síce snaží, ale stále len hľadá kudy kam. Rozhodne držím palce nech sa darí podobné projekty realizovať aj do budúcna. ()

A.Beech 

všechny recenze uživatele

Dávam 3* aj keď sám neviem prečo. Dej, postavy (a ich konanie) u mňa absolútne nepochopené. V podstate neviem, čo som pozeral. Ale herecky dobre zvládnuté a vizuálne zaujímavé, avšak miestami s otrasným zvukom (možno to nahávali na mobil). ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Málem jsem to ani nedokoukal....Přitom když jsem si četl obsah filmu, tak mi to přišlo docela zajímavé. Mám obecně rád filmy o vyrovnávání se s komunistickou minulosti. Ale zde jsem vážně po většinu času nevěděl, která bije... Přišlo mi to strašně těžkopádné. A dějově zbytečně překombinované. Těšil jsem se na Kaisera, ale toho zde bylo dost po málu. Potěšil mě tak snad jen Ladislav Chudík ve své úplně poslední filmové roli. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

No, tak stylem natočení bych film tipoval na třicet let starý a úrovně hereckých výkonů pramení především z toho, že producenti filmu se rozhodli zaškrtit rozpočet a castingu nezbylo nic jiného, než do hlavních rolí obsadit osoby náhodně vybrané kdesi v pražských Modřanech u tramvajové dráhy. Slibný scénář byl zabit všemi ostatními faktory. 29 % ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Trošku rozpačité. Limituje ma, že nepoznám knihu, ale mám chuť po nej siahnúť. Chcem totiž zistiť, či sa z toho dalo vytrieskať viac, ergo, či bol schopný alebo neschopný režisér. Lebo dej je presne taký, aký by som od tohto žánru očakával, ale tempo a feeling Vás nedokáže upútať. Zápletka výborná, obsadenie tiež, dialógy také slovenské. Výprava ma potešila, videl som kopu známych miest. V závere to ale dostáva ten správny ráz a niektoré zábery až dvíhajú zo sedadiel. Videl by som v tom potenciál do budúcna, lebo vizálne to bolo vážne skvelé a myslím, že tieto filmy by si našli stabilnú divácku základňu. Škoda, že už pána Chudíka na plátne neuvidíme. Videofilný Kandidát ma však bavil o trošku viac. Zatiaľ 4 z 5 ( Kino Dukla Svidník ) ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Na úvod musím spomenúť, že som prečítal všetky Dánove knihy a preto som postavy poznal veľmi dobre. Film má výbornú atmosféru a rovnako dobre je zvládnutý aj po technickej stránke. Zo začiatku je vývoj rýchly a ak niekto nečítal knihu, tak sa v tom bude určite strácať, je to nahustené a dôležitá je každá veta. Potom sa to už ustáli a nasleduje kvalitná kriminálka. Rozdiely v deji oproti knihe hodnotím tiež pozitívne, všetko fungovalo veľmi dobre a film obstojí aj samostatne. Ak niekto nečítal knihu, nech počíta s o 1 hveizdičku nižším hodnotením. 90 % ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Nemá smysl víc rozebírat, že herci, kamera, hudba a výprava jsou na jedničku, zatímco scénář zaostává (např. postavy občas jednají dost nelogicky). Smysl ale vidím v tom pořádně zanadávat na schizofrenní použití jazyků a zobrazení doby, protože to mě nasere, jen si na to vzpomenu (a to už je to měsíc od návštěvy kina!). Považte: film se odehrává v Bratislavě, nároží a noviny jsou psány ve slovenštině, ale všechny postavy mluví česky (resp. všechny s výjimkou Chudíka, který je zrovna známý pro svou dokonalou češtinu!). WTF? Tahle bezdůvodná všudypřítomnost češtiny je o to podivnější, že se děj odehrává v roce, kdy se náš stát dělil mezi dva národy. Přitom zasazení příběhu do toho politicky třaskavého roku bylo určitě zvoleno schválně, aby příběh nasál atmosféru doby (podobně jako se to povedlo např. filmu Temný stín nad L.A.). Nic proti tomu. Tady ale nikdo žádné třenice neřeší, nikoho to nezajímá! O roce 1992 víme vlastně jen díky titulkům novin a mrštěnému půllitru jedním amnestovaným. :) No nic. _____ Za pár let filmu asi přece jen ještě dám druhou šanci (v SK verzi). Tím spíš, když jsem se teď v zajímavostech dočetl, že v té SK verzi mluví slovensky vlastním hlasem Maciej Stuhr (!). Rozhodně si ale odteď budu sakra dobře hlídat v jaké verzi do českých kin putují slovenské filmy. Tyhle polodabované zpotvořeniny totiž vážně nehodlám podporovat!!! To jako mají být teen-friendly, nebo co? _____ Jo, a připojuju se k nápadu uživatelů rekurseman a Tomco, aby další Dánova kniha vznikla jako seriál / minisérie. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Snímok vyznieva dosť neprehľadne, strih tomu len napomáha. Hlavný hrdina nemá charizmu, ktorá by diváka držala pri pozornom sledovaní a celé je to len také dramatické, ale nie napínavé. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Rudý kapitán v sobě nemá ani špetku napínavosti jako někdejší kriminálky z dob jejich zlatých časů u nás (Schulhoff, Marek apod.), nemá ani výrazné herecké výkony a neoplývá ani scénářem, který by vybalancoval určité dramaturgické faily. Stručně a jasně je Kapitán zklamáním. Překombinovaný děj, hrozné postsynchrony a nesympatický hlavní představitel jsou dalšími segmenty stahujícími Kapitána ke dnu. Ta jedna hvězda je za povedené dobové reálie. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Kdyby Rudý kapitán přišel ze severu, asi bych si ho užil víc. Předabované poláky, slováky a v některých případech bych řekl že i čechy (řekl bych, že někteří v originále mluvili po slovensku a potom své role ještě i předabovali), skousávám velmi těžko. Zápletka je totiž jak vystřižená např od Joa Nesba. Snad jen mohla některá z postav být trochu lidská, protože takhle se zdá, že po revoluci byli všichni na všechny nasraný, nikdo neuměl říct díky a každý chtěl každému druhému dát pěstí. Všechny ty inovativní tvůrčí postupy jsou ale moc fajn a jsem zvědavý na příští film Michala Kollára. ()

Hennesy 

všechny recenze uživatele

Nemám rád slovné spojenie "na naše pomery", ale tu sa mi to proste hodí. Snažili sa chlapci. Snaženie bolo sympatické, filmovo obstojné, vizuálne dokonca výborné. Prevratné to nie je...ani dejovo to nie je niečo, čo budete hltať, ale určite je to dobrý smer, ktorým by sa naše filmy mohli vydať. Takto by to šlo. A treba raz dva natočiť niečo podobné, kým je Kaiser a jeho vývrtka ešte vo forme :) ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Na počudovanie ide o, z môjho pohľadu, dobre zvládnutý a dobre natočený kriminálny príbeh, ktorý je pre slovensko prvotinou, čo sa týka žánru aj kvality. Povedzme si úprimne dá sa na motívy knižnej predlohy Dominika Dána natočiť debilina alebo zlátanina kadejakých kecov ako to už bolo viac krát v česko-slovenskej kinematografií zvykom? Asi by to bolo dosť problematické. Prekážkou by sa mohlo javiť angažovanie Poľského herca do hlavnej úlohy, mne to pripadalo ako príjemné oživenie, nemusieť sa pozerať na okukané tváre ktoré hrajú v každom jednom českom či slovenskom seriály. Celá motanica okolo vraždy, ŠTB a strateného spisu gradovala až do dokonalého finále. Názov filmu je zrejme iba okrajový, lebo osoba v podobe červeného kapitána dostáva len veľmi málo priestoru ale na to aby urobila na place poriadny hurhaj jej to úplne stačilo. Osobne sa mi veľmi páčila Zuzka Krónerová aj keď si strihla iba vedľajšiu úlohu dokonalo vystihla ponurú atmosféru 90. rokov. Na slovenské pomery úplné pecka na svetové vysoký nad priemer. 88% ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

V našem prostoru vcelku neobvyklý konspirační light thriller odehrávající se v roce 1992. Jsou tam také naznačené dobové politické reálie. Už jen pro tyhle věci to stojí za to (pokud vás nedávná historie alespoň trošku baví). Závěr se povedl nad očekávání. 59%. ()

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama